Kép forrása: canva – canva.com

Néhány héttel ezelőtt szomorúan ébredtek az angolok, szeretett királynőjük, II. Erzsébet 96 éves korában eltávozott közülük. A nemzeti gyász sokáig fog tartani, még úgy is, hogy nem maradtak az emberek uralkodó nélkül: fia örökölte a koronát, és III. Károly néven elfoglalta a helyét a trónon. Megítélése viszont sokkal vegyesebb, mint a királynőé volt, így mindenkit az a kérdés foglalkoztat, hogy mi lesz Angliával és a Brit Birodalommal? Erre a kérdésre az idő fogja megadni a választ. Azt viszont, hogy mi lesz a királynő kedvenc háziállataival, már most tudni vélik a bulvárlapok.

A válasz: úgy tűnik, hogy az oly sok II. Erzsébetről készült fotón szereplő kis corgik a családban maradnak. Pedig biztosan sokan vállalnák az apró kutyusok gondozását, hiszen a brit háztartások nagyjából fele szívesen tart háziállatokat. Az alábbiakban megpróbáltuk összeszedni, hogy milyen kedvencek várják haza a szigetország lakosait. Ha szeretnénk kicsit többet megtudni a témáról, akkor az angol nyelvű oldalakon is érdemes böngésznünk, ahol érdekesebbnél érdekesebb állatokkal is találkozhatunk. Ha ehhez az angolod még fejleszteni kell, akkor bátran iratkozz be a Speak! Nyelviskola online angol nyelvtanfolyamaira. Itt pedig következzen a britek tíz legkedveltebb háziállata!

10. Kígyók

Az állattartásnak természetesen a Brit-szigeteken is szigorú szabályai vannak, kiváltképp a vadállatok esetében. Éppen ezért nehéz pontosan megmondani, hogy mennyien tartanak csúszómászókat az otthonaikban. Az viszont biztos, hogy legálisan a britek 0,4 százalékának legalább egy kígyó a házi kedvence, de olyanról is tudni, akinek háromszáz csúszómászó tekereg a terráriumaiban. Kevésnek tűnik a nem egészen fél százalék? Egy több mint hatvanmilliós államban aligha.

9. Házi tyúkok

Azt gondolhatnánk a kígyók után, hogy tele a szigetország egzotikus állatokkal. Nem is állunk messze az igazságtól, ugyanis szinte minden lábatlan, két- és négylábú megtalálható a legális állattartók kedvencei között. Hiába találkozhatunk ugyanakkor struccal, zebrával, makival, néhány helyen vaddisznóval vagy éppen bölénnyel, de még krokodillal vagy farkassal is, ezek száma elenyésző. Ezeknek a tartása ugyanis komoly nehézségekkel, nagy körültekintéssel jár, így sokan egy egyszerűbb megoldást, és sokkal kevésbé veszélyes kedvencet választanak: a tyúkot.

8. Gyíkok

Ha valaki a hüllőket szereti, de irtózik a kígyóktól és fél a kisebb krokodiloktól is, akkor ideális választás lehet valamilyen gyíkféle. A szakállas agámák, a leopárd- vagy pöttyös gekkók, a különféle szkinkek vagy a kaméleonok mind megtalálhatóak a gyíkokat előnyben részesítő állattulajdonosok terráriumaiban. Ezek a négylábúak aránylag kevés törődést igényelnek, ugyanakkor színessé teszik a hétköznapokat, ha rájuk pillant az ember egy nehéz, munkával telt nap után.

7. Teknősök

A gyíkoknál is népszerűbbek a szárazföldi és a vízi teknősök. Az állattartók egyik kedvence hazánkban is, számtalan háztartásban megtalálhatóak. Ideális első háziállat gyermekeknek: hatalmas trükköket ugyan nem lehet tanítani neki, a sétáltatása sem túl izgalmas elfoglaltság, ám tökéletesen megtanulható a kicsiknek az állattartással járó felelősség. Ha jól vizsgáznak a folytonos etetés és terrárium takarítás során, akkor könnyebben meggyőzhetővé válik a szülő, hogy egy érdekesebb, de több törődést igénylő kedvenc is csatlakozhasson a családhoz.

6. Hörcsögök

Egy nagyobb testű háziállat előtt érdemes lehet egy kisebb szőrös kedvenccel tesztelni a lurkók felkészültségét. Erre a célra ideális választás a huszonnégy hörcsögfaj egyike. Legtöbbször a szíriai hörcsöggel vagy köznapi nevén aranyhörcsöggel találkozhatunk az állatkereskedésben. Két-három évig élnek ezek a mókás kis jószágok, közben sok vidámságot okozhatnak az egész családnak, miközben alakítgatják a számukra a ketrecbe berakott almot, vagy szaladgálnak a játéknak szánt kerékben.

5. Tengerimalacok

A hörcsöghöz hasonlatos kis kedvencek a britek háztartásainak több mint egy százalékának állandó lakói. Megfelelő körülmények között ezek a szőrös állatkák akár hat-nyolc évig is élnek, így ha valaki mellettük teszi le a voksát, hosszabb távra választ háziállatot. Társas lények, ezért hiába foglalkozunk velük minden nap, akkor járunk a legjobban, és teszünk a kis kedvencünknek is jót, ha nem egy, hanem egyszerre kettő-négy apróságot veszünk magunkhoz. Ez több odafigyelést is igényel, azonban cserébe évekig eredményezhetnek nekünk vidám perceket.   

4. Madarak

A szivárvány színeiben pompázó, érdekes madarak lakásban tartása sok britnek természetes. Számtalan szárnyas közül választhatnak kedvencet, ráadásul egyes papagájfajok akár egész életükben velük lehetnek, hiszen akár 50-60 évig is élhetnek a nagyobb fajták. Nekünk az angol állattartókról elsősorban a „Csengetett, Mylord?” című komédia egyik szereplője, Lady Lavender jut eszünkbe, aki próbálta cifrábbnál cifrább szavakra megtanítani a szobájában élő papagájt.

3. Nyulak

A tapsifülesek a britek harmadik legkedveltebb háziállatai. A statisztikák szerint körülbelül másfél millió szőrös kis kedvenc él a szigetországban, ami azt jelenti, hogy a lakosság nagyjából két százaléka tart otthon nyulat. A kisebb-nagyobb, pihe-puha szőrű nyuszik akár egy évtizedig is okozhatnak örömet a gazdájuknak, ráadásul számos fajtából válogathat az érdeklődő, amíg meg nem találja a legcukibb jelöltet.

2. Macskák

Nem meglepő módon a legkedveltebb háziállatok listáján a macskák nagy fölénnyel fértek fel a dobogóra. Minden tízedik ház portáján találkozhatunk a négylábú kedvencekkel, a legtöbb macskatartó ráadásul nem áll meg egy cicánál. A legkedveltebbek a sziámi macskák, de a brit rövidszőrű, vagy a bengáli cicusok is sok család hétköznapjait teszik változatosabbá.

1. Kutyák

A lista tetején sincs semmi meglepetés: az ember legjobb barátja a britek negyedének az életében van jelen. A kutyatartók elsősorban a családbarát négylábúakat kedvelik: a legtöbb família a labradorok, német juhászok, spánielek, uszkárok közül választ társat. Sokan a fajtiszta kutyusokat részesítik előnyben, ugyanakkor manapság már nem ritka az sem, hogy a tisztázatlan eredetű, de menhelyről mentett házőrzőket fogadják be a családok.

A listára ugyan csak 10 házi kedvenc fért föl, de természetesen sok egyéb egzotikus állat megtalálható a szigetországban. Ha kíváncsi vagy rá, hogy melyek ezek, vagy arra, hogy hogyan gondozzák a kis kedvenceket az angolok, akkor találsz róluk sok érdekességet az angol nyelvű oldalakon. Ha szeretnél jól, választékosan és bátran angolul beszélni, akkor első lépésként töltsd ki a Speak! ingyenes online angol szintfelmérőjét!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This