Kép forrása: www.freepik.com

Nem lenne itt az ideje, hogy az angoltudást is az alapműveltség részének tekintsük? És vajon az oktatási rendszerünk hibája, hogy rengeteg intelligens embernek nem sikerül megtanulnia a nyelvet?

Értelmiségi körökben az alapműveltség részének számít a helyesírás, a történelem és az aktuálpolitika ismerete. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen tényleg fontos tájékozottnak lenni a felsoroltakban. De nem lenne még fontosabb és sokkal hasznosabb, ha inkább az angoltudást tekintenénk alapnak?

Az angol ma már világnyelv. Ezért én azt gondolom, hogy ismernünk kell ahhoz, hogy jól megértsük a világot, és igazán könnyedén elboldoguljunk benne. Jó nyelvtudással ugyanis szinte minden információ elérhetővé válik. Nem tudnék olyan tudományágat mondani, amiről ne lenne angol nyelvű szakirodalom.

Emellett ott van az a tény is, hogy ha tudunk angolul, akkor első kézből értesülhetünk a világ híreiről. Nem kell azon aggódnunk, hogy talán a sajtó egyes képviselői csiszolgatnak a híreken, vagy elhallgatnak fontos információkat. Utána tudunk menni bármilyen témának.

Mindezek miatt én úgy gondolom, hogy az angolnak igenis alapműveltségnek kéne számítania.

Előrébb juthatsz vele, mint az Aranybullával

Arról nem is beszélve, hogy az angoltudás egy sokkal gyakorlatiasabb előnyt tud jelenteni, mint mondjuk az, ha kened-vágod az évszámokat a történelemben. Hiszen ha tudod az Aranybulla kiadásának évét az valószínűleg még nem fog segíteni abban, hogy megkapd álmaid munkáját, vagy abban, hogy be tudd utazni a világot. Ellenben az angoltudás ezekben is segíthet.

Ehhez persze az kell, hogy tényleg beszéld is a nyelvet. És itt szokott elbukni rengeteg művelt és intelligens ember, akik sokszor évekig tanulják az angolt, de mégsem érnek el áttörést. Na de akkor hol lehet a baj? Tényleg a tanulókkal van a gond, ha nem megy nekik a beszéd?

Szerintem a legtöbb esetben nem a tanulók képességeivel, vagy nyelvérzékeivel van gond. Hanem az elavult, elméleti módszerrel, amivel tanulni próbálnak. És ez az oktatási rendszerünk valódi hibája. Ez az igazán súlyos probléma, ami miatt az angol nem válik alapműveltséggé.

Pedig a tanulás lehetne könnyű, beszédközpontú és élménydús is. Ezáltal pedig a tanulók kiélvezhetnék az angoltudással járó elképesztő előnyöket és még műveltebbé válhatnának.

A 100% beszéd, 0% könyv módszert azért fejlesztettük ki, hogy megmutassuk azt, hogy az angoltanulás lehet hatékony és élvezetes. Ha szeretnéd te is kipróbálni, akkor kattints ide:

Jelentkezem

Share This