Ismerd meg a Speak! Nyelviskola új termeit: a kanadai városok!

A Speak! Nyelviskola új termeinek a diákjaink adtak nevet. Ennek apropójára Hubai Gergely, a Speak! Nyelviskola tanára és „két lábon járó kultúrtörténeti enciklopédiája” a névadó városok történetének nyomába eredt. Ezúttal két kanadai városról olvashatunk érdekességeket.

Ottawa

Honnan ered a neve? Új termeink közül ez az egyetlen város, ami teljesen más néven született. 1827-es alapításakor a várost még Bytownnak nevezték a helyi csatornaépítésekért felelős hivatalnok John By után. Bytown új nevét 1854-ben, a fővárossá alakulásakor kapta meg, ekkor a település  folyójáról nevezték el – az Ottawa (adawe) algonkin nyelven azt jelenti, hogy kereskedni. A

Mi történt itt? Amerikához és Ausztráliához hasonlóan Ottawa sem az ország legjelentősebb városa (Toronto, Montréal és Calgary is nagyobb a fővárosnál), vezető szerepe azonban a XIX. század óta elvitathatatlan. A várost tulajdonképpen egy katonai célzattal épült csatorna hozta létre, ezt azért építették hogy a brit erők elkerülhessék a Szent Lőrinc-folyó az USÁ-val (konkrétan New York állammal) határos részét. A települést 1857-ben választották meg Kanada fővárosának, Viktória királynő (a valóságban a John A. MacDonald miniszterelnök által kijelölt bizottság) végül azért döntött Ottawa mellett, mert a város viszonylag elszigetelt és könnyen védhető volt, de a választásnak volt egy másik oka is…

ottawa_speak_nyelviskola

Miről híres? Kanada híres arról, hogy egyike azon országoknak ahol a francia és az angol teljesen egyenrangú hivatalos nyelv, a megosztottságnak azonban ára van. Kanadán belül Quebec tartományban koncentrálódik a francia anyanyelvű lakosság – itt néha már-már a skót referendumot idéző függetlenedési mozgalmak is megjelennek. Ottawa a könnyebb védhetőség mellett központi szerepét annak is köszönheti hogy bár Ontario tartományban van, valójában olyan közel található Quebec tartományhoz hogy az ott található Gaitenau városával gyakorlatilag teljesen összeépült, egyetlen közigazgatási egységet alkotnak. Ottawában így egyesül a brit és a francia Kanada szelleme, tökéletes egyensúlyi helyzetet teremtve.

Toronto

Honnan ered a neve? Ottawához hasonlóan Toronto is más néven látta meg a napvilágot, 1793-ban még York néven alakult meg. Ahogy nőtt a település, a York nevet túl általánosnak találták – nemcsak Angliában volt már egy jelentősebb York, hanem ekkor már javában fejlődött az Újvilágban New York is. 1834-ben a város átalakulásakor egy 1656-os térképről választottak neki nevet, ezen egy közeli indián falut Tarantou néven említettek. Hogy honnan, milyen törzstől ered a név, azt sajnos már akkor sem tudták pontosan. Vagy irokéz (a tarana-to-hen jelentése „fa a vízben”) vagy huron (deondo „találkahely”) eredetű szó lehet az inspiráció.

Mi történt itt? Habár manapság békésebb a viszony, Amerika egyik legjelentősebb háborúját éppen Kanada ellen vívta 1812-től kezdve. 1813-ban a yorki csata során (Torontót ekkor még így hívták) az amerikaiak bevették és nagyrészt lerombolták a várost – cserébe a britek a háború egy későbbi szakaszában Washingtonnal tették meg ugyanezt, de egy váratlan eső mérsékelte a pusztítást. A XIX. századtól kezdve Toronto volt a bevándorlók legnépszerűbb kanadai célpontja és jelenleg is a legszínesebb város Kanada keleti felén. Toronto más értelemben is színes város – egészen idén márciusban bekövetkezett haláláig Kanada legismertebb politikusa a város korábbi  polgármestere Rob Ford volt, akit durva beszólásai, furcsa megjegyzései és kokainbotránya tettek az új generációs „troll-politikusok” mintapéldányává.

toronto_speak_nyelviskola

Miről híres? Toronto legnagyobb látványossága a Niagara-vízesés, amely az amerikai-kanadai határon húzódik. A vízesés valójában nem is túl magas (alig 51 méter, kb. huszad akkora, mint a csúcstartó venezuelai Angel-vízesés), igazi látványosságát az adja, hogy a széles folyó számos vízesést alakított ki, így több helyen zúdul le a víz félelmetes erővel. Az amerikai oldalról gyakorlatilag alig látszik valami, a vízeséseket gyakorlatilag oldalról látjuk, így minden áron érdemes átmenni a kanadai oldalra, ahol nem csak szemből látszik a Niagara teljes pompája, hanem barlangokon keresztül egy vízesés alá is be lehet menni. A vízesés kanadai megtekintéséhez határátlépést kell végezni, ám ezen a szakaszon sokat egyszerűsítettek a turisták kedvéért akik tényleg csak a vízesést akarják megnézni – a látványpromenád mögött már komolyabb határellenőrzés vár arra, aki tényleg Torontóba tart.

További érdekességeket, hasznos cikkeket, és az English Fun Facts sorozat korábbi darabjait is megtalálod Facebook-oldalunkon, ahol naponta posztolunk érdekes, hasznos, szórakoztató és oktató tartalmakat:

facebook_like_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, Speak! Nyelviskola

 

Share This