Mikor tudod lefutni az első maratonodat egy angol nyelvtanfolyam segítségével?

Szombat, reggel 6:15. Az ablakon kinézve látod, hogy a szomszédos ház tetejét vastagon belepi a hajnali dér. Még félálomban sétálsz ki a konyhába. Kinyitod a hűtő ajtaját, csukott szemmel töltesz a poharadba –és egy kicsit a konyhapultra is- a narancsléből. Megmosod az arcod, felveszed az este gondosan kikészített ruhát, majd az előszobában belebújsz a sportcipődbe.

6:30-kor kilépsz ajtón és a szokásos útvonalon indulsz el. Lassan, méterről méterre haladsz. Néhány parkoló autón és álmos-komor arckifejezést vágó kutyasétáltatón kívül, csak a mély csend és a metsző szél a társad ezen a reggelen. Télen minden olyan meghitt hangulatot áraszt. Tavasszal legalább ott vannak a bizalmas beszélgetésbe mélyedő madarak. Nyáron pedig kifejezetten jól esik a reggeli futás egy újabb tikkasztó nap előtt.

Ősszel a legnehezebb rávenni magadat arra, hogy nekivágj „a körnek”. Csúsznak az utak, a reggelek szokatlanul hidegnek tűnnek a forró augusztusi napok után és különben is. Hétvége van, minden fa kopár és olyan, mintha az egész környék acélszürke köpenybe burkolózna. Mégis. Minden reggel, hétfőtől vasárnapig, munka, vagy a délelőtti családi tévézés előtt nekivágsz és lefutod a két kilométert a háztömb körül. Miért? Mert egyetlen cél vezérel. Jövőre le akarod futni a maratont.

De mi a kapcsolat egy angol nyelvtanfolyam és a maratoni táv teljesítése között? Olvass tovább és kiderül!

angol-nyelvtanfolyam-marathon

42 195 méter. Ennyi választja el egymástól a lehetetlent és a lehetségest.

A maratoni futás hosszú évszázadok óta a kitartás és az emberi teljesítőképesség szinte végtelenségig kitolható határainak szimbóluma. Aki készült már maratoni futásra az tudja, hogy 42 kilométert futni egyfolytában, megállás és pihenés nélkül, finoman szólva sem gyerekjáték.

Ha pedig az ember nem született hosszútávfutó, akkor edzés nélkül egyenesen lehetetlen. Nem csak nehéz, nem csak fájdalmas, vagy kemény. Lehetetlen. Még a legnagyobbak sem képesek komoly és kitartó edzésmunka nélkül felkészülni arra a megpróbáltatásra, amely a testet éri egy ennyire hosszú táv esetén. Ezért róják minden egyes nap a valódi és képzeletbeli köröket sportpályákon és edzőtermek futópadjain, újra és újra, amíg a testük fel nem készül a kihívásra. És ezért lesznek ők azok, akik nem csak megálmodták, de meg is csinálták életük legnagyobb (sport)teljesítményét.

Van egy mondás, amelyet szinte minden profi és amatőr futó ismer: ha le tudod futni a maratont, akkor bármennyit le tudsz futni.

Igen, ha képes vagy leküzdeni a fáradtságot, átlendülni a mélypontokon, fél távon is kitartóan futni tovább, akkor jó eséllyel bárhol és bármikor máskor is célba érsz. Na valahogy így van ez a nyelvtanulással is. Gondolj csak bele: ha minden héten, naponta két órán át gyakorolsz, edzed a nyelvtudásodat -például egy angol nyelvtanfolyam óráin-, akkor egy év alatt 720 óra edzésmunka áll majd mögötted.

Ha szinte a nulláról indultál is, jó tanítási és tanulási módszerrel, 720 órányi folyamatos és rendszeres gyakorlás után magabiztos nyelvhasználó leszel.

És akkor tedd fel magadnak a kérdést: vajon mit várhatsz 60 óra után? Vajon miért van az, hogy a legtöbb ember, aki nyelvtanulásra adja a fejét, megáll egyetlen angol nyelvtanfolyam után? Milyen szintű nyelvtudás elérésben reménykedik az, aki két hónap, vagyis szinte csak a „bemelegítést” követően egyszerűen bedobja a törülközőt?

Vagy másképp megfogalmazva a kérdést: miért hiszi valaki, hogy képes lefutni a maratont 60 órányi edzés után?

angol-nyelvtanfolyam-marathon

60 óra arra elég, hogy megismerjük a „testünk” korlátait

60 óra arra elég, hogy világossá váljon számunkra, hogy mit tudunk és mi az, amiben fejlődnünk kell. 60 óra arra elég, hogy hozzászoktassuk magunkat a tanuláshoz és lépésről lépésre egyre nagyobb „távot” legyünk képesek megtenni egyszerre, megállás nélkül.

Nem fogunk hazudni. 60 óra távolról sem elég a „csodára”. Egyetlen angol nyelvtanfolyam sem képes 60 óra alatt a nulláról magabiztos, aktív és kommunikációképes nyelvtudást adni a kezedbe. Nincs olyan módszer, amivel ez lehetséges lenne. Aki mást állít, az nem mond igazat.

Minden maraton az első lépéssel kezdődik

Azzal, hogy veszel egy kényelmes futócipőt és először mész le a parkba munka után. Aztán jöhet az első hajnali ébresztő, az első izomláz. Aztán egy kis idő múlva, először tudod lefutni a teljes Sziget-kört. Aztán először tudod kétszer egymás után, pihenő nélkül teljesíteni ugyanezt a távot. És mire észbe kapsz, már ott állsz, több száz hozzád hasonló bátor, elkötelezett és kitartó emberrel a rajtvonalon, hogy lefusd életed első maratonját.

Már csak egy kérdésem van: te mikor teszed meg az első lépést?

Share This