Így maxold ki a Youtube-ban rejlő nyelvtanulási potenciált

Mi a jobb annál, ha tíz YouTube videót ajánlunk a hosszú téli estékre?

Ha 10 komplett csatornát tálalok fel neked vacsira, amik önmagukban több száz órányi angol nyelvű videót rejtenek.

(Majdnem) minden közkedvelt és szórakoztató témához (mozi, zene, videójáték, életmód, divat stb.) kiválasztottunk egy szupercool csatornát – így az ízlésed, kedved és tudásszinted szerint válogathatsz a mai menüből. Jó étvágyat hozzá!

1) Screen Junkies

Ha érdekelnek a filmes témák, szinte biztos hogy találkoztál már a Screen Junkies egyik Honest Trailerjével (őszinte előzetes) ahol a legnagyobb sikerfilmeket szedik darabokra.

A csapat munkássága most már olyan szinten mozog, hogy a Kong: Koponya-sziget őszinte előzetesében még a rendező is részt vett és saját maga kezdte alázni a filmjét.

A jellegzetes orgánumú narrátort viszonylag könnyű megérteni, a szóviccek és kulturális utalások picit nehezebben jönnek át – de a vizuális humor ezeket is feledteti.

2) Guru Larry

A videojáték csatornák esetében nem a (kicsit érdemtelenül) felkapott Let’s Play videókat mutogatom – egyrészt aki szereti ezeket, annak már van kedvence, akinek meg nem jön be a műfaj, az angolt sem nagyon tanul belőlük.

GuruLarry videóit az ízes brit akcentus miatt ajánlom, plusz ismeretterjesztő sorozatának epizódjai (pl. öt szándékosan rossz videojáték) azoknak is érdekesek lehetnek, akik még sosem ragadtak joystickot.

3) Todd in the Shadows

A nevéhez hűen árnyékban rejtőzködő Todd különleges kihívás nyelvtanulóknak, hiszen sosem látjuk az arcát, videói azonban ennek ellenére viszonylag könnyen érthetőek.

Todd általában kortárs pop dalokról osztja meg a véleményét, de érdekes még „One Hit Wonderland” sorozata is, amiben az egynyári slágerek mögött álló énekesek és bandák teljes karrierjét veszi górcső alá.

Ha mindig is tudni akartad hogy mi lett a Cotton Eye Joe vagy a Who Let the Dogs Out énekeseivel, Toddtól megtudod:

4) Marques Brownlee

A flegma (és halálosan unalmas) technológiai értékelő videók világában üdítő színfolt Marques Brownlee, aki számos ok miatt emelkedik a mezőnyből.

Kezdjük ött, hogy sok „kollégájával” szemben, ő arccal vállalja magát, és rendszeresen kipróbálja, használja, elemzi, összehasonlítja az adott telefonokat és egyéb kütyüket – nem csak unottan beszél a mikrofonba miközben a képernyőn állóképeket látunk.

Másik, nyelvtanulóként számunkra még ennél is fontosabb erénye hogy nagyon tiszta amerikai angolja van, amit nem törnek meg afro-amerikai kifejezések – így a techbloggerek közül talán a legkönnyebben érthető.

5) Fitness Blender

Daniel és Kelli Segars hét éve forgatnak fitnesz edzéssel kapcsolatos videókat, ezalatt több mint 500 (!) videót posztoltak ahol az ötperces edzéstől a negyven perces testmozgásig és komplett programokig bármi megtalálható.

A szép angoljuk mellett előnyös még, hogy nem kapnak el a semmiből spéci felszereléseket, a gyakorlatok otthon, egyedül, kis helyen is végrehajthatóak: vagyis nem csak angolul tanulhatsz velük (sokat), hanem egészségesebben is élhetsz, ha közben csinálod a gyakorlataikat.

6) Carli Bybel

A sminkvideóknak talán nem én (SpeakMan) vagyok a célközönsége, de kutatási célból megnéztem a legnépszerűbb témába vágó csatornák kínálatát.

Azért Carli Bybel került a válogatásba, mert a sminkvideók többségében a hang gyakran csak másodlagos és ez a felvételek minőségén is hallatszik – itt még akkor is tisztán hallható a beszéd, amikor Carli éppen csókmágnes-vörös rúzst ken az ajkaira.

Az angol mellett pedig lehet hogy sminkelni is megtanulhatunk tőle.

7) Rosanna Pansino

Egy újabb fancy téma (főzés), ezúttal egy kis kockasággal körítve.

A számtalan főzőcsatorna közül igyekeztem olyat választani, ami a főzésre teljességgel alkalmatlan nézőket is leköti.

Rosanna Pansino videói között olyan kocka-finomságokat találunk, mint a Harry Potter torta, a szivárványszínű egyszarvú kaki süti – ami a nevével ellentétben elég guszta.

8) React

A Fine Brothers munkássága külön műfajt hozott létre a YouTube világában – a reakció videókban olyan dolgokat láthatunk, mint amikor nyugdíjasok szörnyülködnek Skrillexen vagy nyolcévesek próbálják megérteni a videó kazetták rejtélyeit.

Az aranyos videókon keresztül nagyon sok korosztály angol megértését gyakorolhatjuk a gyerekek selypítésétől a tinédzserek lehajtott fejű, maguk elé beszéléséig.

(És egy kis előzetes: hamarosan felkerül a Youtube csatornánkra az első saját gyártású reakcióvideónk, amelyeket ez a csatorna ihletett. Iratkozz fel, hogy ne maradj le róla – hidd el, meg fogja érni, mert új oldalukról mutatkoznak be a munkatársaink.)

9) Apartment Therapy

Ezen a csatornán könnyen emészthető, általában 1 és 1,5 perc közötti videókban adnak tippeket abban, hogy hogyan dobjuk fel a lakásunkat.

Mivel ezekben a videókban gyakori a zenés montázs, ezért nyelvi szempontból értékesebbek azok a kicsit hosszabb videók, ahol maguk az alkotók mutatják be hogyan készülnek az otthonaink legszebb díszei.

10) Anglophenia

Ha szeretnél angolul tanulni, de már unod azokat a videókat, ahol (unalmas) tanárok beszélnek neked a helyes (unalmas) igeragozásról, akkor ez a hamisítatlan nyelvtanulós csatorna a tökéletes választás.

Az Angolphenia az angol (brit?) kultúráról szól és olyan fontos kérdésekre keresi a választ, hogy miért olyan furcsák az angol otthonok kontinentális szemmel, vagy miért hívják másképp a zöldségeket a tengeren innen és túl.

Néha receptvideók is bekerülnek a válogatásba, úgyhogy jó étvágyat hozzá 🙂

Ha szereted a Youtube csatornák követését, de picit kevésnek érzed, és magasabb sebességi fokozatba kapcsolnál a nyelvtanulással, akkor próbáld ki beszédközpontú és tankönyvmentes tanfolyamainkat. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy közösen meg tudjuk nézni, honnan kell elindulnod a tanulásban (+azonnali ajándék vár rád a regisztráció után):

button

 

Share This