Kép forrása: canva.com

Micsoda? Mormota-nap?! Bizony, jól olvasod, a mókusfélék családjába tartozó rágcsálóknak saját ünnepük van az Egyesült Államokban. Olvass tovább, és ismerd meg ennek a furcsa hagyománynak a történetét!

A téli napforduló és a tavaszi napéjegyenlőség között félúton, február 2-án a világ számos pontján ünnepelnek. A dolog nem újkeletű, az ősi és a modern kultúrákban is nagy jelentőséget biztosítottak ennek a napnak. A kelták például imbolcnak nevezték, ami a tél végét és egyúttal a tavasz eljövetelét jelképezte. A kereszténység európai terjedésével az ünneplés azonban átalakult, a katolikus egyház február másodikán a Gyertyaszentelő Boldogasszonyt, Jézus bemutatását ünnepli. Egyes országokban a néphagyomány úgy tartotta, hogy ha a gyertyaszentelő napján napos, tiszta az idő, az még 40 napig tartó hideget és telet jelent.

Legendából hagyomány

Németországból terjedt el az a legenda, miszerint ha a téli álmukból előbújó állatok megpillantják saját árnyékukat, akkor visszahúzódnak az odvaikba, hiszen a télnek még nincs vége. Ismerős? Bizony, sok nemzet vette át ezt a hagyományt, Magyarországon a legtöbben medvével ismerjük. A 18-19. században az észak-amerikai Pennsylvania államba vándorló németek természetesen magukkal vitték a szokást, és a mormotát választották meg kabalának, aki azóta felelős az időjárás-előrejelzésért. Az első hivatalos Groundhog Day ünnepségre 1887. február 2-án került sor a Pittsburghtől 105 kilométerre északkeletre lévő Punxsutawney-ban. A mókás szokás mára már igazi turistalátványossággá nőtte ki magát, a kisvárosban minden évben február 2-án, pirkadatkor tartják a mormota-napot a városka Gobbler’s Knob nevű dombocskáján, ahol rendszerint hatalmas tömeg gyűlik össze, hogy meghallgassa a mormota jóslatát. A ceremónia igazán ünnepélyes, a helyi méltóságok ünnepi felöltőt és cilindert viselnek, a beszédüket pedig pennsylvaniai holland dialektusban mondják el. 

Nézd meg, hogyan zajlott 2021-ben az ünnepélyes ceremónia:

Punxsutawney Phil titkai

A Mormota-nap jelképe olyan emblematikus figura az USA-ban, mint mondjuk Mickey egér vagy Rudolf, a piros orrú rénszarvas, mindenki ismeri őt. A Punxsutawney Phil névre hallgató mormota körüli legizgalmasabb kérdés, hogy vajon hányadik a sorban, hiszen az évtizedek során nyilvánvalóan váltották egymást az időjós rágcsálók. Nos, a kérdés minden bizonnyal megválaszolatlan marad, ezt a titkot ugyanis féltve őrzi a Punxsutawney Mormota Klub. Persze tippek vannak, az állat átlagos élettartama alapján 13-15 mormota állhatott ezidáig szolgálatban, de a hagyomány szerint phil az eredeti mormota, és egy titkos összetevőkből álló életelixírrel marad életben jóval tovább, mint átlagos fajtársai. Phil az év többi részében a városi könyvtár mellett, egy légkondicionált szuperodúban tölti a mindennapjait párjával, Phyllis-szel. A mormota időjárás-előrejelzéseiben a legtöbb helyi vakon bízik, pedig az eddigi jóslatok alapján Phil csupán 39%-os pontossággal tudta megmondani, hogy marad-e még a tél, vagy a városlakók készülhetnek a tavaszra.

Időjós mormota a filmtörténelemben

Az ünnep akkor vált világszerte is népszerűvé, mikor 1993-ban megjelent a Groundhog Day (Időtlen időkig) című film Bill Murray főszereplésével, Harold Ramis rendezésében. A történet éppen a Mormota-napon játszódik, amit egy rendkívül önző és nagyképű pittsburghi időjós közvetít élő adásban. Főhősünk ki nem állhatja ezt a napot, és alig várja, hogy letudja a kéretlen feladatot, azonban másnap arra ébred, hogy megállt az idő, ő pedig arra kárhoztatott, hogy minden áldott nap újraélje február 2-át. Habár a filmet valójában az illinoisi Woodstockban forgatták, sokaknak vált hagyománnyá, hogy ennek a szórakoztató filmnek az újranézésével ünneplik a Mormota-napot.

Nézd meg a film előzetesét, és ha tetszett, mindenképp nézd meg a filmet eredeti nyelven, így az angolt is gyakorolhatod!

Mit gondolsz, idén vajon milyen időt fog jósolni Punxsutawney Phil? Mi már nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a szőrös időjós vajon meglátja-e az árnyékát, és hosszú telet jósol, vagy borongósabb idő lesz, ami a tavasz korai érkezését jelenti?

Érdekelnek az amerikai szokások és hagyományok? Ha szeretnél róluk még többet megtudni, akkor az első lépés, hogy minél jobban elsajátítod az angol nyelvet! Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket és csatlakozz valamelyik online angol képzésünkhöz. Mi pedig segítünk, hogy a lehető leghamarabb elérd az angol nyelvvel kapcsolatos céljaidat!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This