Kép forrása: nakaridore – www.freepik.com

Mit jelent az, ha valaki a túlélésre játszik az angolban? És miért igazi öngól, ha így teszünk?

A nyelviskolánkba érkező tanulók többségével elég röviden elbeszélgetünk ahhoz, hogy megtudjuk: eddig a túlélésre játszottak az angoltanulásban, Ez pedig komoly problémákat okozhatott… Sőt, lehet, hogy nálad is okozott már gondokat ez, és nem is tudtál róla.

Szóval nézzük meg mit jelent angolban, ha valaki a túlélésre játszik. Szerintem két dolgot:

Csak annyi tudásra vágyik, amivel épphogy túlél

Vannak, akik kész mondatokat és egy rövid szókincslistát szeretnének, amivel túlélhetnek a nagyvilágban angolul. Szeretnének tudni segítséget kérni, étteremben rendelni, elboldogulni a reptéren, és bejelentkezni a hotel recepcióján. És úgy érzik ennél többre nincs is szükségük.

Ezzel csak egy gond van: pont a legjobb dolgokból maradnak így ki!

Lássuk be, angolul ügyeket intézni nem kifejezetten élménydús. De egy nyaralás során megismerkedni a helyiekkel már igen. Egy jót beszélgetni a külföldi kollégáddal szintén szuper lehet. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó érzés, ha tudsz angolul sztorizni és poénkodni – és ezzel új barátokat gyűjteni a világ bármely táján.

Szóval azt javaslom, hogy ne arra hajts, hogy a lehető legkevesebb dolgot tanuld meg, amivel épphogy „túlélsz”. Inkább tanulj meg magabiztosan beszélgetni, hogy valódi élményeket gyűjthess a nyelvtudásoddal.

(Arról nem is beszélve, hogy csak így lesz esélyed egy igazi álommeló elcsípésére, hiszen ma már folyékony angoltudást vár a munkaadók nagy része.)

A túlélésre hajt a tanulásban

A tanulók egy másik része csak szeretné túlélni a sokadik unalmas angolóráját. És csak reménykedik, hogyha még egy szólistát bemagol, akkor közelebb kerül a céljához – és hamarosan véget vethet a szenvedve tanulásnak. De valljuk be, így nagyon hosszú és nyögvenyelős lesz a nyelvtanulás.

A helyes cél ebben az esetben sem a túlélés lenne, hanem az, hogy találj egy olyan módszert, amivel az angolórák szórakoztatóak és könnyűek. Így már a nyelvtudáshoz vezető út is élmény lehet.

(És sokkal-sokkal kisebb lesz az esélye annak is, hogy a elveszítsd a motivációt és feladd félúton.)

A Speak! Nyelviskola beszédközpontú órái abban segítenek, hogy szenvedés nélkül, egyszerűen eljuthass a magabiztos angol beszédig. Így nem csak túlélsz majd, hanem élményeket is gyűjtesz. Próbáld ki módszerünket:

Jelentkezem
Share This