Kép forrása: canva.com

Ezzel az írással egy új sorozatot indítunk a blogunkban. Lujzával a Speak! Nyelviskola diákjával készítettünk interjút. Lujza elmesélte, hogy Miért tanul angolul? Merre járt már a világban? Hogyan lett a Speak! nyelviskola diákja? Hogyan változtatta meg a mindennapjait az online angol oktatás? és még sok minden mást.

Hogyan élted meg az elmúlt két évet, amióta pandémia van? Mi volt ebben a legrosszabb a legjobb?

Szerintem ez az időszak mindenki számára nehézkes volt, hirtelen leállt az élet, mindenki haza kényszerült és új megoldásokhoz kellett folyamodni.

Mivel én még középiskolás tanuló vagyok, elmondhatom, hogy az első időben talán a legnehezebb az volt, hogy legyen mit csinálni. Az oktatás az iskolában egy kis időre leállt,  új rendszert kellett felállítani. Az online órák úgy zajlottak, hogy a tanár beszélt, mi pedig hallgattuk. Semmiféle kontroll, se visszajelzés nem volt. Némán hallgattunk a vonal másik végén. Évvégén a suliban megkérdezték, hogy szerintünk miben fejlődtünk a legtöbbet az online térben. Mondanom sem kell, hogy a legtöbb válasz az volt, hogy a “sütésben, főzésben és mosogatásban”.

Jelenleg a Speak diákja vagy. Mióta tanulsz nálunk és hogy érzed magad?

Egészen régen, még középiskola előtt, a Speak kezdetekor kezdtem el tanulni itt, mert általános iskolában alig fejlődtem az angolban. Szóval teljesen kezdőként kezdtem. Emlékszem akkor még egészen kicsi voltam és személyes oktatásban működött a tanulás. Az általános iskola végére egész jó lett az angolom.

Ezek után pár évre abbahagytam az angol tanulást a Speakben, mert nagyon terhessé vált hirtelen az órákra való eljutás és úgy éreztem rengeteg időt elvesz. Ez a pár év nagyjából egy 3-4 éves kihagyás volt és a pandémia 2. hulláma után kezdtem el ismét tanulni.

A középiskolás rossz tapasztalatokból kiindulva aggódtam az online térben való tanulás miatt. Nagyon izgultam az első óra előtt, hogy biztosan be tudjak jelentkezni az órára, be tudjam kapcsolni a kamerát és hasonlók. Emlékszem az első óra előtt már 1,5 órával hamarabb a gép előtt ültem, hogy kipróbáljam működik e a rendszer. Mondanom se kell így utólag, hogy aggodalomra semmi szükség nem volt.

Az elszomorított és elgondolkodtatott egy kicsit, hogy amikor ismét elkezdtem az angol tanulását a Speakben, akkor nagyjából ugyanazon a szinten kezdtem el ismételten tanulni, ahol pár évvel korábban itt abbahagytam. Pedig a középiskolában folyamatosan voltak angol óráim, mégse látszott a tudásomon.

Te tanultál Nálunk tanfolyamteremben és most tanulsz online. Mi a véleményed az onlineban való angol tanulásról?

Teljesen őszintén mondom, hogy én imádom. Sokkal kötetlenebb számomra, fogom a laptopot és bejelentkezek. Ha beteg vagyok se marad el az óra, minden sokkal gyorsabb, rugalmasabb. A korábbi félelmeim az online térrel kapcsolatban elmúltak, mivel az órák pörgősek, aktívak és még azt is megszoktam hogy a kamera be van kapcsolva. (Ez utóbbit már különösen szeretem.) Én, Timivel az angoltanárnőmmel olyannyira megszerettem az online oktatást, hogy már alig tudom elképzelni, hogy face to face legyen.

Illetve én úgy látom, hogy az online tér rugalmassága miatt sokkal több dolog elérhető az emberek számára, többek közt az angol tanulás és ebben abszolút minden mértékben csak ajánlani tudom a Speaket és a Speakes angol tanárokat!:)

Hogyan használod az angolt a mindennapjaidban?

Angolul olvasok, angolul nézek filmeket és sorozatokat. Az angol segítségével kinyílt a szemembe a világ! Sokkal több barátom lett és a lehetőségeim is nagyobbak lettek. Szerintem, a mai világban az angol a mindennapokban már nélkülözhetetlen!


Milyen szinten vagy angolból és hogy tudod ezt használni?

Egy éve még úgy láttam, hogy az életem olyan irányba megy, hogy az alapszintű angol tudás, ami nekem volt, épp elegendő lesz számomra, hogy megértessem magamat a mindennapokban.

Aztán csak elkezdtem tanulni az angolt a Speaben, mert időközben lett pár külföldi ismerősöm, akikkel még folyékonyabban akartam tudni beszélni. A Speakben újra rengeteget fejlődött az angoltudásom és Timivel egyre gyorsabban haladunk a szinteken. Érezhetően hallatszik a változás.

Mondanom se kell, hogy az élet érdekes dolgokat hozott nekem. A “jobban akarok beszélni a mindennapokban angolból” most odajutottam, hogy úgy néz ki, hogy ősztől külföldön kezdem meg a felsőfokú tanulmányaimat angol nyelven.

Kerültél már kellemetlen helyzetbe az angol miatt?

Egyszer történt, hogy külföldön voltam és hirtelen nagyon szomjas lettem a “thirsty” szomjas szó helyett azonban a “dirty” azaz piszkos szót használtam. Hát elég érdekesen néztek rám. Azóta már nem keverem össze ezt a két szót.:)

Mi motivál az angol tanulásra?

Szeretnék megtanulni olyan szinten angolul, hogy bármilyen helyzetben használni tudjam. A jövő évtől nemzetközi tanulmányokat fogok tanulni az egyetemen, ami a nemzetközi piac és politikában való elhelyezkedésben tud segíteni. Ehhez nélkülözhetetlennek tartom a tökéletes angoltudást, ami folyamatos tanulásra és haladásra késztet.

Mi a legpozitívabb élményed eddig az angollal kapcsolatban?

Nagyon jó érzés volt minden olyan szituáció, amikor segíteni tudtam egy külföldinek útbaigazítással vagy egyéb információval. De boldoggá tesz, hogy megértem a filmeket angolul és az is, hogy nem kell elmenekülnöm, ha angolul megszólítanak, mert képes vagyok használni az angolt. Ezt Timinek és a Speaknek köszönhetem.

Hol jártál eddig már külföldön? Hogyan tudtad használni az angolt?

Nagyon sok országban jártam már. Olaszország, Dánia Belgium és Hollandia, a nagy kedvenceim. Az angolt mindenhol kellett használnom. Sok külföldi barátom van, akikkel angolul beszélek.


Ha Te is szeretnél Lujzához hasonlóan bátran, jól és választékosan beszélni angolul, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.Kijavítjuk, utána felhívunk, kiértékeljük közösen és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben.

Share This