Hasznos tippek külföldi utazáshoz –  a nyelvtudás nem foglal sok helyet, de mindig segít!

Ha külföldi utazás előtt állsz érdemes felkészülni a váratlan helyzetekre. 11 tanács, amivel jobban, magabiztosabban és nagyobb biztonságban érezheted magad!

1. Az utazás tervezésekor ellenőrizze, hogy pontosan milyen úti okmányok szükségesek az adott országba történő beutazáshoz! A magyar állampolgárokra vonatkozó vízumkötelezettség és szükséges úti okmányok ellenőrzéséhez kattintson a Külügyminisztérium honlapjára!

2. Ellenőrizd az útleveled vagy személyi igazolványod érvényességét, hogy azok ne csak az indulás, de a visszaérkezés időpontjában is érvényesek legyenek!

3. Mielőtt felkeressük bármelyik utazási irodát, érdemes a világhálón tájékozódni, hogy melyik iroda, milyen utazást, milyen árak mellett kínál. Olcsóbb megoldás lehet, ha te magad szervezed meg az utadat!

nyelvtudás-utazás

4. Gyűjtsd össze a Külügyminisztérium honlapjáról a szükséges diplomáciai elérhetőségeket, tudd meg a felkeresni kívánt országokban működő magyar nagykövetségek, főkonzulátusok és konzuli képviseletek címeit, telefonszámait.

5. Az is fontos, hogy mindig elérd külföldről a hazai bankodat, biztosítódat. Ehhez persze szükséges, hogy bármikor tudj hívást kezdeményezni a mobilodról: ennek díjairól és a szükséges roaming csomagokról is érdemes még a nyaralás előtt érdeklődni a mobilszolgáltatódnál. Mindig gondoskodj töltőről, mert nincs bosszantóbb annál, ha lemerül a telefonod!

6. Ajánlott mindig egy kicsit fölé lőni a költségeket! Sok helyen a tavalyi vagy a nyári szezonon kívüli árak lehetnek még feltüntetve és a már említett váratlan kiadásokkal is számolnod kell. Mindig legyen nálad elegendő készpénz, mert a külföldi tranzakcióknak bizony borsos ára van. Tarts magadnál valamennyi aprót is, pihenőhelyek és benzinkutak mosdóihoz, automatákhoz. Tájékozódj arról, hogy milyen költségei vannak, ha külföldön használod a bankkártyádat. Amit tudsz, azért próbálj meg még Magyarországon, forintért beszerezni.

7. A mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötésén túl ajánlott kiváltani az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát is. Mivel eltérő szolgáltatásokat lehet igénybe venni velük, érdemes élned mindkét lehetőséggel.

8. Spórolj okosan! A nemzetközi diákigazolványt minden 12. életévét betöltött nappali tagozatos diák kiválthatja. Az igazolvány birtokában számtalan kedvezmény vehető igénybe, ezért érdemes tájékozódni a kiváltási lehetőségekről. A kiváltáshoz mindössze az érvényes diákigazolvány, egy szabvány igazolványkép és 1.300 Ft éves kártyadíj szükséges.

nyelvtudás-utazás

9. Ha háziállatoddal kelnél útra, vidd magaddal a kis kedvenc összes oltási és egyéb papírját, mert ezzel számos kellemetlenségtől óvhatod meg magadat.

10. Mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereinkből megfelelő tartalék álljon rendelkezésünkre, és ezeket célszerű nem egy helyre csomagolni, arra az esetre, ha valamelyik poggyász elveszne. Érdemes egy kis rátartással csomagolni ezekből, ha pár nappal később érkeznénk haza a tervezett időpontnál.

11. És végül a legfontosabb, amit ne hagyj otthon: mindig vidd magaddal a nyelvtudásodat, mert nem csak a felmerülő problémákat oldhatod meg vele könnyebben, de többet megtudhatsz a célország kultúrájáról, az ott élő emberek mindennapjairól.

Speak, travel, work! A kommunikációképes, aktív nyelvtudás magabiztosságot ad és segít ledönteni a korlátokat. A Speak! Nyelviskolában a beszédközpontú nyelvoktatás nem csak duma: a célunk a használható nyelvtudás átadása, amivel nem csak egy papírt, de több élményt, szakmai és személyes sikert szerezhetsz.

Share This