[Csekklista] A hatékony nyelvvizsga felkészítő tanfolyam három pontja

Nem csak nyelviskolából és angol tanfolyamból lehet Dunát rekeszteni: a nyelvvizsga felkészítők piacán is kint lóg az „árvízveszély” tábla.

Ezért összeszedtem neked a hatékony nyelvvizsga felkészítő tanfolyamok három legfontosabb tulajdonságát. (Kilométer hosszúságú listát is írhattam volna, de tudom, hogy nincs sok időd, ezért kiválogattam neked azokat a sarokpontokat, amik nélkül garantáltan a bukás felé billennek az ilyen típusú kurzusok.)

Fuss végig a listán, és ha mindhárom pont pipa, akkor majdnem teljesen biztos lehetsz benne, hogy jó nyelvvizsga felkészítő tanfolyamra jársz, vagy fogsz járni. Ha nem, akkor viszont sürgősen keress más megoldást.

Ha egy kicsit is beleástad magad a nyelvvizsga-témában, biztosan feltűnt, hogy manapság szinte minden nyelvvizsgának vannak saját felkészítő anyagai, és néhány központ felkészítő tanfolyamokat is szervez.

(Az most mellékes, hogy milyen gyakorisággal tudnak elindítani ilyen kurzusokat, de maradjunk annyiban, hogy a folyamatos szolgáltatástól olyan messze vannak mások, mint a „felújított” budapesti metrószerelvények megbízhatósága a japán mágnes vasutakétól.)

Ezek általában nem olcsó tanfolyamok, és jellemzően a tankönyveket, munkafüzeteket, hanganyagokat is magadnak kell megvenni hozzá. A vizsgadíjjal együtt már egy masszívan 100 000 Ft fölötti tételről beszélünk, így nem árt megnézni, hogy mire költöd a pénzed.

Mutatom mire fókuszál egy jó (=hatékony) nyelvvizsga felkészítő tanfolyam.

1) Arra fókuszál, amit nem lehet egyedül csinálni

A nyelvvizsga fele írásbeli teszt, és erre a lusta (=nem hatékony) felkészítő kurzusokon alaposan rá is játszanak.

Szakmai szempontból nincs annál egyszerűbb és kényelmesebb feladat, mint a vizsgafeladatokat órán megoldatni (akár időre).

Ennek nyilván megvan az az előnye, hogy begyakoroltatja veled a típusfeladatok egy részét, viszont éppen a teszttöltögetés az a dolog, amit otthon, egyedül is meg tudsz csinálni.

Ha besétálsz a legközelebbi Libribe és lekapod a polcról a kiválasztott nyelvvizsgához tartozó munkafüzetet, nem csak kitöltésre váró feladatsorokat kapsz, hanem komplett megoldókulcsokat is, amivel ellenőrizni tudod magadat.

A jó nyelvvizsga felkészítő tanfolyam ezért mindig mindig mindig a hallás utáni szövegértésre és a beszédre fókuszál. Mert ezekhez a feladatokhoz beszélgetőpartnerre (csoporttárs) és profi, azonnal elérhető segítségre (tanár) van szükséged, ami nem opció, ha egyedül, a négy fal között készülsz a vizsgára.

Olvasni, baráti levelet írni, nyelvtani teszteket töltögetni otthon és olcsóbban is lehet. Ne fizess olyan dologért súlyos tízezreket, amit egy ebéd áráért, saját magad is meg tudsz oldani.

Beszélni, és hallott szövegértésben rutint szerezni viszont csak egy beszédcentrikus nyelvvizsga felkészítőn tudsz.

2) Megköveteli, hogy otthon is foglalkozz a tanulással

Személyes tapasztalat, hogy a nyelvvizsga felkészítőkre járó diákok többsége úgy érzi, heti 2-4-8 óra elegendő felkészülést jelent a vizsgára. „Több úgysem fér bele az időbe”. Szép gondolat, csak távol áll a valóságtól.

Kezdjük megszokni, hogy a kellemetlen igazságokat mindig nekünk kell kimondani, de szívesen vállaljuk ezt a szerepet, mert túl régóta etetik hazugsággal az embereket, amikor nyelvtanulásról van szó.

Ha nyelvvizsgára készülsz, nem elég heti 2 órában foglalkozni az angollal. A 4 óra is kevés. Sőt, a 6-8 óra is csak akkor áll meg a lábán, ha legalább ennyi nettó tanulási időt hozzáteszel otthon.

Egy hatékony, sikeres nyelvvizsgára felkészítő tanfolyam alaposan megdolgoztat két óra között is, és ugyanakkora mennyiségű gyakorlást ír elő otthonra, mint ami a tanteremben.

Soknak tűnik? Biztosan. Viszont kétszer annyi angolozást kapsz ugyanazért a pénzért, és ami még fontosabb, megduplázod a sikeres nyelvvizsga esélyét. (Tedd hozzá fejben, hogy nem lélekölő teszttöltögető kurzusról, hanem gyakorlatias, beszédközpontú tanfolyamról van szó, így a kétszeres szorzó is szerény becslés.)

3) Garanciát vállal

A legtöbb nyelvvizsga felkészítő kurzushoz nem csak elég gyakorlás, hanem felelősségvállalás sem jár.

Ritka kivételektől eltekintve, a legtöbb szolgáltatón utólag nem lehet számon kérni a tanfolyam eredményességét: ha sikerül a vizsga, hurrá, ha nem nem. Mosom kezeimet.

Egy öntudatos, stabil szakmai alapokon nyugvó, profi nyelvvizsga felkészítő tanfolyam nem fél garanciát vállalni a sikerre.

Az ilyen garanciák természetesen megkövetelik, hogy te is belepakold a szükséges munkát a tanulásba, rendesen járj órára, szorgalmasan és határidőre írd meg a leckéidet stb.

Viszont, ha a lelkiismeretes felkészülés ellenére megbuksz a vizsgán, akkor a jobb helyeken ezért a nyelviskola „viszi el a balhét”, és visszafizeti neked a vizsgadíjat.

Mert öt szóban ez a jó nyelvvizsga felkészítő tanfolyam legfontosabb tulajdonsága: a végén sikerül a nyelvvizsgád.

A többi csak duma.

Mi is szeretünk beszélni, de gyűlöljük a mellébeszélést. Ezért 2×32 órás nyelvvizsga felkészítő tanfolyamainkon:

 

  • csak olyan feladatokat csináltatunk meg az órákon, amit máshol nem tudnál;
  • brutálisan sokat fogsz szóban gyakorolni;
  • kemény edzés kap a füled, hogy a listening gyerekjáték legyen a vizsgán;
  • rengeteg extra segítséget kapsz a felkészüléshez;
  • sok házi feladattal a táskádban mész haza az órákról, amiket be is hajtunk rajtad;
  • a második modul végén leszervezünk neked házon belül egy próbanyelvvizsgát;
  • és teljeskörű vizsgagaranciát vállalunk a sikerre. Ha buksz, mi álljuk a vizsgaszámlát.

 

Szívesen kipróbálnád? Jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, és nézd meg, hogy megütöd-e a belépőszintet:

banner_button

Hubai Gergely
oktatási szakértő, vendégszerző

Share This