Kép forrása: rawpixel – www.freepik.com

Biztos vagyok benne, hogy okosabb vagy mint egy légy, de a nyelvtanulásban könnyen lehet, hogy ugyanabba a hibába esel, mint ez az egyszerű rovar. Hadd fejtsem ki mire gondolok, tanulságos lesz.

Ültem az íróasztalomnál és észrevettem, ahogy a bukóra nyitott ablakon berepül egy légy. Különösebben nem zavart, egészen addig ameddig pár perc múlva nem próbált meg visszarepülni a szabadba. Ekkor már persze nem találta a kivezető utat az ablak tetejénél, így hangosan repült neki az üvegnek újra és újra.

Egyszerűen nem látta meg azt a rést, ahol könnyedén ki tudott volna szabadulni. Erről pedig az jutott eszembe, hogy pontosan ilyen fájdalmas küzdelem az, amikor egy angoltanuló a hagyományos tanulási módszerekkel próbálkozik és újra, meg újra kudarcélményeket szerez – ahelyett, hogy megtalálná azt a módszert, amivel egyszerű dolga lehet.

Első ránézésre átverhet téged is a megszokott, elméleti tanulási módszer, ami olyan könnyűnek tűnik. De aztán nekikezdesz és azt érzed, hogy csak egyre jobban belezavarodsz az angolba. Üvegnek csapódsz, mint a légy, amikor az ablak zárva lévő részén próbál kirepülni.

Pedig ma már léteznek olyan megoldások, amikkel akkor is sikerélményt élhetsz el, ha úgy érzed semmi nyelvérzéked – csak az a fontos, hogy ne add fel, kutasd fel a működő módszert. Így sikert érhetsz el, mint ahogy a légy is ha megtalálja a kivezető rést.

Itt az ideje a váltásnak

Ha újra és újra nekifutsz az angolnak, de még mindig nem megy, akkor pontosan abban a helyzetben vagy, mint a légy aki újra és újra az ablaküvegnek repül.

Itt az ideje, hogy kitörj ebből és esélyt adj magadnak azáltal, hogy változtatsz. Én azt javaslom, hogy cseréld le a magolást és az unalmas tankönyveket a beszédközpontú tanulásra. Hiszen ha beszélgetések által sajátítod el a nyelvtant és a szavakat, akkor teljesen más élmény lesz a tanulás. Így szenvedés helyett hatékonyan haladhatsz és a motivációdat sem fogod elveszíteni.

Jól hangzik? Akkor próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert!

Jelentkezem

Share This