Külföldi munka: 6 jó tanács, mielőtt belevágsz

Napjainkban egyre több magyar állampolgár próbál a jobb megélhetés, a magabiztos nyelvtudás, vagy a szakmai gyakorlat megszerzésének reményében külföldi munka után nézni, Európa más országaiban munkát vállalni. Mielőtt azonban belevágnánk, érdemes végiggondolni: mely országok jöhetnek számításba, hogyan keressünk munkát, hogyan induljunk el, hol érdeklődjünk a munkavállalás feltételeiről, a helyi viszonyokról. Ezekre a kérdésekre ma már az internet világában viszonylag könnyen választ kaphatunk. Elsőként érdemes felkeresni a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapját (www.afsz.hu), ahol egyebek mellett információkat találunk az Európai Unió munkaerő-áramlást elősegítő tanácsadó és információs hálózatáról (EURES – Európai Foglalkoztatási Szolgálat) is. A hivatalos statisztikák szerint a legtöbb magyar állampolgár az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamely tagállamában próbál állást találni, ahol munkavállalási engedély nélkül – ámde munkaszerződés birtokában és a munkavégzés helyi hatóságnál történő bejelentését követően – szabadon vállalhat munkát.

külföldi-munka-6-tanács

A határok lebontásával szabaddá váló munkavállalás azonban nem csak lehetőségeket, hanem veszélyeket is rejt: külföldi munka iránt érdeklődők figyelem!

1. Külföldi állások hirdetéseivel a legkülönfélébb helyeken találkozhatunk – tartsuk szem előtt, hogy
ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az többnyire nem is az. Nem minden álláshirdetés irányul feltétlenül a foglalkoztatásra, egyszerű átverésbe is belefuthatunk. Ha nyelvtudást és szakképzettséget egyáltalán nem igénylő, jól jövedelmező állást ajánlanak neked minden esetben járj el körültekintően, és soha ne higgy a túl csábító ígéreteknek. Igyekezz ellenőrizni az állás hirdetőjét, ne hagyd magadat megtéveszteni.

2. Útleveledet, lakcímkártyádat, személyi igazolványodat, a munkavállaláshoz szükséges iratokat tartsd mindig magadnál, soha ne add ki a kezedből! Készíts róluk fénymásolatot, és azokat add át a munkaadónak vagy a közvetítőnek, az eredeti iratok nélkül ugyanis könnyen kiszolgáltatottá válhatsz.

3. Kizárólag magyar nyelvtudással igen kicsi az esélye a sikeres elhelyezkedésnek. Kommunikációképes nyelvtudás nélkül vagy gyenge, hiányos nyelvismerettel ne vállalkozz külföldi munka végzésre még a legegyszerűbb munkák esetében sem. Gondolj arra, hogy kint hivatalos ügyeket kell majd intézned (pl. bankszámlát nyitni, orvoshoz menni, hivatalban űrlapot kitölteni stb.). Kommunikálnod kell a vezetőddel, munkatársaiddal, meg kell értened a munka során kapott utasításokat, veszélyre figyelmeztető feliratokat, munkavédelmi előírásokat. Ez megfelelő idegennyelv-tudás nélkül finoman szólva sem lehetséges. A munkaszerződésed általában a fogadó ország nyelvén készül: kockázatos olyan dokumentumot aláírni, aminek a tartalmával nem vagy tisztában.

külföldi-munka-6-tanács

4. Ha magyar magán-munkaközvetítő révén szeretnél magyar vagy külföldi munkához jutni, mindig győződj meg arról, hogy a cég székhelye szerint illetékes munkaügyi központoknál szerepel-e a legfrissebb nyilvántartásban. Jogszabály írja elő, hogy a közvetítőknek milyen feltételeknek kell megfelelniük tevékenységük legális és szabályszerű folytatásához. Soha ne vedd igénybe olyan cég vagy magánszemély szolgáltatását, akinek erre nincs megfelelő engedélye! Soha ne fizess magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat! Magyarországon a magán-munkaközvetítő a tevékenységéért az álláskeresővel szemben díjat, költséget nem számolhat fel.

5. A sikeres külföldi munka alapfeltétele, hogy a tartózkodáshoz megfelelő anyagi tartalékra is szükséged van, amely az első fizetésig a szállást, étkezést, utazást, egyéb felmerülő költségeket fedezi.Ügyelj arra, hogy a hazaútra mindenképpen maradjon elegendő pénzed. Tájékozódj előzetesen az adott ország fizetési viszonyairól és bérezési, adózási feltételeiről (munkajogi szabályozás, kollektív szerződések, minimálbér stb.).

6. Az itthon kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyádat a külföldi társadalombiztosítási rendszerbe történő bejelentkezésig, és csak megfelelő fedezet esetén, orvosilag indokolt ellátás igénybevételére tudod használni. A külföldi munkaviszony társadalombiztosítási bejelentéssel jön létre, ez a munkáltató kötelezettsége. Mindenképpen ellenőrizd személyesen a külföldi társadalombiztosítási szervnél, hogy megtörtént-e a bejelentés (munkakör, járulékok, óraszám).

A külföldi munka mindenki számára kemény döntés. Ha jól akarsz boldogulni külföldön, akkor mindenképpen tanácsos megfontolni az általunk leírt tanácsokat. Informálódj, keress, kutass, készülj fel jól és dolgozz a jövődön.

Share This