Kép forrása: canva – canva.com

Angliai nyaralást tervezel? Londontól 185 km-re nyugatra, Bath, Gloucester és Newport között található Bristol, az Egyesült Királyság kilencedik legnagyobb városa. Íme egy kis ízelítő, hogy miért érdemes célba venned idén nyáron ezt az angol várost!

Bristol az Egyesült Királyság egyik legizgalmasabb városa, amely a modern városi élet és a történelmi báj tökéletes elegyét kínálja. A város egyedi, vagány karakterét elsősorban lakóinak szabad szellemisége, a pezsgő művészeti élet, és az Angliához képest magas napsütéses órák száma adja.

A kreativitástól nyüzsgő települést, egyedi karakterekkel rendelkező minivárosok alkotják. Mindegyiknek megvan a maga varázsa, atmoszférája, ami csak arra vár, hogy felfedezd. Járd be gyalog, pattanj kerékpárra, hajóra, buszra vagy akár hőlégballonra és szeress bele te is ebbe a nagyszerű városba!

Fedezd fel Bristolt és környékét kerékpárral!

Bristol az Egyesült Királyság első számú biciklis városa, az ország kedvenc kerékpáros csomópontja. Amellett, hogy a város szinte minden főútvonalán kerékpárutak vezetnek, 300-nál is több kerékpártárolót, ingyenes szerelőállomást találunk. Így a bicaj szerelmesei bátran nekivághatnak, hiszen a város minden kerékpáros számára kínál valami izgalmas felfedeznivalót. A hétvégi kirándulókat gyönyörű folyóparti utak várják, a belvárosban krúzolókat pedig kerékpárutak kiterjedt hálózata vezeti el a legrejtettebb kincsekig.

Azért azt fontos megemlíteni, hogy a délnyugat-angliai dombok lankái között elterülő településen legalább annyi meredek emelkedő van, mint egy síparadicsomban, ezért ha nem akarunk meglepetéseket, nem árt előre megtervezni az útvonalunkat. Ehhez szerencsére az Interneten rengeteg forrás áll rendelkezésre, ilyen például a Better by Bike oldala is.

A hegyi kerékpározás kedvelőinek érdemes célbavenniük Ashton Court erdős kerékpárútjait, vagy eltekerni a gyönyörű Snuff Millshez.

Tipp: Sík, forgalomtól mentes és zöldövezetekkel szegélyezett – nem véletlen, hogy a Bristol és Bath között vezető bicikliút ennyire népszerű. A gyalogszerrel is bejárható út egy  használaton kívüli vasútvonal mentén halad 24 kilométeren keresztül várostól városig. A „Bristol and Bath Railway Path” a Trinity Street és a Lawrence Hill találkozásánál indul. Bath egyébként a híres római gyógyfürdőiről kapta a nevét, és az Egyesült Királyság egyetlen, az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított városa, ami bájos utcáival téged is el fog varázsolni.

Haladó bringásoknak: Az Avon Cycleway egy 137.6 kilóméteres, Bristol városa körül vezető bicikliút, amely csendes vidéki utakon kalauzolva mutatja be az apró falvak szépségeit.

Találd meg a legjobb grafitiket!

Bristol egyik legismertebb kulturális exportcikke a ‘street art’, vagyis az utcai művészet. A boltok redőnyein és az épületek homlokzatán látható, védett falfestményektől kezdve a króm-fekete ‘throw-up‘ graffitiken keresztül a furgonokon látható tagekig, Bristol telis-tele van izgalmasabbnál izgalmasabb graffitikkel. A város egyben a hírhedt utcai művész, Banksy szülővárosa is, ebből kifolyólag pedig számos alkotásával találkozhatsz az utcákat járva.

Tipp: Ha még több street artra vágysz, látogass el a Bedminsterben található Dean Lane skateparkba vagy látogass el az Upfestre. Bristol ad ugyanis otthont Európa legnagyobb ingyenesen látogatható utcaművészeti és graffiti fesztiváljának.

Meríts inspirációt a lenyűgöző panorámából!

A sokak által Brunel legnagyobb művének tartott Clifton függőhidat 1864-ben nyitották meg először a nagyközönség előtt. Nem csupán egy szédítő kilátópontról beszélünk, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik, hanem a város nemzetközileg is elismert szimbólumáról, amire a helyiek méltán lehetnek büszkék. Nem számít, hányszor másztál már fel Clifton Village-be, hogy megcsodáld a 19. század elején tervezett hidat, a hatalmas kovácsoltvas szerkezet a sokadik alkalommal is ámulatba ejt.

Tipp: Nagy Brunel rajongó vagy? Az SS Great Britain egy egész kiállítótermet szentel a viktoriánus mérnök találmányainak.

Pihenj meg a kikötőben és frissítsd fel magad egy pohár hűsítő ciderrel!

Bristol hosszú évszázadokon át az óceánjáró hajók otthona volt. A város szívében található vízi utak a világ minden tájáról vonzották a kereskedelmet, a környék pedig a tengerészek és kereskedők egymás közti árucseréjétől volt hangos.

Ugyan régen elmúltak már azok az idők, amikor a dokkokban hatalmas gályák horgonyoztak, de az úszó kikötő megmaradt, és ma is élettel teli kikötővárosként tárul a szemünk elé. A kikötő területét szegélyező múzeumok, éttermek, bárok, galériák és kávézók a város legpezsgőbb látványosságai közé tartoznak.

Tipp: Vasárnapi piac, vitorlázás, evezés, paddleboard, az SS Great Britain, a We The Curious, vagy az Arnolfini…itt a kortárs művészettől az aktív pihenésig mindent megtalálsz!

Nézz az égre!

Ha Bristolban jársz, akkor nem csak a homlokzatokat hanem az eget is érdemes kémlelned. A városról készült fotókon sűrűn felbukkanó színes hőlégballonok tökéletesen illenek Bristol játékos karakteréhez. Minden augusztusban Bristol ad otthont a Nemzetközi Ballon Fiestának, egy négynapos rendezvénynek, amelynek keretében 150 léggömb emelkedik a magasba és varázsolja játszótérré az eget.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy jobban megismerd az angol kultúrát és az angolod még nem az igazi, akkor iratkozz be a Speak! Nyelviskola valamelyik online nagol képzésére. Első lépésként pedig töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Szefcsik Dóra
Vendég szövegíró

Share This