Kép forrása: canva – canva.com

A mai digitális világban a podcastek értékes eszközzé váltak az angol nyelvtanulók számára, hiszen a tanulók többnyire ingyenesen hozzáférhetnek ezekhez, és használatukkal gyors segítséget kaphatnak az angol nyelvtudásuk fejlesztéséhez. De mi is az a podcast? Olyan tartalom, ami hasonlít egy rádiós műsorhoz, és a feltöltést követően bármikor elérhető online. A közzétett epizódok nem csak meghallgathatóak, hanem általában letölthetőek is. Ebben a blogban tíz podcastet fogunk megvizsgálni, amelyek a különböző tudásszintű tanulóknak kedveznek változatos témákkal, és tartalmakkal.

A podcastek előnyei

Az angol nyelvű podcastek számos előnnyel járhatnak a nyelvtanulásodat illetően, ha rendszeresen hallgatod őket:

  • Elmélyülhetsz a nyelvben: Lehetővé teszi, hogy elmerülj az angol nyelvben. A beszélt angol nyelv rendszeres hallgatásával jobban megismerheted a természetes beszédmódot, az intonációt, a szókincset és a kiejtést.
  • Javíthatod a hallgatási készségeidet: A podcastek különböző hangokat, akcentusokat és beszédstílusokat kínálnak, így különböző nyelvi árnyalatokkal ismerkedhetsz meg. Ez segíti fejleszteni a hallásértési készségedet, lehetővé téve, hogy jobban megértsd az anyanyelvi beszélőket.
  • Bővítheted a szókincsedet: A podcastek változatos témákat tárgyalnak, így megismerheted a szókincs széles skáláját kontextusban. A rendszeres hallgatás révén új szavakat, idiomatikus kifejezéseket és köznyelvi kifejezéseket tanulhatsz, ami bővíti a szókincsedet és a folyékony beszédedet.
  • Hiteles kulturális tartalmat kaphatsz: A podcastek gyakran aktuális eseményeket, kulturális témákat vagy a mindennapi életet tárgyalják, így betekintést nyerhetsz az angol nyelvű kultúrákba. Ez javítja a kulturális tudatosságodat és segíti a nyelv mélyebb megértését a kulturális kontextusban.
  • Rugalmasságot és hordozhatóságot nyújtanak: A podcastek rugalmasak a tekintetben, hogy mikor és hol hallgathatod őket. Hallgathatod őket ingázás közben, házimunka közben, vagy bármely alkalmas időpontban. Ez a rugalmasság kényelmes eszközzé teszi a podcasteket a folyamatos nyelvgyakorláshoz.
  • Szórakoztatóak: Sok podcastet szórakoztató, magával ragadó és informatív módon terveznek. Tartalmazhatnak történetmesélést, interjúkat, beszélgetéseket és más érdekes formákat. A tartalom élvezete fokozza a motivációd és arra ösztönöz, hogy folytasd az angol nyelvtanulást.
  • Hallásértés: A különböző akcentusok, beszédmódok rendszeres hallgatása hozzájárul a hallás utáni szövegértés készséged fejlesztéséhez.

10 podcast, amit jó szívvel ajánlunk minden nyelvtanulónak:

EnglishClass101

Az EnglishClass101 minden nyelvtanuló számára hasznos segítséget tud nyújtani. Egy olyan strukturált tananyagot kínál, ami a nyelvtan, a szókincs, és a kiejtés mellett kulturális betekintést is nyújt. A párbeszédek, magyarázatok és gyakorló feladatok keverékével minden egyes epizód a hallásértés és az általános nyelvtudás fejlesztésére szolgál. A mellékelt átiratok és szókincslisták pedig tovább segítik a tanulási élményt.

TED Talks

A TED Talks változatos témák széles skáláját öleli fel, amelyeket inspiráló előadók adnak elő. Ez a podcast lehetőséget nyújt arra, hogy különböző területek szakértőinek előadásait hallgassuk meg. Ezen a felületen mindenki megtalálja a hozzá legközelebb eső témákat, beszédeket, legyen szó pszichológiáról, fizikáról, az életről általánosságban, vagy akár éppen a nyelvtanulás mítoszáról. Ezek a podcastek nemcsak a gyakorlást segítik, de sokszor olyan témákat feszegetnek, amik megosztják és elgondolkodtatják az embert. Mivel a legtöbb előadáshoz felirat is rendelkezésre áll, a tanulók egyszerre olvashatnak és hallgathatnak, így javítva a szövegértési készségüket és bővítve szókincsüket.

The English We Speak”

A BBC által készített „The English We Speak” a mindennapi angol kifejezésekre és idiómákra összpontosít. A műsorvezetők pedig érdekes példákon keresztül magyarázzák el e kifejezések jelentését és használatát. A tanulók elmélyülhetnek az angol nyelv rejtelmeiben, betekintést nyerhetnek a köznyelvbe és a kulturális árnyalatokba.

6 perc angol

A BBC által bemutatott „6 perc angol” harapásnyi epizódokat kínál, amelyek különböző témákat, például tudományt, technológiát és aktuális témákat tárgyalnak. Minden epizódhoz tartozik egy átirat, szókincsmagyarázat és szövegértési kérdések. A tömör formátum miatt ideális választás azoknak a tanulóknak, akik időtakarékos módon szeretnék fejleszteni hallásértési készségeiket. Ha egy nap csak 10 perced van a gyakorlásra, akkor kiváló választás lehet.

VOA Learning English

A „VOA Learning English” kifejezetten a különböző szintű angolul tanulók számára készült. A podcast lassabb tempóban felolvasott híreket tartalmaz, világos kiejtéssel és egyszerűsített nyelvezettel. A témák széles skáláját öleli fel, így a tanulók fejleszthetik halláskészségüket, miközben bővítik ismereteiket az aktuális eseményekről és a globális ügyekről.

Luke angol podcastje

Luke Thompson, a brit angoltanár által vezetett podcast szórakoztató és oktató epizódok keverékét kínálja. Luke olyan témákkal foglalkozik, mint a nyelvtanulási tippek, kulturális aspektusok és anyanyelvi beszélőkkel készített interjúk. A társalgási stílus és a hiteles nyelvhasználat betekintést nyújt abba, hogyan használják igazán az angol nyelvet.

The Allusionist

A „The Allusionist” a nyelv lenyűgöző világát tárja fel, az etimológiára, a szavak eredetére és a nyelvi furcsaságokra összpontosítva. Ez a podcast nemcsak a tanulóknak segít bővíteni a szókincsüket, hanem elmélyíti a megértését annak, hogyan fejlődött az angol nyelv az idők során. A házigazda történetmesélése izgalmas és minden témában élményt nyújt.

ESL Podcast

Az ESL Podcast kifejezetten angolul tanulók számára készült. Számos hétköznapi témát tárgyal, természetes beszélgetések és magyarázatok segítségével fejleszti a halláskészséget és új szókincset mutat be. Minden epizód tartalmaz átiratot, szövegértési kérdéseket és a használt nyelv részletes magyarázatát.

Better at English

A „Better at English” egy tapasztalt angoltanár vezetésével a nyelvtanulási stratégiákra és tippekre összpontosít. A podcast az angol nyelv különböző aspektusait vizsgálja, beleértve a nyelvtant, a kiejtést és a szókincset. A lebilincselő beszélgetéseken és gyakorlati tanácsokon keresztül a tanulók hatékonyan fejleszthetik nyelvtudásukat.

English Across the Pond

Az „English Across the Pond” a kettős műsorvezető formátumának köszönhetően egyedülálló perspektívát kínál a nyelvtanulásra. Az egyik házigazda az Egyesült Királyságból, a másik pedig az Egyesült Államokból érkezik. Ebből kifolyólag az egyikőjük brit, a másik amerikai akcentust használ, és ezzel előszeretettel szeretnek viccelni is.

Hallgass bele valamelyikbe még ma, és gyakorolj te is minden nap, hogy közelebb kerülhess a célodhoz. Ha pedig szeretnél tanár vezetésével angolul tanulni, és jobban, magabiztosabban, bátrabban beszélni angolul, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, hogy segíteni tudjunk.

Budai Boglárka
a Speak! Nyelviskola ügyfélszolgálati vezetője és tanára

Share This