Ezért létfontosságú a vizsga, amikor angolul tanulsz

Igyekszünk kiiktatni a felesleges stresszt a nyelvtanulás folyamatából, hogy a diákoknak minél több jó élményük legyen az angollal, és hogy az óráink és a hozzáállásunk kicsit se juttassa eszükbe a középiskolás/általános iskolai éveket.
Ugyanakkor van egy lépés, amit nem tudunk, és nem is fogunk kihagyni: a megmérettetések (challenge).

Ez a különbség a vizsga és a challenge között

Szándékosan nem vizsgáknak hívjuk őket, mivel sokakban már a szó maga rossz érzéseket kelt. Izzadó tenyerek, tételsorok, keserves magolás, semmi nem tudok… miért kell ezt csinálni?
Persze ezzel még nem lehet „átejteni” senkit, nem is ez a cél, ezért most elmondom, hogy miért fontos megfelelő időközönként, hogy leteszteljük a tudásodat.

1) Jó vizsga = hasznos visszajelzés

A 30. és 60. óra utáni megmérettetéseink fontos feedbacket adnak neked, és a tanárodnak is, arról, hogy hogyan haladsz, és hogy van-e még valami, amire rá kell gyúrni, amit pluszban is gyakorolni kellene, hogy minél előbb el tudd érni a célodat, amit kitűztél magad elé.
Ha ezeket az apróságokat időben észrevesszük (és hidd el, azonnal észrevesszük), gyakorlatilag teljesen akadálymentessé tudjuk tenni a haladásodat.
A vizsga egyfajta biztonsági kötél: nem fogsz egy nap arra eszmélni, hogy pár héttel azelőtt elvesztetted a fonalat, teljesen össze vagy zavarodva, és „rossz irányba mászol”.

2) Az egészséges izgalom jót tesz a teljesítményednek

Az iskolai vizsgákon nekem sokszor volt olyan érzésem, hogy nem úgy, vagy nem azt kérik számon, ahogyan és amit az órákon tanultunk.
Ezért a Speak!-ben csak azt kérjük számon, amit már korábban gyakoroltunk, mert senkit nem szeretnénk ilyen helyzetbe hozni, szóval emiatt nem kell aggódnod.
Az egészséges izgalom pedig segít felkészülni arra a stresszhelyzetre, ami éles helyzetben, a való világban vár rád.

3) Nyelvhasználat a komfortzónádon kívül

A nyelvtanulás sarkalatos pontja, hogy rendszeresen és folyamatosan egyre többet használjuk is a nyelvet, és ne csak egy-két készséget fejlesszünk, úgy, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, amik a komfortzónánkon kívül esnek.
Vagyis: ha félsz a szóbeli résztől, akkor pont arra van szükséged, hogy minél többet kommunikálj, és az tesztelve is legyen.
Nagyon meg fog erősíteni, ha a szóbeli challenge-en tapasztalod, hogy igenis megértik, amit angolul mondasz, és ahogy az előző pontban is mondtam, ezáltal egyre kevésbé fogsz izgulni éles helyzetben.
A vizsga nem szívatás, hanem létfontosságú megmérettetés, ami nélkül nem kapsz reális helyzetértékelést a tudásodról, nehezebben gyűröd le a szorongást az éles helyzettől, és (talán) örökre benned marad a megszólalástól való félelem.
A félelem leküzdéséhez persze nem csak vizsgára, hanem stresszmentes nyelvtanulási környezetre, és beszédközpontú angol oktatásra is szükséged lesz. Szerencsére ebben tudunk segíteni. Első lépésben jelentkezz be ingyenes és személyes szintfelmérőnkre, hogy tutira olyan szintű csoportban kezdhess tanulni, ahol a legnagyobbat tudod fejlődni:
button

Pető Zsanett, minőségbiztosítási vezető
Speak! Nyelviskola

Share This