Sokan gondolnak a nyelvtanulásra mint sprintre. Ha köztük vagy, akkor ez a cikk kötelező olvasmány.

Nem egyszer találkoztam olyan kezdő tanulóval, aki egy hónap tanulás után „elvárta”, hogy középfokú nyelvvizsgát tegyen. Vagy hibamentesen beszéljen. Minden szót megértsen a kedvenc sorozatából

Hiba. Ráadásul a furcsa fajtából, mert ha pl. egy hangszert szeretnénk virtuóz módon használni, vagy egy sportot magas, akár versenyszinten űzni, akkor általában nem merül fel, hogy biztos elég lesz 60 órát foglalkozni az adott dologgal.

Űrlény vagy, vagy csak félretájékoztattak?

Tegyük fel, hogy ellátogat hozzánk egy űrlény, és a körúton sétálva meglát egy szép karórát valakinek a csuklóján.

Megáll és azt kérdezi, hogy: „Kik csinálták ezt a karórát?”

  • Természetesen mi emberek. – válaszolja a karóra tulajdonosa.
  • Igen? Na, akkor én is kérek egyet. – mondja az űrlény – Most tegyünk 1000 pucér embert a Margitszigetre. Akkor jöhetnek onnan el, amikor én kapok egy ilyen karórát.

Azt valószínűleg érezzük, hogy inkább nagyon fáznának az emberek, mintsem adnának egy karórát az idegennek.

Azonban, tegyük fel, hogy biztosíthatjuk számukra a tudást az órakészítéshez.

Feltehetőleg még akkor is generációknak kell váltani egymást, hogy megtanulva a finommechanikai munkákat és a különböző kohászatokat elsajátítva készíteni tudnának egy órát. Valószínűleg az első óra még csak nagyon messziről fog hasonlítani egy olyan órára, amit a körúton látott.

Idővel és kitartó gyakorlással azonban ez is tökéletesíthető.

A lényeg, amire ki akarok térni ezzel a példával, hogy az, aki elhiszi, hogy meg lehet tanulni egy pillanat alatt angolul, vagy akár csak egy-két tanfolyam alatt, az úgy gondolkodik, mint az űrlény.  Sőt továbbmegyek: hazudik magának (vagy elhiszi a hazugságot, amivel egyes piaci szereplők hitegetik az embereket).

A nyelv nagyon összetett agyi struktúrákra támaszkodik, ezért elengedhetetlen, hogy készség szinten épüljön be. Ez pedig nem történhet meg egy vagy két hónap alatt. Az emberi agy nem képes rá.

Ezért fontos szem előtt tartanunk, hogy a nyelvtanulás maraton, idő, tervezés, lépések egymásra ható sorozata. Aki rohanni akar, az abban hisz, amiben az űrlény a körúton.

Minden maraton az első lépéssel kezdődik

Azzal, hogy veszel egy kényelmes futócipőt és először mész le a parkba munka után. Aztán jöhet az első hajnali ébresztő, az első izomláz. Aztán egy kis idő múlva, először tudod lefutni a teljes Sziget-kört. Aztán először tudod kétszer egymás után, pihenő nélkül teljesíteni ugyanezt a távot.

És mire észbe kapsz, már ott állsz, több száz hozzád hasonló bátor, elkötelezett és kitartó emberrel a rajtvonalon, hogy lefusd életed első maratonját.

Már csak egy kérdésem van: te mikor teszed meg az első lépést?

Bognár Gergely, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This