Te is a 37% része vagy? Ennyi magyar beszél legalább egy idegen nyelvet! (sokkoló statisztika a nyelvtanulásról)

A nyelvtanulás nem csak nekünk, hanem a világgazdaságnak is fontos. Az Eurostat, vagyis az Európai Unió „statisztikai hivatalának” adataira hivatkozva, megdöbbentő ábrát tett közzé a Világgazdasági Fórum az európaiak nyelvtudásáról:

nyelvtanulas-stat

A 28 EU-tagállam munkaképes korú (25-64 év közötti) lakosságából átlagosan 66% mondta azt, hogy anyanyelvén kívül legalább egy idegen nyelvet is beszél.

Beszédes, hogy ugyanez a szám Magyarországon 37%.

Magyar nyelvoktatási rendszer: van baj

A listát a luxemburgiak, a litvánok és a lettek vezetik: náluk a válaszadók 95%-ánál is többen mondták azt, hogy legalább egy idegen nyelvet ismernek még anyanyelvükön kívül.

Ehhez képest a magyar válaszadóknál ez az arány csak 37%, vagyis még fele olyan jól sem állunk, mint az élmezőny és tökutolsók vagyunk a tornasorban.

A szomszédjaink közül a szlovénok viszik a prímet (92%), de a szlovák, osztrák és román nyelvoktatás is jól vizsgázott, hiszen valamennyi országban 70% fölött van a legalább egy idegen nyelvet beszélők aránya.

Miért fontos a kétnyelvűség?

Egyszer már összeszedtük 52 pontban, hogy miért fontos és kifizetődő megtanulni angolul. A kézzelfogható előnyökön túl (jobb állás, magasabb fizetés, nagyobb mozgásszabadság az élet minden területén stb.), van egy óriási, rejtett előnye is a kétnyelvűségnek.

A nyelvtanulástól egyszerűen okosabb leszel.

Na jó, ez egy erős leegyszerűsítés, de tény, hogy a nyelvtanulás egy mentális tornagyakorlat, ami újrahuzalozza és felturbózza az agyadat.

nyelvtanulas-brain

Judith F. Kroll, a Pennsylvania State University kognitív nyelvészkutatója, február 13-án, az Alkalmazott Tudományok Amerikai Társaságának konferenciáján tartott előadásában meggyőzően érvelt a kétnyelvűség agyműködésre gyakorolt pozitív hatása mellett:

  • Kroll szerint a nyelvtanulás átrajzolja az agy mentális térképét, és új pályákat, új kapcsolódási pontokat hoz létre a tanulási folyamat során használt agyterületek között.
  • Csecsemőkorban elvégzett kísérletek azt is kimutatták, hogy azok a babák, akikhez egyszerre két nyelven beszéltek, sokkal gyorsabban fejlődtek, mint egynyelvű kortársaik.
  • A kétnyelvűség állandó feladatot ad az agynak. Bár a kétnyelvű embereknek látszólag nem okoz gondot a váltás a két nyelv között, a „motorháztető alatt” komoly munka zajlik. Ez a munka pedig frissen tartja az agyat, ami más típusú feladatoknál is jobban teljesít.
  • Ha valaki magas szinten beszél egy idegen nyelven, akkor Kroll szerint exponenciálisan nő annak a valószínűsége, hogy az illető nem csak az iskolában, hanem az élet más területein is jobban fog teljesíteni.

baby-nyelvtanulas

Nincs mit tenni, meg kell tanulni angolul beszélni

Lehet ezt cizellálni, elemezgetni, de nincs mese: meg kell tanulni angolul. Nem csak azért, hogy a kövér nullák ott sorakozzanak szépen a bankszámládon, hanem azért is, hogy formában tartsd az agyad.

Ha el akarsz indulni a hatékony nyelvtanulás útján, akkor kattints a lenti gombra és jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre (+ajándékba küldök Neked egy tanulmányt is, ami kötelező olvasmány, ha meg akarsz tanulni angolul):

banner_button

Share This