Kép forrása: canva – canva.com

Az angol nyelv tele van furcsaságokkal és sajátosságokkal, amelyek egyedivé és őszintén szólva őrjítővé teszik azt a diák szempontjából. Az összetett nyelvtantól kezdve a változatos szókincsig mindig van valami újdonság, amit meg lehet tanulni az angol nyelvről. Ebben a blogbejegyzésben 9 olyan klassz tényt fedezünk fel az angol nyelvről, amit talán nem is tudtál.

A kilenc érdekesség

1. Az angolnak van a legnagyobb szókincse minden nyelv közül.

2. Az Oxford English Dictionaryben 170 000 szó található. Ez részben annak köszönhető, hogy az angol számos más nyelvből, többek között a latinból, franciából és németből kölcsönzött szavakat.

3. Az angol 67 ország hivatalos nyelve. Az angol nyelvet a világ minden országában első vagy második nyelvként beszélik, és 67 ország hivatalos nyelve. Ez a globális elérés az angolt a nemzetközi üzleti élet és kommunikáció fontos nyelvévé tette.

4. A leghosszabb szó az angolban a pneumonoultramikroszkópiaszilikovolcanoconiosis. Ez egy technikai szó, amelyet a nagyon finom szilikát- vagy kvarcpor belégzése által okozott tüdőbetegség leírására használnak. Ez a szó 45 betű hosszú, és az angol nyelv leghosszabb szavának számít.

5. A „set” szónak van a legtöbb definíciója az angol nyelvben. Az Oxford English Dictionary szerint a „set” szónak több mint 430 különböző definíciója van, így ez a legtöbb definícióval rendelkező szó az angol nyelvben.

6. A „queen” szó az egyetlen szó az angol nyelvben, amelyben néma „u” van. Az angolban a „q” betű után szinte mindig „u” következik, de a „queen” szóban az „u” néma. Ennek oka, hogy a szó az óangol „cwen” szóból származik, amelyet „u” nélkül ejtettek.

7. A „The quick brown fox jumps over the lazy dog.” = „A fürge barna róka átugorja a lusta kutyát.” mondatban az ábécé minden betűje szerepel. Ezt a mondatot gyakran használják gépelési tesztként, mert az ábécé minden betűjét tartalmazza. Ez „Pangram” néven is ismert.

8. A „lethologica” szó azt írja le, hogy egy szóra nem tudunk emlékezni. Ha nem tudsz megjegyezni egy szót, akkor azt mondhatjuk, hogy „lethologica”-ban, azaz szófeledékenységben szenvedsz.

9. A „bookkeeper” szó az egyetlen szó az angol nyelvben, amelyben három egymást követő dupla betű található.

Összefoglalva

Az angol nyelv gazdag története és sokszínűsége megnyilvánul a szókincsében és különleges nyelvi jelenségekben. Az Oxford English Dictionaryben több mint 170 000 szó található, köszönhetően annak, hogy az angol számos más nyelvből kölcsönzött szavakat. Az angol a világ 67 országában hivatalos nyelv, és globális elérhetősége miatt fontos szerepet tölt be az üzleti életben és a kommunikációban.

Az angol nyelv különlegességeit bemutatják a rekordok is: a „pneumonoultramikroszkópiaszilikovolcanoconiosis” a leghosszabb szó, míg a „set” a legtöbb definícióval rendelkező szó. Az „queen” szó egyedülálló azzal, hogy néma „u” található benne, ami a történelmi eredetéből adódik. A „The quick brown fox jumps over the lazy dog.” mondat egy pangram, melyben az angol ábécé minden betűje szerepel, és gyakran gépelési tesztként használják.

Az angol nyelvben létezik a „lethologica” fogalom is, mely leírja a szófeledékenységet, valamint a „bookkeeper” szó az egyetlen, amelyben három egymást követő dupla betű található. Ezek a különleges nyelvi sajátosságok és rekordok hozzájárulnak az angol nyelv sokszínűségéhez és érdekességéhez.

Ha szeretnél még többet megtudni az angol nyelvről és főleg, ha szeretnél bátrabban, jobban és választékosabban beszélni, akkor gyere a Speak!-be, első lépésként pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Budai Boglárka
a Speak! Nyelviskola ügyfélszolgálati vezetője és tanára

Share This