Kép forrása: canva – canva.com

Ha megkérdeznénk, hogy vajon melyik a legfurább nemzet, mit válaszolnál? A britek (angolok) biztosan eszedbe jutnának! Furcsa szokásaik és tulajdonságaik közül összegyűjtöttük azokat, amiket csak a britek érthetnek! Mit gondolsz, lesz olyan a listánkon, amivel te is tudsz azonosulni? Vagy ők tényleg egy másik bolygóról érkeztek? Olvass tovább, és kiderül!

1. Szőnyeget tesznek a fürdőszobába

Nem kádkilépőt, és még csak nem is azokat a kis szőnyegeket a vécécsésze elé, amelyek azt a célt szolgálják, hogy ne fagyjon le az ember talpa a hideg csempén. Nem, nem. A briteknél nagy hagyománya van annak, hogy az egész fürdőszobát szőnyegpadlóval borítják! Hozzátesszük, hogy nem minden lakásban találkozhatsz vele, hiszen talán már ők is kezdenek rájönni, hogy nem túl praktikus és higiénikus választás szőnyeget rakni a fürdőszobába, de elvétve még akadnak olyan háztartások, ahol nem hajlandóak lemondani róla. El tudjuk képzelni, hogy nézhet ki egy csőtörés egy ilyen fürdőben…

2. “Waheeeeey!” – Ezt kiabálják egy specifikus szituációban

Nagyon hangosan és nagyon határozottan kiáltanak fel a britek akkor, ha valaki összetör egy poharat egy pubban. Ha esetleg az Egyesült Királyságban jársz, és lesz szerencséd beülni egy helyi krimóba, figyelj! Biztos lesz olyan alkalom, amikor élőben is megtapasztalhatod a kurjongatást. Ha belegondolunk, ez a szokás nem annyira ördögtől való, sőt, talán még kedvesebb is annál, amit mi magyarunk lerendezünk annyival, hogy “Le fog esni!”

Nézd meg ezt a videót, amiből eltanulhatsz egy-két trükköt a brit pubok etikettjével kapcsolatban:

3. Csillogni kezd a szemük, ha megemlíted Colint, a hernyót

„Colin the Caterpillar” nem más, mint egy csokikrémmel töltött és tejcsokoládéval bevont piskótatekercs, amit egy kedves hernyócskaként díszítenek fel. A népszerű desszertet a Marks & Spencer forgalmazza, és kedvelt sütemény a születésnapjukat ünneplő brit gyerekek körében. Népszerűségét bizonyítja, hogy 1990-es debütálása óta már több mint 15 millió süteményt adtak el belőle!

4. Szerintük egy csésze tea minden bajra gyógyír

Áh, a britek és a tea… Nem maradhatott le a listáról ez a gyöngyszem sem. Ha bármi probléma adódik, vagy valami rossz dolog történik, a britek első gondolata az, hogy isznak egy csésze forró teát, ami majd varázslatos módon megold mindent. Valaki rossz hírt kapott? A megfelelő reakció az, ha forralod is a teavizet.

Ha kipróbálnád milyen is egy hamisítatlan angol teadélután, kövesd a videó utasításait:

5. Az infláció mértékét egy édesség árán keresztül vizsgálják

A lista alapján talán már senki nem lepődik meg azon, hogy a britek mennyire édesszájúak. És azon se, hogy sok finomságuk valamilyen állatka képét hivatott felidézni. Colin the Caterpillar után Freddo már meg se üti a furcsaság-mércénket, de a története mégis érdekes. Freddo egy egyszerű, de nagyszerű, békát formázó csokiszelet, ami korábban a legolcsóbb édességnek számított, ezért is volt annyira népszerű a gyerekek körében. Ám időközben a gyerkőcök felnőttek, és kedvenc csokoládéjuk árán tapasztalhatták meg, hogy minden egyre csak drágul. Mára pedig nem ritka, ha egy beszélgetés során felmerül, hogy régen még a Freddo is csak 10 penny volt…

6. Betakart malackákat fogyasztanak

Nyugi, a név csalóka, azért ilyen messzire a britek se mennének! A “Pigs in Blankets” csupán egy finomság vicceskedő neve, amit előszeretettel fogyasztanak a britek. Ez a falatka nem más, mint a baconbe tekert apró virsli, amit kifejezetten karácsony idején készítenek el, pedig egy kiadós angol reggeli mellé is megállja a helyét. Többféle recept szerint is készülhet, hiszen vannak, akik a bacont sajtos tésztára cserélik, és sütőben sütik ki.

Hoztunk egy receptet is, méghozzá a nagyszerű Nigella Lawson konyhájából, úgyhogy itt az ideje kipróbálni, és új kedvenc vendégvárót avatni!

7. Külön szabályuk van arra, ki és hogyan rendel egy pubban

Ha egy baráti társaság leugrik a pubba, egy kicsit máshogy zajlik az italrendelés, mint azt itthon megszokhattuk. A koncepció a következő. Ahelyett, hogy mindenki saját magának fizeti az italát, a rendelés körönkét zajlik, és mindig egyetlen ember fizet. A következő kört természetesen más veszi át, és így tovább, amíg mindenki sorra nem kerül. Csakhogy amikor egyre több alkohol fogy, az emberek egyre kevésbé aktivizálják magukat, ezért a brit udvariaskodás és konfliktuskerülés jegyében a társaság ahelyett, hogy a megkérnék a soron következőt, hogy kérje ki az italokat, inkább csak felkiáltanak, hogy “Whose round is it?”, avagy, “Kié a következő kör?”. A trükk végső soron működik, de szerintünk sokkal egyszerűbb, ha mindenki magának fizeti a számláját.

8. A kedvenc tévéműsoruk arról szól, ahogy más britek tévét néznek

A Channel 4 csatornán futó Gogglebox az egyik legkedveltebb brit reality műsor, ami tényleg arról szól, amit a címben is leírtunk. Átlagos brit családok és baráti társaságok videóra veszik, ahogyan közösen tévéznek, és vicces kommentekkel narrálják az eseményeket. A 2013-ban indult műsor jelenleg a 9. évadjánál tart, és több díjat is bezsebelt már, 2014-ben és 2022-ben BAFTA-díjjal jutalmazták, 2015-2018 között, valamint 2021-ben pedig a National Television Award versenyen is győzedelmeskedett.

Ebben a videóban a legviccesebb momentumokat gyűjtötték össze, így te is belenézhetsz, milyen is ez a műsor:

9. Nem használnak esernyőt

Elsőre meglepő, de ha jobban belegondolunk, egészen érthető. Angliában annyit esik az eső, hogy egy rövid zápor már meg sem kottyan a briteknek! Megfigyelted már, hogy itthon, ha elered az eső, azonnal mindenki előkapja az esernyőjét? Amikor Londonban jártam, én is azt tapasztaltam, hogy a helyiek szinte észre sem veszik, ha elkezd esni. Nem babrálnak az ernyővel, csak mennek tovább a dolgukra, és nem zavarja őket, ha egy kicsit megáznak.

10. Rengeteg csomagolt szendvicset esznek

Ha valahol nagy divatja van az előre csomagolt ételnek, az bizony az Egyesült Királyság! Egy átlagos munkanapon itthon az emberek előveszik a magukkal hozott ebédjüket otthonról, esetleg kiugranak a kollégákkal egy helyi étterembe, vagy rendelnek maguknak valami finomat. Nos, a britek jellemzően csak útközben bekapnak valamit, és úgy élik túl a napot! A kedvenc ebédjük pedig nem más, mint az előre csomagolt szendvics, ami számtalan verzióban megtalálható még a legkisebb üzletekben is Angliában. Sőt, a legtöbb élelmiszerlánc bevezette már a “meal deal” akciót, ami egy szendvicset, egy üdítőt és egy kis nassolnivalót jelent, ami általában egy kis zacskó chips vagy egy csoki.

És vajon melyek a legkedveltebb szendvicsek a britek körében? Ebből a videóból kiderül:

Szeretnél még ilyen és ehhez hasolnó érdekességekről hallani? A legjobb, ha magad tapasztalod meg a britek furcsaságait, de ehhez az is kell, hogy felturbózd az angolodat! Itt az alkalom, hogy tudatosan tegyél a fejlődésedért, csatlakozz online angol nyelvtanfolyamaink valamelyikéhez! Az első lépés, hogy kitöltöd ingyenes online angol szintfelmérőnket, ami után telefonon is megkeresünk, hogy átbeszéljük a továbbiakat.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This