Kép forrása: canva.com

Ezt a hőséget már csak úgy lehet kibírni, ha eltereled róla a figyelmed… Egy jó filmmel ez nem is olyan nagy kihívás, ezért összegyűjtöttem az 5 kedvenc horrorfilmemet az utóbbi néhány évből, amiktől tuti, hogy libabőrös lesz a hátad! Tudom, hol van még halloween… de ki mondta, hogy egy jó kis rémisztő filmet csak októberben nézhet meg az ember? Eredeti angol nyelven nézve pedig még az angolt is gyakorolhatod. Öveket becsatolni, érkezik a toplista.

Valami követ

It Follows (2015)

Érezted már, hogy valaki folyamatosan a nyomodban van? Hogy bármerre is jársz, nem vagy egyedül? Hát, ha ezt a filmet megnézed, néhány napig biztosan ehhez hasonló tévképzetek gyötörnek majd. Ha viszont kíváncsi vagy a 21. század egyik legújítóbb horrorfilmjére, akkor megéri bevállalni ezt a kis áldozatot. A Valami követ kihagyhatatlan alkotás! Ebben a filmben még a legártatlanabbnak tűnő jelenetek is veszélyt sejtetnek, ugyanis főhősünket, Jay-t valami folyamatosan követi. Van, hogy egy régi ismerős, vagy egy vadidegen alakját veszi fel, de az is előfordul, hogy egy kedves idegen, egy játszadozó gyerek vagy éppen egy félelmetes idős hölgy képében jelenik meg. Mindig a nyomában van, és ami még ijesztőbb, hogy még csak nem is rohan felé, csak lassú léptekkel közelít. Azt pedig könnyű kitalálni, mi történik, ha ez a valami egyszer utoléri a lányt… Váratlan, feszült és izgalmas a sztori, ami megugorja a szokásos horrorkliséket. Csak ajánlani tudom!

Fehér éjszakák

Midsommar (2019)

El tudsz képzelni olyan horrorfilmet, amiben minden jelenetben szikrázó napsütés van, mégis annyira felkavaró, hogy ettől függetlenül is csak lámpafény mellett ajánljuk a megtekintését? A főszereplőknek ebben a filmben semmiféle ijesztő lénytől vagy bosszút forraló szellemtől nem kell tartaniuk, de így sem menekülhetnek meg a bizarr történések elől. Dani és Christian jó pár éve egy párt alkotnak, a fiú azonban menekülne a kapcsolatból. Ezt a tervét egy tragédia teszi keresztbe, ezért szakítás helyett meginvitálja a lányt, hogy tartson vele és barátaival Svédországba, a nyári napforduló alkalmából rendezett fesztiválra. A fiatalok egy furcsa közösségben találják magukat az erdő közepén, ahol testközelből tapasztalhatják meg az évszázadokra visszamenő ünnepség rituáléit. Az elsőre ártatlannak tűnő helyiek egyre furcsábban kezdenek el viselkedni, a nyomasztó hangulat pedig a nézőt is egészen a hatalmába keríti. Számomra meghatározó filmélmény volt, és már alig várom, hogy a rendező, Ari Aster valami újdonsággal rukkoljon elő.

A Babadook

The Babadook (2014)

Biztos vagyok benne, hogy gyerekként szinte mindenki rettegett a mumustól. A Babadook is egy hasonló lény, de ez a történet sokkal többet rejt magában puszta rémisztgetésnél. A sztori egy gyászoló, egyedülálló anyával, Ameliaval indul, aki a nehéz helyzete ellenére is megpróbál gondoskodni a fiáról, Samuelről. A viselkedési gondokkal küzdő fiú egyre erőszakosabban kezd viselkedni, és váltig állítja, hogy egy szörny is lakik a házukban. A gondok akkor tetőznek csak igazán, amikor felbukkan a házban egy rémisztő mesekönyv, amitől hiába próbálnak megszabadulni, újra és újra előkerül. A házban furcsa dolgok történnek, a család pedig egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól. A legjobb horrorfilmekhez hasonlóan a főszerep valójában itt sem az ijesztő figuráé, hanem a gyászé és a depresszióé, ami sokszor észrevétlenül képes befolyásolni az emberek mindennapi életét.

Tűnj el!

Get Out (2017)

A 20-as éveiben járó Chris boldog párkapcsolatban él barátnőjével, elérkezett hát az idő, hogy megismerje a lány szüleit is. Ez a momentum minden kapcsolatban sorsdöntő lehet, és mivel éppen egy horrorfilmről beszélünk, nem kell sokáig találgatnunk, itt hogyan alakulnak majd az események, és mekkora tétje lesz a találkozásnak. A családi birtokon töltött hétvége jól indul, azonban egyre több nyugtalanító dolog történik a házban. Christ nem hagyják nyugodni a történtek, ezért nyomozásba kezd, de a titok, amire rábukkan még a legvadabb rémálmait is felülmúlja. A cselekményről többet nem is árulok el, hiszen úgy üt igazán, ha ennél többet nem tudunk a sztoriról. Azt azonban még elmesélem, én miért tartom annyira zseniálisnak ezt a filmet. A klasszikus horror-effektek természetesen nem hiányozhatnak, most azonban egy sajnos még napjainkban is aktuális társadalmi problémára világítanak rá. Ha ez még nem lenne elég, a rendező ráadásul a műfajok között is remekül lavírozik, hiszen még egy kis humor is belefért, ami néhány másodperc erejéig a nézők és a szereplők szorongását is feloldja.

Hang nélkül

A Quiet Place (2018)

Létezik annál reménytelenebb helyzet, ha olyan világban kell felnevelni egy családot, ahol természetfeletti hallással rendelkező, látszólag sebezhetetlen szörnyek fenyegetik az életünket? Aligha. John Krasinski első rendezése az Abbott család történetét dolgozza fel, akik egy posztapokaliptikus világban próbálnak meg boldogulni. Csakhogy ebben a világban egyetlen hang, a legkisebb zaj is végzetes lehet. Ez a feszültség az egész filmet áthatja, és nézőként is gyakran azon kaphatjuk magunkat, hogy a szereplőkkel együtt lélegzetvisszafojtva várjuk, mi fog történni. A mindössze 90 perces játékidő alatt számomra a leglenyűgözőbb az volt, hogy párbeszédek nélkül is mekkora érzelmi hullámvasútra ültet fel minket a történet: nem kellenek szavak ahhoz, hogy átérezzük a család fájdalmát, félelmét és bűntudatát. A film folytatása is elképesztően hatásosra sikerült, és ha jól tudom, úton van már a harmadik rész is.

Nem szeretnéd, hogy a felirat elterelje a figyelmed a képernyőn zajló eseményekről? Ugye milyen jó lenne úgy filmezni, hogy eredeti nyelven is mindent megértesz! Ehhez gyakorlás kell és egy kis szorgalom, de nem lehetetlen! Egy olyan szuper csapatban, mint a Speak!, villámgyorsan felturbózhatod az angol tudásodat. Angolozzunk együtt, töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt, és csatlakozz hozzánk.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This