Kép forrása: pressfoto – www.freepik.com

Lehet nem leszek népszerű ezzel a véleménnyel, de szerintem egy angoltanár nem attól jó, hogyha érthetően magyaráz, türelmes, vagy kedves. Persze ezek is fontos tulajdonságok, de mégis kevesek ahhoz, hogy megtanuld beszélni a nyelvet.

Szerintem akkor mondhatjuk, hogy valaki jó tanár, hogyha a segítségével tényleg elsajátítjuk a tananyagot. Nem csak megértjük, majd elfelejtjük, hanem használni is tudjuk.

Emlékszem, hogy gimnáziumban volt egy matektanárom, akit gyakorlatilag mindenki szeretett. Igazán kedves és vicces férfi volt, aki sokat beszélgetett velünk és adott a véleményünkre. Én is nagyon szerettem, de mégis lesokkolt, amikor az osztálytársaim őt nevezték meg, mint a legjobb tanárt. Hiszen kiváló ember volt, de nem gondoltam kiváló tanárnak, mert az osztály egy nagy része épp hogy csak átment nála matekból.

Könnyű azt gondolni, hogy az a jó tanár, aki kedves. Vagy ha ennél kicsit kevésbé érzelmi alapon nézzük, akkor azt szoktuk mondani, hogy egy jó tanár jól magyaráz. És félre ne érts, ezek tényleg nagyon fontos tulajdonságok, amik meg kell, hogy legyenek egy jó tanárban. De szerintem nem ezek tesznek valakit igazán kiváló tanárrá.

Egy jó angoltanár legfontosabb tulajdonsága az, hogy eléri, hogy tudd alkalmazni a tanultakat, azaz használd a nyelvet. Meg merj szólalni angolul. Meg tudd fogalmazni gondolataid és képes legyél beszélni, kommunikálni.

Ha valaki ezt nem éri el, akkor hiába kedves és hiába magyaráz érthetően. A nyelv begyakoroltatása ugyanis szerintem sokkal fontosabb.

Gyerekként sem azért tanultuk meg anyanyelvünket, mert a szüleink olyan jól elmagyarázták a nyelvtant. Hanem azért mert ahhoz, hogy meg tudjuk értetni magunkat rá voltunk kényszerülve, hogy rengeteget gyakoroljuk a nyelvet. És ez a gyakorlás kulcs az angoltanulásnál is, nem pedig az, hogy teljesen értsd a nyelvtant, vagy tökéletes legyen a kiejtésed.

(Azt már csak zárójelesen jegyzem meg, hogy anyanyelved esetében is megtanultad szinte hibátlanul használni a nyelvtant néhány éves korodra – anélkül, hogy valaha is tanultál volna az igeidőkről.)

Szóval arra biztatlak, hogy olyan tanárt keres, aki gyakoroltat, gyakoroltat és még ennél is többet gyakoroltat. Ezáltal pedig segít abban, hogy képes legyél beszélni a nyelvet.

A 100% beszéd, 0% könyv módszer pontosan erre épül. A mi tanáraink lételeme a gyakoroltatás, szóval az már csak hab a tortán, hogy még jól is magyaráznak, és kedvesek is. Próbáld ki módszerünket:

Jelentkezem

Share This