Kép forrása: bearfotos – freepik.com

Az őszi időszak talán az egyik legszebb a szigetországban, hiszen ilyenkor a természet ezer színben pompázik, az idő kellemes, és persze millió és egy ok van az ünneplésre! A britek szeptember és november között számos ünnepet tartanak, köztük olyanokat, amikről talán eddig még nem is hallottál. Nézzük, milyen hagyományokkal találkozhatsz, ha ebben az időszakban teszel látogatást Nagy-Britanniába!

Halloween

Ki ne ismerné ezt a régi múltra visszatekintő ünnepet? Habár már itthon is egyre nagyobb a népszerűsége, a felhajtás meg sem közelíti azt, ami Angliában teljesen megszokott: minden üzlet, kirakat, kert és ház halloweeni díszletekkel készül az ünnepre egész októberben. Az ablakokban töklámpások vicsorognak, halloween éjszakáján pedig jelmezbe öltözött gyerekek járnak házról-házra édesség reményében. Persze a felnőttek is kiveszik a részüket az őrületből, ilyenkor utcabálok és beöltözős partik tömkelege közül válogathatnak. A kelta hagyományokon alapuló halloween a néphiedelem szerint azt az éjszakát ünnepli, mikor a halottak lelke a másvilágra távozik, ilyenkor a legvékonyabb a határ az élők világa és a holtak birodalma között. Ez persze azt jelentette, hogy a túlvilágról is könnyebb volt a belépés a halandók közé, ilyenkor szellemek, démonok, boszorkányok tébláboltak a földön. Hogy ártó szándékukat kicselezzék, az emberek apró ajándékokkal, étellel próbáltak meg kedveskedni a lényeknek, valahonnan innen indult a trick-or-treating, vagyis a csokit vagy csalunk és a beöltözés hagyománya is. A töklámpás készítése szintén egy érdekes legendához köthető. Az ír népmese szerint Jack, egy lusta, de meglehetősen éles eszű kovács át akarta verni az ördögöt, hogy ne jusson pokolra. A terv sikerült, ám a csalás miatt a mennyország sem fogadta be őt, így a két világ között rekedt. Hogy fényt varázsoljon magának a sötétségben, Jack egy töklámpást készített annak reményében, hogy a fénye végül mégis segít megtalálni a helyet, ahol bolyongó lelke végre megnyugodhat.

Mischief Night

A csínyek éjszakáját vagy a Bonfire Nightot megelőző napon, november 4-én, vagy halloween előtt, október 30-án ünneplik a britek, jobban mondva, a brit fiatalok. Az ünnep az 1700-as évek végére vezethető vissza, ekkor a gyerekeknek megengedték a különböző csínytevéseket, nem járt értük büntetés, így a fiatalság mindenféle trükkös átveréssel örvendeztette meg a felnőtteket. Manapság az ártatlan tréfák gyakran csapnak át értelmetlen vandalizmusba, ezért már nem kifejezetten tartozik a népszerű ünnepek közé, ilyenkor a rendőri jelenlét is megsokszorozódik a nagyobb városokban.

Bonfire Night

November 5-én, sötétedés után a brit utcák megtelnek fénnyel és élettel. Akárcsak szilveszterkor, a városokat ünneplő tömeg lepi el, és egészen napfelkeltéig tart a tűzijátékok éjszakája. A Bonfire Night vagy Guy Fawkes Night eredete igencsak furcsa, 1605-ben ugyanis ezen a napon merénylet készült I. Jakab király és a Lordok Háza ellen. Az összeesküvők puskaporos hordók segítségével próbálták meg levegőbe repíteni a parlamentet, de a tervük kudarcba fulladt, London népe pedig máglyagyújtással ünnepelte meg, hogy a királynak haja szála se görbült, és hogy a katolikus lázadókat sikerült elfogni. Habár Guy Fawkes vált az ünnep emblematikus arcává, az összeesküvés megszervezése valójában Robert Catesby nevéhez köthető, azonban Fawkes volt az első, akit börtönbe vetettek és kivégeztek a merényletben való részvétel miatt. Az összeesküvést egyébként a katolikusokat ért üldözés megtorlásaként tervelték ki, ezért az ünnep is meglehetősen vallási jelleggel bírt évszázadokon keresztül. Mára ez már megengedhetetlen lenne, így a máglyákat petárdák és tűzijátékok váltották fel. Babonából megtartottak ezzel kapcsolatban még egy hagyományt: az uralkodó éves látogatása előtt a Lordok Háza pincéjét mindig alaposan ellenőrzik, csak a biztonság kedvéért.

Remembrance Day

Ha november elején Angliában járunk, nem nehéz kiszúrni, hogy a legtöbben pipacsos kitűzőt viselnek, sőt, az utcákat, tereket és az autókat is ezek a piros virágok díszítik. A pipacs az emlékezés napjának jelképe, amit minden évben, november 11-én tartanak az angolok, hiszen 1918-ban, az I. világháborúban ezen a napon írták alá a fegyverszünetet a nyugati fronton. A megemlékezéseket rendszerint a dátumhoz legközelebb eső vasárnap tartják, emlékezve a fronton elesett katonákra, és mindenkire, aki életét vesztette a háború során. A pipacs jelképpé válása Moina Belle Michael professzorhoz köthető, aki önkéntesként dolgozott és háborús veteránokat is tanított. John McCrae kanadai alezredes verse – a Flandria mezején, amiben megjelennek a pipacsok is – annyira megihlette, hogy egy rendezvényen selyemből varrt pipaccsal díszítette a kabátját, sőt, a résztvevőknek is ajándékozott a piros virágokból. Mindenképpen segíteni akart a borzalmakat átélt katonákon, ezért később azt szorgalmazta, hogy árusítsák a pipacsokat a háborús hősök emlékére, a bevétellel pedig támogassák a veteránokat. Az ötlet akkora siker volt, hogy 1921-ben az Amerikai és a Brit Légió a háborús veteránok jelképévé nyilvánította a pipacsot. 

Saint Andrew’s Day

A skótok védőszentje, Szent András napja is ünneplésre ad okot Skóciában november 30-án, az őszi időszak legvégén. Életéről és munkásságáról nem maradt fenn túl sok részlet, de az bizonyos, hogy egyike volt Jézus 12 tanítványának, akik vértanúhalált haltak. A legenda szerint az achaiai Patrai városában érte a végzet, itt feszítették keresztre a hagyományostól eltérő, X formára ácsolt kivégzőeszközt alkalmazva. Az andráskereszt, ahogyan az apostol halála óta nevezik bizony ott figyel a skót zászlóban is. 2007 óta Szent András napja munkaszüneti nap Skóciában, ilyenkor piacok, szabadtéri előadások, felvonulások és skót táncház várja a közönséget, az ünnep elteltével pedig kezdetét veszi az adventi készülődés.

Szeretnéd magad közelebb érezni az angol kultúrához? Akkor az első lépés, hogy minél jobban elsajátítod az angol nyelvet is! Mindenben segítünk, hogy a lehető leghamarabb elérd a céljaidat, de az első lépés mindenképpen az, hogy kitöltöd ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This