Kép forrása: rawpixel.com – freepik.com

A zene állandóan változik, az előadók mindig megpróbálnak új, érdekesebb, eladhatóbb hangzásvilággal előrukkolni. Egyes esetekben ez olyan jól sikerül, hogy hosszú évtizedekig zenélhetnek a legmagasabb szinten az énekesek és az együttesek. A fülbemászó dallamokat sokszor az is ismeri, akinek nem a kedvence az adott előadó. Sőt! Olykor még a szöveget is megtanuljuk, annak ellenére, hogy nem beszéljük a nyelvet, amelyen íródott. Ha meg is szeretnénk érteni az angol nyelvű dalokat, abban segíthet a Speak! Nyelviskola.

A befutott együttesek mellett folyamatosan jelennek meg az új formációk, hogy meghódítsák a rajongókat. Egy slágert írni sem könnyű, de vajon ezek a zenekarok bekerülnek-e valaha a zenetörténelem nagyjai közé? Könnyű az idősebb korosztálynak: olyan zenekarokon nőttek fel, mint a Guns N’Roses, az Aerosmith vagy a Metallica. Vajon a mai fiatalok kit fognak kiemelni, ha harminc év múlva megkérdezik őket a legnagyobbakról?

Az utóbbi években a zeneipar átalakult. Az elektronikus zene előretörésével egyre kevesebb klasszikus értelemben vett zenekar jött létre. Nem feltétlen van szükség virtuóz dobosra, gitárosra, egyre inkább az egyéni énekesek kerülnek előtérbe – sokszor azt sem tudjuk, hogy ki a zeneszerző. Éppen ezért, ha nem is könnyen, de megpróbáltuk összeszedni azokat a 21. században létrehozott amerikai együtteseket, amelyek már most letettek annyit az asztalra, hogy hosszú évek múlva is jó szívvel emlékezzünk rájuk.

Twenty One Pilots

Míg korábban a koncertek látogatása mellett az eladott lemezek számából következtethettünk arra, milyen sikeres egy együttes, addig manapság a legnagyobb videómegosztó lejátszási számai mutatják meg ugyanezt. Ezért fel kell, hogy kerüljön a listára a 2009-ben az ohiói Columbusban alapított együttes, a Twenty One Pilots. Bár voltak egyéb próbálkozások, a formáció végül duóvá szűkült, amikor berobbant a zenei világba. Az ütős hangszerek virtuóza Joshua Dun, míg az énekes Tyler Joseph, aki a billentyűsök megszólaltatásáért is felel. Három daluk is bőven milliárdos megtekintés felett jár. A Stressed Out hozta meg nekik az áttörést, de inkább az Öngyilkos osztag filmzenei betétje miatt ismerhetik őket sokan, ez pedig nem más, mint a Heathens.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Twenty One Pilots – Heathens

The Chainsmokers

A lejátszási listákat tovább böngészve nem mehetünk el szó nélkül a The Chainsmokers duója mellett. Ahol Taylor Swift vagy Justin Bieber szólóban tarolja le a zenei piacot, ott egy duó munkásságát is meg kell becsülni, ha az együttesek sikerességét vizsgáljuk. A New York-i páros 2012-ben alakult, és nincs nélkülük slágerlista a tengerentúlon. Az ismertséget a #Selfie hozta meg nekik, de az igazán nagy slágerek ezután következtek: a Something Just Like This és a Don’t Let Me Down után a Closer repítette a csúcsra őket.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: The Chainsmokers – Closer

Jonas Brothers

Meg kell becsülnünk azokat az együtteseket is, ahol látni hangszereket, és ez sikerességgel is párosul. A Jonas tesók azzal kerültek fel a listára, hogy bár a trió 2005-ös megalapítása után meghódította a tinédzserlányok szívét, a nagy dobbantást most várhatjuk tőlük. A kezdeti sikerek után ugyanis 2013-ban szétváltak, megpróbáltak egyéni zenei és filmes karriert összehozni, több vagy kevesebb sikerrel. Aztán 2019-ben Nick, Joe és Kevin úgy döntött, hogy együtt könnyebb, így felélesztették a Jonas Brotherst. A kölyökként elért sikerek után hamarosan kiderül, hogy mennyi maradt bennük mára. Egy biztos: a Sucker című dalnak köszönhetően ismét nagy robajjal rúgták rá az ajtó a zeneiparra.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Jonas Brothers – Sucker

Fall Out Boy

Lassan húsz éve ontja magából a jobbnál jobb dalokat a zenekar, nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendenek. 2001-ben alakultak Chicago egyik külvárosában. A kezdeti próbálkozások után a legnagyobb lépést a világhír felé az Infinity On High című albumukkal tették meg 2007-ben – azóta is folyamatos szereplői a slágerlistáknak. Korábban a Thnks fr th Mmrs futott nagyot, manapság a Centuries című dalukat játsszák a legtöbbet.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Fall Out Boy – Centuries

Imagine Dragons

2008-ban, Las Vegas alapították az együttest, amely az egyik legfelkapottabb zenekar lett a világ számos pontján. Több személyi változtatást követően a jelenlegi gárda 2011-ben állt össze, ami telitalálatnak bizonyult. A világsikert a 2013-ban a Radioactive hozta meg nekik, de a Dan Reynolds énekes fémjelezte együttes ezt követően is több dallal képviseltette magát a slágerlisták élén. Felsorolni is nehéz az összes remek szerzeményüket, de talán nem is kell, elég, ha csak a Thunder vagy a Believer jut eszünkbe, máris tekerhetjük fel a hangerőt.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Imagine Dragons – Radioactive

Maroon 5

A videós oldalakat böngészve az egyik legnagyobb nézettsége a 2002-ben Los Angelesben alapított Maroon 5 együttesnek van. Régi vágású zenekar, legalábbis abból a szempontból, hogy a frontember Adam Levine-t annak sem kell bemutatni, aki nem igazán ismeri, vagy szereti a csapat munkásságát. Több nagyszerű dalt köszönhetünk nekik: a Moves Like Jaggert senki nem felejti, a Memories személyes kedvencünk, a legnagyobb őrületet mégis a Sugar váltotta ki. Utóbbi nem kevesebb, mint 3,5 milliárd megtekintésnél tart 2021 őszén.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Maroon 5 – Sugar

LMFAO

Maradjunk Los Angelesben, de teljesen más zenei irányzatnál, ami nehezen behatárolható. Egyesek party rocknak nevezik, mások az elektro hip-hop kategóriába teszik. Egy biztos az LMFAO kapcsán: szórakozni és szórakoztatni nagyon tudtak! A nevüket adó mozaikszó megfejtését pedig csak haladó angolosoknak ajánljuk… Sajnos az együttes 2012-ben szünetet jelentett be, ami azóta is tart, így mindössze hat aktív évet tudnak felmutatni. Ezalatt pedig olyan, a fiatalok körében kultikussá vált dalokat hagytak az utókorra, mint a Party Rock Athem, vagy az Sexy and I know It.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: LMFAO – Party Rock Anthem

A lista természetesen szubjektív. Nem is lehet teljes, hisz bőven akad olyan zenekar, amely napjainkban még nem futott be hatalmas karriert, de bármikor berobbanhat. Ugyanakkor a fent szereplő együttesek is kiéghetnek, feloszolhatnak, így nem tudják öregbíteni hírnevüket. A zenetörténelem részei lesznek, esetleg elvesznek a feledés homályában? Nem tudhatjuk. Ha 2050-ben egy mai fiatalnak feltesszük a kérdést, hogy mely együttesek voltak az ő idejében a legnagyobbak, akkor vajon mit mond? Ízlések és pofonok. Napjainkban sem egyértelmű ez, ha a zenéről kérdezzük az idősebb korosztályt. A „bezzeg az én időmben” kezdetű mondatok viszont valószínűleg megmaradnak a zene változásával együtt. A lényeg a zene szeretete, amely kortól és zenei stílustól független, és egy picit boldogabbá teszi az életünket.

Ha tetszett a lista és szeretnéd megérteni, hogy a felsorolásban szereplő együttesek miről énekelnek, akkor jelentkezz a Speak! angol nyelvi képzéseire! Első lépésként pedig töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This