Kép forrása: canva – canva.com

Senki nem várja el, hogy a nyaraláson tankönyvvel a hónod alatt érkezz a strandra, vagy szavakat magolj, miközben a svédasztalos vacsoránál lakmározol. Mindenkinek jár a pihenés, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy teljesen fel kell hagynod az angol nyelv gyakorlásával! Hiszen egy külföldi utazás remek lehetőséget nyújt, hogy élesben tesztelhesd a tudásodat, új élményeket szerezz, és akár egy kis önbizalomra is szert tegyél, már ami az angol beszédet illeti.

Nyáron hajlamosak vagyunk egy kicsit félretenni az aktív tanulást, ez a téma gyakran előkerül nálunk a Speak!-ben, mert azt látjuk, hogy a diákok ősszel nehezebben állnak vissza a szokásos menetrendre. Ezért tartjuk fontosnak, hogy ha aktív tanulás nincs is a nyár folyamán, a meglévő tudást azért érdemes átemelni a gyakorlatba! Tippjeink segítségével a nyaraláson is tehetsz róla, hogy edzésben maradj, és ne kopjon el a tudásod. Megígérjük, hogy házi feladatot nem kell írnod közben. De angolul beszélgetned viszont annál inkább!

1. Beszélj angolul

Gagyogva, mutogatva, mindegy, csak szólalj meg angolul! Tudjuk, hogy rettegsz attól, hogy valamit rosszul mondasz. De az önbizalom csak úgy épül, ha néha kilépünk a komfortzónából. És milyen jó érzés, amikor sikeresen alakul egy rövid beszélgetés! Márpedig ha utazol, biztosan nem úszod meg, hogy meg kelljen szólalnod a szállodában, a jegypénztárakban, az éttermekben vagy a bárokban. Ne menekülj a helyzet elől, inkább vedd kezedbe az irányítást. Biztos, hogy sikerélményed lesz!

2. Audio guide

Múzeumok és különféle látnivalók bejárásánál az európai országokban rendszerint kérhető már az audio guide magyar nyelven is. Mielőtt reflexből ezt választanád, vállald be, és hallgasd meg az idegenvezetést angolul! Remekül fejlesztheted a hallásértésedet, és az is biztos, hogy így még inkább figyelni fogsz a tárlatra. Sokkal hasznosabb így az időtöltés, mintha csak átrohannál az egészen. Vigyél haza az angol nyelvű prospektusokból is, hogy később felidézhesd azt, amit hallottál!

3. Nyári olvasmány

Én személy szerint egy jó könyv nélkül el sem indulok egy hosszabb útra. De még akkor is magammal viszem az aktuális olvasmányomat, ha csak egy hétvégi kiruccanásról van szó. Ha te is így vagy ezzel, akkor emeld a tétet, és válassz magadnak egy angol nyelvű könyvet a nyaralásra! Nem kell, hogy nehéz olvasmány legyen. Ha itthon nem tudod beszerezni, akkor a külföldi könyvesboltokba is betérhetsz, hogy ott szerezd be a kiszemelt könyvet. Az már önmagában egy remek időtöltés, ha az ember a könyvesboltban nézelődik, és tuti, hogy fogsz találni kedvedre való olvasnivalót.

4. Olvasd azt, amit a helyiek

Ha a könyv nem a te műfajod, vagy még nem állsz készen arra, hogy elköteleződj egy angol nyelvű regény irányába, akkor olvass újságot! Bármilyen országba is utazol, a nagyobb újságárosoknál biztosan fogsz találni angol nyelvű kínálatot. Válassz valamit, ami szimpatikus, legyen akár pletykalap, női magazin, vagy napilap az aktuális hírekkel. Így legalább képben leszel, és még a nyelvet is gyakorlod.

5. Olvass véleményeket angolul

Kinéztél egy éttermet a közelben? Vagy éppen egy múzeumba szeretnél ellátogatni? Mielőtt neki indulsz, nézz utána, mit gondolnak mások a helyszínről! A Google és a TripAdvisor remek forrás, keresd meg az angol nyelvű véleményeket, és fusd át őket! Ez több szempontból is hasznos lehet, hiszen lehet, hogy éppen a vélemények miatt kerülhetsz el egy rossz élményt, vagy éppen ellenkezőleg: szerezhetsz felejthetetlen pillanatokat! Arról nem is beszélve, hogy amíg olvasol, addig gyakorolsz. 

6. Írj véleményt angolul

A vélemények elolvasása csak a kezdet, itt az idő, hogy te is megfogalmazd a sajátodat. Naná, hogy angolul! Magadon és másokon is segíthetsz ezzel, úgyhogy mindenképpen érdemes időt szánnod rá. A negatív és a pozitív élményeket egyaránt megfogalmazhatod. Nyugi, nem kell kisregényt írni! Bár ha ahhoz van kedved, mi nem tartunk vissza. Néhány mondat bőven elég, és máris sokat tettél azért, hogy edzésben maradjon az angolod.

7. Készíts tematikus szólistát

Egy idegen országban biztos, hogy több idegen kifejezést fogsz hallani, mint a megszokott környezetedben. Nem baj, ha valamit nem értesz, inkább jegyezd fel az adott szót, vagy kifejezést, és később rendezd listába! Nem kell ezzel a nyaraláson bajlódnod, ráér akkor is, amikor már visszaértél. Keresd meg a jelentésüket, és készítsd el a saját nyaralós-szótáradat! Gondolj bele milyen egyszerű dolgod lesz a következő utazásodnál: addigra már rég megtanultad ezeket, és sokkal magabiztosabban kezdeményezel beszélgetést bárkivel.

8. Fogalmazz meg egy élménybeszámolót

A nyaralásból visszaérve biztosan sokan kíváncsiak lesznek az élményeidre. Az online nyelvtanfolyamon is szívesen beszélgetünk ilyesmikről, ezért ha van kedved, írj egy kis élménybeszámolót a nyári élményeidről! Te választhatod ki, milyen formában teszed ezt: mindegy, hogy csak vázlatszerűen összeírod a legfontosabbakat, vagy egy komplett fogalmazást írsz meg, a lényeg, hogy teremts alkalmat arra, hogy valakinek elmesélhesd angolul. Mi is szívesen meghallgatjuk!

Szeretnéd, hogy profik gondoskodjanak arról, hogy a maximumot hozd ki az angoltudásodból? Akkor csatlakozz hozzánk! Nyáron is indulnak tanfolyamaink, így akár kezdő, akár haladó vagy, tuti, hogy megtalálod nálunk a helyed. Első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, hogy segíteni tudjunk.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This