Kép forrása: canva – canva.com

Aki nyitott arra, hogy angolul tanuljon, még a leghétköznapibb szituációkban is rátalálhat az alkalomra, hogy fejlessze a tudását. A Speak!-ben mi nagyon szeretjük a hagyományostól eltérő módszereket, nem véletlen, hogy az egész filozófiánk erre épül. A zene mindenhol ott van. Rengeteg érzelmet válthat ki belőlünk, csökkentheti a szorongást, inspirálhat és motiválhat, ezért hihetetlenül hasznos eszköz lehet az angoltanuláshoz is!

Több kutatás bizonyítja, hogy a zenehallgatás jó hatással van a memóriára, és segít a régi emlékek felidézésében. Ugyanakkor az új emlékek létrehozását is elősegíti, ami remek hír minden nyelvtanuló számára. A zene segít megjegyezni a már ismert szavakat és kifejezéseket, sőt, segít az új szókincs fejlesztésében és a kiejtés fejlesztésében is.

Hogyan tedd a zenét az angoltanulásod részévé?

Ezzel az egyszerű kis gyakorlattal a zenét is az angoltanulás szerves részévé teheted.

1. Válassz egy angol nyelvű dalt!

Lehet bármelyik, ami először eszedbe jut. Olyan, ami új kedvenc, vagy egy régi nóta, amit már évekkel ezelőtt nem hallottál. Megvan? Akkor jöhet a következő lépés.

2. Hallgasd meg a választott számot!

A dalszöveg minden egyes szavát értetted? Nem baj, ha nem. Még az angol anyanyelvűeknél is előfordul, hogy első hallásra nem értik meg a szöveget teljes egészében, hiszen a szöveg jellemzően követi a dal ritmusát, ami nehezítheti a szavak megértését.

3. Olvasd el a dalszöveget!

Keresd meg a választott szám szövegét online. Olvasd el, majd indítsd el a dalt is, hogy egy időben tudd hallgatni és olvasni is a szöveget. Ugye így máris jobban érthető? Jegyzeteld ki az ismeretlen szavakat! Nyugi nem kell kiszótáraznod az egész dalt, de próbálj meg 5-10 új kifejezést megtanulni.

4. Figyelj a kiejtésre!

Biztosan találsz majd egy-két érdekes kinézetű szót, ami máshogy néz ki leírva, mint kiejtve. Írd fel magadnak ezeket is, és gyakorold őket! Így a későbbiekben ezeket a szavakat könnyebben felismered majd akár egy élő beszélgetés során is.

5. Énekelj!

Jöhet a feladat legélvezetesebb része? Akkor éneklésre fel! Nyugodtan olvasd közben a szöveget, és gyakorolj, legalább addig, amíg a refrént meg nem jegyzed. Ugye te sem gondoltad volna, hogy az angoltanulás ennyire mókás is lehet?

Milyen dalokkal tanulj?

Ha nincs ötleted, milyen számokkal gyakorolj, összegyűjtöttünk néhányat, amelyekkel nekikezdhetsz a tanulásnak. Több szempontot is figyelembe vettünk, így gyakorolhatod a kiejtést, tanulhatsz szlenget, fejlesztheted a szókincsedet és a hallásértésedet. Ja, és még az énektudásodat is megcsillogtathatod!

Adele – Hello

Bruno Mars – Just The Way You Are

The Cure – Friday I’m In Love

No Doubt – Just A Girl

Beyoncé – If I Were A Boy

twenty one pilots – Stressed Out

U2 – Beautiful Day

Lady Gaga, Bradley Cooper – Shallow

Maroon 5 – This Love

Coldplay – The Scientist

Kíváncsi vagy, a te életed hogyan változna, ha megtanulnál angolul? Akkor ne késlekedj tovább, vágj bele! Mindenben számíthatsz ránk, 100% beszéd, 0% könyv módszerünk segít, hogy az angoltanulás mindig hatékony és szórakoztató legyen! Az első lépés, hogy kitöltöd ingyenes online angol szintfelmérőnket.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This