Az angoltanulással kapcsolatban mindig rengeteg kérdés merül fel – mint például az, hogy mire elég egy 60 órás tanfolyam.

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ adjunk, mindenképpen meg kell néznünk a célt. Az emberek többségének a folyékony beszéd a célja, amivel magabiztosan tudnak kommunikálni és képesek megállni a helyüket az élet minden területén.

Munkahelyen, baráti társaságban, külföldön.

A nyelvtanulás sprint vagy hosszútávfutás?

Ahhoz, hogy valaki ilyen szintű tudást érjen el és elérje a kitűzött célt, egy 60 órás tanfolyam biztosan nem lesz elég.

A nyelvoktatásban sajnos kialakult (és makacsul tartja magát) az a tévhit, hogy a nyelvtanulás 100 méteres sprint. Nagyon gyors, nagyon gyorsan lehet vele célbaérni, végig látótávolságon belül van a cél.

Ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy a nyelvtanulás maraton. Nem látod 42 kilométeren keresztül a célt – csak tudod, hogy ott van. Ahogy azt is tudjuk, hogy a futóknak a táv során vannak holtpontjai, ami 100 méteren nyilván nem létező jelenség.

100 méteres sprintet ígérnek neked, pedig valójában maratonon indítanak el

Ha tehát az a célod, hogy holtpont nélkül tanulj meg angolul beszélni, akkor ezt a célt sajnos nem fogod elérni, biztos kudarcra vagy ítélve. Emiatt pedig újra és újra és újra neki fogsz kezdeni a tanulásnak, tehát örökös újrakezdésre kárhoztatod magad.

Mert a nyelviskolák, nyelvtanárok mindig azt fogják neked ígérni, hogy ez 100 méteres síkfutás. Viszont semmilyen nyelvi akadálypályán nem lehet 100 méteres sprinttel átrohanni.

A saját anyanyelvünk megtanulása is maraton volt – ugyanígy a német, az orosz, az olasz, a spanyol és az angol magas szintű elsajátítása is maraton lesz.

Matekozzuk ki a 60 órát

Tételezzük fel, hogy kimész külföldre. Mondjuk az Egyesült Államokba. Tételezzük fel, hogy a kint tartózkodásod alatt nem kapsz semmilyen magyar segítséget.

Mindent neked kell megoldanod. A repülőjegy és szállásfoglalástól a bolti bevásárláson át az autóbérlésig, ügyintézésig.

Mivel bele vagy kényszerítve a tisztán angol kommunikációba, ezért ez nettó gyakorlásszámnak felel meg.

A kérdés az, hogy egy ilyen (anyanyelvi) környezetben milyen gyorsan pörög le a 60 óra?

Ha néha alszol is, töltesz némi időt egyedül estéként, amikor azon szomorkodsz, hogy milyen nehezen értetted meg magad aznap a helyiekkel, akkor nagyjából egy hét alatt „lebeszéled” egy 60 órás kurzus beszédmennyiségét.

Egyetlen hét alatt.

Kérdés: egy hét Amerika mindent megold?

Szakmailag egyértelműen NEM a válasz erre a kérdésre. Egy hét külföld nem elég, tehát egy 60 órás tanfolyam sem elég ahhoz, hogy elérd a célodat, a folyékony és magabiztos kommunikációt.

Egy hét Amerika után még nem leszel képes kontroll alatt tartani minden személyes vagy szakmai kommunikációs helyzetet és lazán „eladnak” külföldön.

Az elmúlt 25 év tapasztalata azt mondatja velem, hogy átlagban 1-1,5 hónap Amerika minden magyarnak kell.

Tehát átlagban 240-360 óra tömény gyakorlásra van szükséged ahhoz, hogy elérd a célodat – és mindezt beszédcentrikus
környezetben.

Nem hiszem, hogy bárki megtanult volna 60 óra alatt rutinosan vezetni.
Nem hiszem, hogy bárki megtanult volna 60 óra alatt rutinosan könyvelni.
Nem hiszem, hogy bárki megtanult volna 60 óra alatt rutinosan biciklizni.
Nem hiszem, hogy bárki megtanult volna 60 óra alatt rutinosan úszni.

Sokkal több kell hozzá. Legalább az 5-6-szorosa a „100 méteres” távnak.

Összegezve.

Van instant leveles.
Van instant kávé.
Van instant kakaó.

Ami nincs, az az instant English.

Ezt tartsd észben, amikor belekezdesz a nyelvtanulásba és azt remélem, hogy egy 60 órás tanfolyam minden problémát megold.

Szeretnéd tudni miért szenvednek a magyarok a szenvedő szerkettől? Vagy, hogyan kell helyesen (és könnyen) használni a befejezett jelent vagy a függőbeszédet? Vagy, hogy miért nem oké a tippelgetős szintfelmérő és az elméleti oktatás? Iratkozz fel YouTube csatornánkra és kövesd a Például Péterrel sorozatot, hogy elsőként értesülj, ha új videóbloggal jelentkezünk:

Share This