Meg lehet tanulni angolul beszélni egy 60 órás angol tanfolyam alatt?

Kedd, délután 1 óra. Elég álmos nap (hosszúhétvégék után mindig lassan tér vissza az élet a normális kerékvágásba), ezért fel is kapom a fejem, amikor ebédidőben megcsörren a telefon a recepción. A kolléganőm felveszi, udvariasan bemutatkozik, és megkérdezi, hogy miben segíthet. Általában nem szoktam belehallgatni az ügyfelekkel való beszélgetésekbe, de most hegyezem a fülem. A kolléganőm válaszaiból könnyen visszafejtem az alapkérdést: meg lehet tanulni angolul beszélni egy 60 órás angol tanfolyam alatt?

Slágerkérdés. Hetente többször is szembejön, vagy a telefonos időpont egyeztetés, vagy az ingyenes szintfelmérő során. Érthetően érdekli az embereket, hogy egy angol tanfolyam alatt honnan hova lehet eljutni; mekkora mennyiségű tudásanyagot lehet metabolizálni; és mit várhatnak a pénzükért és a bizalmukért, amit belénk fektettek.

De ennél a kérdésnél automatikusan bekapcsol a vészvillogóm: mégis honnan indul a 60 óra?

Azt hiszem egyetérthetünk abban, hogy egy teljesen kezdő és egy 1500-2000 órát letanult diák nem „ugyanabban a ligában focizik”. Nem ugyanolyan mennyiségű, és főleg nem ugyanolyan típusú gyakorlásra, tanulásra van szüksége.

Azt, hogy milyen tudásszintről indulunk pedig csak egy alapos szintfelmérés után tudjuk megmondani. A telepátia, a ráolvasás, vagy a hasraütés-szerű szintbesorolás nem működik a nyelvtanulásban. (Aki már volt olyan nyelviskolában, ahol így dolgoznak, annak őszinte részvétem, és sok szeretettel nyújtom át a meghívónkat ingyenes és lézerpontos szintfelmérőnkre.)

De tudod mi a valódi kérdés? Mi az igazi kérdés, amit csak kevesen, és ők is csak félve, mernek feltenni a telefonban? Az, hogy elég lesz 60 óra arra, hogy az angoltanulás során eddig begyűjtött sérüléseket kezeljük? Leküzdjük az emberünk megszólalástól való páni félelmét, lefektetjük a nélkülözhetetlen nyelvtani alapokat, betöltünk a memóriájába több ezer szót és kifejezést, és képesek vagyunk magabiztos kommunikátort faragni belőle 60 óra alatt?

Reális?
Sajnos nem.
Az a helyzet, hogy 60 óra alatt nem lehet a 0-ról eljutni a magabiztos, gördülékeny kommunikációig. Egy sör nem sör. Egy angol tanfolyam nem tanfolyam.

angol-tanfolyam-london

Mert mit jelent 60 órányi tanulás nem tanfolyami körülmények között?

  1. Egy hetet angol anyanyelvi környezetben – képes lennél 6 nap London után megugrani a középfokú angol nyelvvizsgát?
  2. 5-6 részt a kedvenc sorozatból – felszednél 3-5000 új szót magadra, ami a középfokú nyelvtudás egyik kritériuma? (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez egy 7-12 éves gyerek aktív szókincsének felel meg az anyanyelveden.)
  3. 4 hónapnyi angoltanulást a közoktatásban – ha visszaidézed az iskolai emlékeket, akkor ezt a kérdést azt hiszem, már fel sem kell tennem.

Egy 60 órás angol tanfolyam nem fogja megoldani az összes angollal kapcsolatos problémádat. Nem tanítja meg az összes nélkülözhetetlen nyelvtani szerkezetet, „muszáj” igeidőt, fontos kifejezést, alapszót (és akkor még a helyesírásról, kiejtésről, hallás utáni szövegértéstől stb. nem is beszéltünk), amire szükséged van a magabiztos kommunikációhoz.

Nem mondom, hogy nincs olyan diák, aki 60 óra aktív tanulás és folyamatos beszéd után ne tudna eljutni a hétköznapi kommunikáció szintjére. Lehet, hogy Neked is elég. De az esetek többségében ennél lényegesen több kell.

Ahhoz, hogy egy erős középfokú nyelvtudást megszerezz, vagyis hogy lazán, de választékosan tudj beszélgetni angolul, legalább 5-600 órányi tanulás kell, ha teljesen a nulláról kezded.

Abbahagyni pedig, főleg egyetlen tanfolyam után, semmi értelme. Kicsit olyan ez, mint az edzés. Ha kimarad egy kis idő, akkor már nehezebben veszed rá magad, hogy foglalkozz vele, és könnyebben találsz rendkívül kreatív kifogásokat, hogy épp miért nincs időd rá.

angol-tanfolyam-edzes

Szóval mérd fel reálisan a lehetőségeidet, és ne óraszámokban, hanem célokban gondolkodj. Kezdésnek tedd próbára magadat ingyenes szintfelmérőnkön és megmutatjuk, hogy milyen gyorsan juthatsz el hozzá a 100% beszéd, 0% könyv módszerű angol tanfolyam segítségével:

banner_button

Share This