Kép forrása: canva – canva.com

A levelek sárgulnak, a pulóverek lassan előkerülnek a szekrény mélyéről, és egyre korábban sötétedik. Ez csak egyet jelenthet! Hamarosan itt a bekuckózós-filmnézős esték ideje, ami ha engem kérdeztek, az egyik legjobb dolog ebben az időszakban. De nem csupán azért, mert otthon mozizni menő, hanem azért is, mert közben könnyedén tesztelhetjük az angoltudásunkat is.

Ha az angolul beszélő filmeket gond nélkül megérted, akkor gratulálunk, az angolod igazán szuper! Persze ez még nem jelenti azt, hogy a tanulásnak vége, hiszen mindig van hova fejlődni. Az sem baj, ha még csak felirattal mered bevállalni eredeti nyelveken a filmeket. Ez is nagy lépés, és hidd el, rengeteget tanulhatsz belőle. A szókincsed, a hallásértésed is aktívan fejlődik közben. Ugyanakkor ha eddig még csak szinkronos filmeket néztél, itt az ideje, hogy elkezd az angol gyakorlását mozizás közben is. Akár ezzel a 10 filmmel, amit összeválogattunk számodra, ugyanis szerintünk tökéletes őszi hangulatot varázsolnak, és még a tanulásban is előre visznek. Van itt minden: romantikus film, thriller, családi mozi és még animáció is. Tuti, hogy te is találsz magadnak kedvedre valót!

Harry és Sally

When Harry Met Sally (1989)

Habár ez a film nem teljes mértékben őszi, mégis tökéletesen illik a listánkba. Hogy miért? Mert egy igazán klassz romantikus történet Meg Ryan és Billy Crystal főszereplésével, ami azt az örök kérdést pedzegeti, hogy létezik e barátság férfi és nő között, és mert hatékonyan gyakorolhatod az angolt, miközben nézed. Ráadásul a film egyik legmeghatározóbb jelenete az ezer színben pompázó New York-i Central Parkban játszódik. Ennél nem is kell több.

Átkozott boszorkák

Practical Magic (1998)

Egyetlen őszi filmlista sem lehet teljes legalább egy olyan alkotás nélkül, amiben varázslat, vagy boszorkányok vannak. Megsúgjuk, a mi gyűjtésünkben több ilyen is lesz… De kezdjük az Owens család sztorijával. Gillian és Sarah – akiket a csodálatos Nicole Kidman és Sandra Bullock alakítanak – nővérek, akik nem úszták meg, hogy őket is utolérje a családi átok. A varázserejüknek ugyanis hatalmas ára van: a férfiak, akikkel szerelembe esnek, előbb, vagy utóbb meghalnak. De talán nincs minden veszve…

Ház a tónál (2006)

The Lake House

Első ránézésre csak egy szokásos szerelmi történettel állunk szemben, amiben a gyönyörű nő és a jóképű férfi némi tétovázás után egymásra talál, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Csakhogy ebben a filmben az akadály, amivel szembenéznek, az nem más, mint az idő, a szerelmesek ugyanis két különböző idősíkban élnek. Az egyetlen hely, ahol találkozhatnak és kommunikálhatnak egymással egy ház a tónál. Tudom, zavaros, de megéri megnézni a filmet, mert nagyon magával ragadó. Mondtam már, hogy a főszerepet Sandra Bullock és Keanu Reeves játssza?

Kisasszonyok (2019)

Little Woman

Nem ez az első filmadaptáció, ami Louisa May Alcott Kisasszonyok című regényéből, de az biztos, hogy az egyik leginkább magával ragadó alkotás, aminek fix helye van a kedvenc őszi hangulatú filmjeink között. Az amerikai polgárháború idejében játszódó történetben négy nővér – Meg, Beth, Amy és Jo kalandjait követhetjük nyomon, miközben mi is kicsit a csaladjuk részévé válhatunk. Greta Gerwig feldolgozásában a főbb szerepekben Saoirse Ronan, Emma Watson és Timothée Chalamet kápráztat el minket. 

A fantasztikus Róka úr (2009)

Fantastic Mr. Fox

A fantasztikus Róka úr Wes Anderson első animációs filmje. A különleges technikával készült bábfilm főszereplője természetesen Róka úr, aki a jó útra tért, családos rókák életét éli. De a fejében ott motoszkál, hogy még egyszer utoljára kellene egy jó kis balhét csinálni… és a lehetőség szinte az ölébe hullik egy rablás formájában, ami az őszi erdő összes lakójának életét felforgatja. Ne tévesszen meg az animációs formátum! Az eredeti szinkront pedig egyenesen imádni fogod, ugyanis George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray és Willem Dafoe is megszólal különböző állatok karakterébe bújva.

Matilda, a kiskorú boszorkány (1996)

Matilda

Élénken él bennem az első alkalom, amikor kisgyerekként láttam ezt a filmet! Matilda volt ugyanis az első kis boszorkány, aki elvarázsolt, jó pár évvel a Harry Potter-láz előtt. Persze a toxikus szülőket és a diktátor iskolaigazgatót nem, de a kislány varázserejét nagyon is irigyeltem akkoriban. Na jó, bevallom, még most is. A történet nagyon bájos, akárhányszor megnézem, engem mindig felvidít. Mindig jó újranézni, de ha még nem volt hozzá szerencséd, különösen ajánlom!

A falu (2004)

The Village

Nem állt szándékomban túl sok ijesztő filmet felvonultatni erre a listára, és aki ismer, az tudja, hogy ehhez nagy önmegtartóztatásra volt szükségem. A horrorfilmeket meghagyom majd egy későbbi blogbejegyzéshez, hiszen úgyis a nyakunkon a halloween! No de, A falu című film nem maradhatott le, mert remekül átadja a fagyos, őszi hangulatot. Egy elszigetelt kommuna, egy titkokkal teli rengeteg, és egy vad teremtmény, ami az egész falut fenyegeti. A kérdés csak az, ki valójában a szörnyeteg ebben a történetben. Tutira nem az, akire számítasz.

Okostojás (1998)

Rushmore

Wes Anderson nagyon népszerű rendező mostanában, és meg is dolgozott ezért a hírnévért. Nem véletlen, hogy két filmje is felkerült a listánkra. Valamiért a korai alkotásai kevésbé népszerűek, holott az Okostojás című filmje megér egy misét! Ne ítélj elsőre, a film magyar címe eléggé félrement. Látod, még egy ok, amiért megéri eredeti nyelven filmezni! A történet főszereplője a különc, de hatalmas terveket szövögető Max, aki szerelmes lesz a tanítónőjébe. Többet nem mondok, de az tuti, hogy ez a film felidéz mindent, amit imádtunk, és amit utáltunk anno az iskolában.

Rocksuli (2008)

School of Rock

Ha ősz, akkor sulikezdés, ha sulikezdés, akkor Rocksuli! Ha pedig csak egyetlen filmet választhatnánk erről a listáról, akkor – ugyan baromi nehéz dolgunk lenne, – majdnem biztos, hogy ezt választanánk. Dewey Finn álma, hogy rocksztár legyen, de úgy tűnik, nem jön össze neki. Mindaddig, amíg helyettesítő tanári állást nem vállal egy iskolában, és rájön, hogy az osztálya rendkívül tehetséges, ezért bandát alapítanak. Jack Black zseniális, a zenék őrült jók, a film tökéletes. 

Julie & Julia – Két nő, egy recept (2009)

Julie & Julia

Jobban belegondolva semmi őszi nincs ebben a filmben, viszont a színek, a fények és a történetmesélés tempója éppen passzol azokhoz az estékhez, amikor az embernek semmi máshoz nincsen kedve, csak bekucorodni a kanapéra egy bögre forró kakaóval. Igen, a Julie és Julia olyan, mint egy nagy ölelés. Két nő történetét ismerhetjük meg. Julie gasztroblogger, aki elhatározza, hogy elkészíti egy francia szakácskönyv összes receptjét, és mindezt dokumentálja is az interneten. Julia ötven évvel ezelőtt Franciaországba költözik férjével, és elhatározza, hogy megtanul főzni, és megírja a valaha megjelent legsikeresebb szakácskönyvet. Csak egy jótanács: éhesen semmiképp se kezdj bele a filmbe!

Jól jönne még egy kis gyakorlás, mielőtt eredeti nyelven kezdenéd el nézni a filmeket? Akkor válaszd a Speak! Nyelviskolát! Itt az angoltudásodnak megfelelő szinten sajátíthatod el az angol nyelv fortélyait, mindegy, hogy hol élsz, nálunk online tanulhatsz. Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, és csatlakozz hozzánk!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This