Az én angolos történetem a Speak!-ben kezdődött. 30 éves koromig egy szót sem beszéltem angolul és mindig féltem attól, hogy mi van, ha leszólít egy külföldi.

Aztán úgy gondoltam, hogy az esélytelenek nyugalmával indulok, hiszen ha megszólítanak, lerázom őket egy nem vagy nem tudom szöveggel.

Azért mindig ott motoszkált bennem a gondolat, hogy szeretnék néhány fontosabb mondatot tudni, pl. ha netes rendelést adok le vagy útbaigazítást kérnek tőlem az utcán, mert már alap, hogy az emberek többsége tud angolul.

Legalábbis ezt gondoltam és persze azt is, hogy mi az, hogy én nem tudok angolul. Ez nagyon nem oké.

Már szinte szégyelltem, hogy nem beszélek semmilyen idegen nyelvet, hiszen hiába érettségiztem ötösre németből, ha – a nyelv használata híján – valószínűleg ma már meg sem tudnék szólalni.

Németes voltam, angolos lettem

Tanulmányaim során, legyen az általános iskola vagy középiskola mindig németül kellett tanulnom, hiába szerettem volna már középiskolában angolra váltani több mint 10 év német tanulás után, nem lehetett, mert ha addig németül tanultam és nem volt angol órám addig soha, akkor kötelező volt németet választanom.

Többször el akartam kezdeni angolul tanulni, de különféle okokból kifolyólag sosem lett belőle semmi. Aztán a Speak!-ben, már munkatárs-jelöltként lehetőségem nyílt arra, hogy szintfelmérőt írjak, ami az akkori tényleges tudásomat mutatta meg. Vagyis az egész nem volt több 2 tőmondatnál.

Aztán megnézhettem egy Péter által vezetett bemutatóórát, amely tulajdonképpen életem első angolórája volt, és hihetetlenül tetszett.

Az volt a furcsa benne, hogy 30 éves koromig vártam arra, hogy részt vehessek egy angolórán, viszont így az első angolhoz köthető élményem nagyon pozitív lett, ami ismerve a diákjaink tapasztalatait elég egyedi jelenség.

Már egy éve dolgoztam itt, amikor a jelenlegi tanárom, Timi megkérdezte, hogy nincs–e kedvem az ő kedd – csütörtök délelőtti A1-2-es csoportjában tanulni. Naná, hogy volt kedvem és szerencsére engedélyeztétek is, hogy munkaidőben fejlesszem az akkori elég gyenge tudásomat.

Egy év alatt messzebbre jutottam az angollal, mint 20 év alatt a némettel

Ma már B2-1-es (középhaladó szintű) csoportban vagyok, a 7. tanfolyamomat csinálom éppen, idáig 90% feletti vizsgaeredményekkel.

Nagyon szeretek órára járni, mosolyogva írom meg a házi feladatokat és vizsgák előtt áttanulom a hétvégét, mert ha csinálok valamit, akkor azt 110%-kal csinálom.

Rengeteget fejlődtem, egyre helyesebben és többet beszélek, és sokszor elcsodálkozom magamon, hogy ezt tényleg én mondtam… és aztaaa, miket tudok.

De tényleg: 12 hónapnyi folyamatos tanulás, gyakorlás és persze rengeteg beszéd hatására már mondok és írok olyan angol szöveget, amit 1 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna.

És ez szuper érzés. Kíváncsian várom a további 9 szintet és az újabb kalandokat.

Neked is sikerülhet. Ha te is szeretnél egy év alatt olyan messzire jutni az angollal, mint én, akkor klikk ide, mert a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy az angoltanulás nem csak hatékony, hanem szórakoztató is lehet, ha jó iskolában és jó módszerrel tanulsz. A Speak! pedig egy ilyen hely.

Váli Ági
továbbiratkozási irodavezető
Speak! Nyelviskola

 

Share This