Van egy különösen kedves tanulónk itt a budapesti Speak! Nyelviskolában. Ő Edina, aki sok szívmelengető levelet és biztatást küldött nekünk az elmúlt nehéz időszakban. Köszönetképp készítettünk vele egy interjút, ami téged is motiválni fog az angoltanulásra.

Névjegy: Kiss Edina több mint 1 éve tanul nyelviskolánkban és a vírushelyzet alatt is szorgosan járt az online órákra – sőt még az emailben küldött házi feladatait is lelkesen kidíszítette minden alkalommal. Pozitív kisugárzásával csoporttársait és minket is végig motivált, így most kifaggattuk, hogy honnan jön ez a nagy lelkesedés. 🙂

SpeakMan: Mesélj pár mondatot magadról kérlek. Mivel foglalkozol és mi a hobbid?

Edina: Óvodapedagógusként dolgoztam 6 évig, valamint zumba oktató is vagyok. Gyermekkori álmomat váltottam ezzel valóra, azonban olyan nehézségekbe ütköztem, ami miatt elhagytam egy időre a pedagógus pályát, sőt a vírus okozta nehézségek leküzdése érdekében csatlakoztam a Párom cégéhez, és most nagyon élvezzük, hogy együtt dolgozhatunk, egy hajóban evezünk. 🙂 A táncot nem hagytam abba, Gyerkőcöknek tartottam táncot az oviban, azt csináltam végig, míg a vírus engedte, a zumbát online folytattam, de dolgozom azon, hogy ismét élőben csináljam. 🙂

Szenvedélyem a tánc, mára más az angol is az lett…!

SpeakMan: Miért szeretnél megtanulni angolul?

Edina: Az angoltanulással az a célom, hogy folyékonyan beszéljek angolul, ha például elutazunk külföldre, akkor ne okozzon nehézséget új embereket megismerni, társalogni velük, na meg persze annyi személyiségünk van, ahány nyelven beszélünk és szeretném feltárni magamban, mit hoz ki belőlem az angoltudásom.

SpeakMan: Tanultál már régebben is angolul? Ha igen, akkor mik voltak a tapasztalataid?

Edina: Tanultam gimiben angolt, nagyon tetszett, de a nővérem németes volt, így követnem kellett a példáját, plusz még akkor fel sem fogtam azt, hogy ezt élvezni is lehet. így, hogy nem kényszeres, hanem saját döntésem, így az igazi!

SpeakMan: Mióta tanulsz nálunk, és mennyit fejlődött a nyelvtudásod azóta? Milyen hatással van az életedre az angoltanulás?

Edina: Tavaly júniusban kezdtem nálatok tanulni B1-1-gyel indultam, jelenleg B2-2-n vagyok. Nyári intenzív csoporttal kezdtem, majd kialakult a mostani csoportom, akikkel azóta is összetartóan tanulunk. Iszonyú jó csaj csapat jött össze, a tanárunk Bálint, akit imádunk!!

Óriási hatással van az életemre az angoltanulás, életem első útvonala autóval, amit megtanultam Budapesten, az a Speak. Speak-lakás, lakás-Speak. Nyíregyházáról költöztem fel a Párom miatt és a vezetés még óriási nehézséget okozott, hiába 10 éve van jogosítványom.

SpeakMan: Miért döntöttél úgy, hogy online is folytatod a tanulást? Mik a tapasztalataid, hogy tetszenek az online órák?

Edina: Őszintén szólva, azért imádkoztam, hogy egyáltalán folytassuk a tanulást, az már mindegy, hogy hogyan! Persze, hiányzik a reggeli út alatti ébredezés, érkezéskor az üvegajtó mögötti csajokkal összemosolygás, a csoporttársaimmal együtt kávézás a szünetben. Gyakorlá alatt egymás poénjait elkapni, amiket online külön szobában nem hallunk. De én imádom így is az online órákat!

SpeakMan: Van olyan, amiben szerinted az online órák jobbak mint a hagyományos órák?

Edina: Számtalan pozitív dolgot tudok sorolni az online órákhoz: Angolul tanulunk, látjuk egymást otthoni környezetben, álmosan a kanapén ülve a kedvenc bögréjével, Édesanyaként a gyermekei között, látjuk egymás házi állatait, kiscicáit, kiskutyáit, a saját ételeinket esszük, szünetben meg tudjuk szeretgetni a családtagjainkat, együtt vagyunk. Ha vége az órának, nem kell plusz órákat dugóban ülni mire hazaérsz, hanem pikkpakk már ott is vagy. 🙂

SpeakMan: Szereztél azóta, hogy nálunk tanulsz bármilyen olyan élményt, amihez az angoltudásod segített hozzá?

Edina: Naná! Azóta angolul nézem a filmeket, a zenéim dalszövegét fülelem és óriási öröm, amikor elcsipek egy olyan mondatot, amit értek is. Azóta lettek külföldi barátaim.

Januárban Amerikába utaztunk egy konferencia miatt, amit természetesen összekötöttünk egy nyaralással is, a konferencián az angoltudásomnak köszönhetően olyan emberekkel ismerkedtem meg, akikkel együtt is dolgozunk!

Sőt, Floridába mentünk nyaralni, és ott találkoztunk azzal a családdal, akik szintén ott voltak azon a konferencián, és meglátogattuk őket, kiderült, hogy 6 gyermekük van, iszonyú vallásosok, és tartom velük a kapcsolatot mai napig whatsappon és egyre felszabadultabban beszélek velük.

Ez az utazás felejthetetlen élmény számomra, mert Floridában kérte meg a kezem a Párom, ott lettem menyasszony! 🙂 🙂

SpeakMan: Mesélj egy picit azokról, akikkel a legtöbb időt töltöd az órákon. Úgy hallottam különlegesen jó a kapcsolatod a csoporttársaiddal, tanároddal.

Edina: Igen, nagyon nagyon szeretem a csoportomat és Bálintot, ragaszkodom, kötődöm hozzájuk, ahogy az egész sulihoz. Szakmámból és személyemből adódóan imádok becézni és a lányok kifejezetten szeretik ezt, mára már mindenkinek aranyos beceneve van. Szeretetteljesen, kedvesen, mosolygósan beszélünk egymással, ami sokat számít.

Létrehoztam egy whatsapp csoportot, ahol csakis kizárólag angolul kommunikálunk, hétköznap is meg tudjuk osztani egymással, kivel mi történik. Ha valamilyen akcióról e-mailt kapok, rögtön felhívom rá a figyelmüket, vagy épp a fizetési határidőre, hogy le ne csússzanak, mert ugyebár kötelező tovább jönni! 😀

Egy Edina által készített és kidíszített házi feladat

SpeakMan: Hogyan fejleszted az angolodat az órákon felül?

Edina: Hosszabb útra viszem magammal az angol cuccomat és útközben szavakat tanulok, HomeEZ munkafüzetben gyakorolok, olvasok angolul egy könyvet, angolul nézem a filmeket, megkérem a Páromat, hogy ezt most angolul szeretném elmondani, hajszárítás vagy öltözködés közben is járnak a fejemben a mondatok, mit hogyan mondanék el angolul. Nincs nap, hogy ne vegyem elő az angolt! A célom, hogy jól beszéljek, ehhez az kell, hogy mindig mindig gyakoroljak, nyomjam, csináljam.

SpeakMan: Miből tudsz motiváció meríteni a tanuláshoz, és hogyan maradsz motivált?

Edina: Motivációm? Akarom és kész. Ilyen iskola és ilyen tanár és csoport van a hátam mögött? Nem kérdés.

Nagyon nagyon hálás vagyok, amit értünk tesztek, és megtanítotok minket angolul beszélni. Azzal mutatom ki a hálám, hogy szorgalmas vagyok és minden tőlem telhetőt megteszek.

SpeakMan: Mivel biztatnád azokat, akik nem mernek belevágni az angoltanulásba?

Edina: Félsz milyen lesz a tanárod? Utálod, hogy meg kell szólalni angolul? Szorongsz, hogy idegen emberek előtt fogsz makogni? Felejtsd el!

Ez egy nagy óvoda, ahol mindenki 3 éves és van aki még le sem szokott a pelenkáról és a cumiról! Egy csoport vagyunk, azonos szinten, támogatjuk, segítjük egymást! Meg fogod szeretni és úgy fogsz kötődni ehhez az egészhez, mint a kisgyermek a legféltettebb alvókájához, ami szent és sérthetetlen!

Ha angolul szeretnél beszélni Speak!!! Óriási élmény, hogy tagja vagy egy csoportnak, akikkel együtt fedezhetitek fel egymás fejlődését, nagyon nagy öröm, amikor a tanárodtól vagy a csoporttársaidtól pozitív visszajelzést kapsz! Nem várják el, hogy tudjál mindent, hiszen azért vagy itt, hogy megtanuld. Nem kell bocsánatot kérni, ha rontasz, mint a gimiben, mintha máris dolgod lenne, hogy mindent tudj.

Beszélgető klubokban ha részt veszel, találkozol majd tőled feljebb szinten járó emberekkel, akikre naaagyra nyílt csillogó szemekkel nézel majd mint a Gru-ban Ágnes az egyszarvúra, hogy igen!!!! én is így fogom tekerni az angolt belátható időn belül!
Ne hagyd ki, imádni fogod!!!!
Ezt mondanám… 🙂

Edina, köszönjük még egyszer az interjút, minden sorát óriási mosollyal olvastuk. Nekünk egy évre elegendő motivációt adott küldetésünkhöz, hogy megtanítsuk angolul beszélni egész Magyarországot.

Téged is motivált az interjú, és szeretnél Edináéhoz hasonló sikereket elérni az angoltanulásban? Akkor próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszerünket:

Jelentkezem

Share This