Kép forrása: wayhomestudio – freepik.com

Márciusban a harmadik online angol tanfolyamot kezdtem el a Speak!-ben. Az utóbbi néhány hónapban ez az új oktatási forma rengeteg mindenre megtanított, és néhány érdekes tapasztalatot is szereztem tanulás közben, amit úgy gondolom, hogy hasznos lehet megosztanom veled is. Ha még vacilálsz, hogy belevágj-e egy online angol kurzusba a Speak! Nyelviskolában, mindenképp olvass tovább!

Az online angolozással kapcsolatos tévhitekről már egy korábbi bejegyzésben lerántottuk a leplet, de úgy gondoltuk, hasznos lehet egy tanuló szemszögéből is megvizsgálni a dolgot. Különösen új terep lehet az online angolozás, ha még nem tapasztaltad meg a Speak! jól bevált, 100 % beszéd 0 % könyv módszerét az osztályteremben, de biztosíthatlak róla, ha kellő energiát fektetsz bele, online is hatalmas fejlődést tapasztalhatsz az angoloddal kapcsolatban, sőt, talán még előnyödre is fordíthatod ezt a szituációt.

Bensőségesebb a hangulat

Az egyik dolog, ami kialakult az online órák során a bensőséges hangulat volt. Bevallom, mindenre számítottam, csak erre nem. Azt hittem, hogy a köztünk lévő fizikai távolság miatt ez szóba se jöhet, de mégsem így történt. Az osztálytermi órákon teljesen magától értetődőek voltak a szünetben történő kötetlen beszélgetések, az órák utáni közös csevegések. Az online térben ez teljesen eltűnt, bár talán szerencsésebb, ha úgy fogalmazok, hogy ez a jelenség átalakult. Arra lettem figyelmes, hogy az órai gyakorlás során sokkal nyitottabbak lettünk, és személyesebb sztorikat kezdtünk megosztani egymással. Bár még sosem találkoztunk, mégis nagyon hamar megnyíltunk, és rengeteget megtudhattunk egymásról. Emiatt a közös gyakorlások is sokkal gördülékenyebbek lettek, összekovácsolt csapat lettünk, felvettük egymás ritmusát, ami nagyban megkönnyítette a tanulást is. Ezt rendkívül érdekesnek találtam, és sokat gondolkoztam azon, vajon miért alakulhatott így. A dolognak talán köze lehet ahhoz, hogy mindenki az otthona kényelméből van jelen az órákon, és ez a biztonságos közeg elősegíti, hogy nyitottabbak legyünk. Bárhogy is legyen, számomra ez volt a legmeglepőbb és legörömtelibb változás az online órákon.

Több idő jut arra, ami fontos

Notórius későként számomra az online órák egyet jelentettek a megváltással. Nekem óriási megkönnyebbülés, hogy nem kell rohannom, hogy időben megérkezzek munka után a nyelviskolába, ezáltal több időm marad a felkészülésre is. Anno a házi feladatokat időhiány miatt a legmeglepőbb helyeken tudtam csak megcsinálni, nem egyszer fordult elő, hogy a metrón utazva vagy orvosi váróteremben körmöltem le a példamondatokat. Az online angol órák óta sokkal több időm van gyakorlásra és tanulásra, és végre nyugodt környezetben tudok felkészülni a következő órára. Sok időt spórolok meg így, hogy nem kell utaznom, és pár kattintással tudok csatlakozni az órákhoz. Azt vettem észre, hogy ez másoknál is rengeteg előnnyel jár, az osztálytársaim közül többen is vidéki városokból, sőt, külföldről jelentkeztek be, ami lehetetlen lenne az online oktatás lehetősége nélkül. Ez a jövőre nézve is nagyon megnyugtató számomra, hiszen így a távolság sosem fog az angoltanulás útjába állni.

Szinte semmi sem változott, mégis hatékonyabb lett a tanulás

Az osztálytermi tanórákhoz képest nem sok minden változott az online térben, a módszer ugyanaz, és remekül működik a Zoom-órákon is. Csupán egyetlen dolgot hagytunk el, a tábláról másolást, amivel végső soron rengeteg időt spórolunk meg, amit mind további gyakorlásra fordíthatunk. Nekem kifejezetten tetszik, hogy még óra előtt megkapom az új anyagot, amit egyedül másolok be a füzetembe, később pedig természetesen mindent alaposan átbeszélünk és megtanulunk együtt is. Ha úgy vesszük, így duplán gyakorolhatom a tanulnivalót, jobban megmaradnak az új kifejezések, a nyelvtani szerkezeteket is könnyebben elsajátítom, és még a beszédcentrikus feladatokra is több energia jut az órák közben.

+1 

A teljesség igénye nélkül íme még néhány apróság, amitől az online angolórák különlegesek, és nagyon szerethetőek számomra.

Egészen mókás pillanatokat okoz, mikor a diákok háziállatai random megjelennek a kamera előtt. Nekem két macskám van, és ők is gyakran ott gyülekeznek körülöttem, sőt, még a vizsgák során is a közelben maradnak, így igazi érzelmileg támogató állatkaként segítenek abban, hogy a lehető legjobban teljesítsek.

A Zoom nagyon praktikus és kényelmes platform, könnyű volt megtanulni a használatát. Az egyik kedvenc funkcióm a “pánikgomb”, amit bármikor használhatunk, ha a páros gyakorlás során elakadnánk. Erről a tanárunk azonnal értesítést kap, és be tud ugrani, hogy segítsen nekünk.

Bár mind különbözőek vagyunk, mégis mindig megtaláljuk a közös hangot, emiatt sosincs “kínos csend” az órán. Olyan emberekkel beszélgethetek, akikkel a Speak!-en kívül valószínűleg sosem találkoztam volna, ezért mindig izgalmas, ha új diákok csatlakoznak hozzánk útközben.

Sosem érzem magam elveszettnek a csoportos órákon, mindenkire ugyanannyi figyelem jut, és mindenkinek lehetősége van rá, hogy bontogassa a szárnyait. Engem az is nagyon motivál, hogy nemcsak magamon, hanem a diáktársaimon is látom, hogy folyamatosan fejlődnek. Jó érzés tudni, hogy egymást segítjük a céljaink elérésében!

Sikerült átadnom, hogy mennyire szeretem a Speak!-es online angol órákat? Ha igen, akkor kezd el Te is online. Az első lépésed, hogy töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, hogy a tudásszintednek megfelelő csoportban kezdhesd meg a tanulást! Csatlakozz hozzánk otthonod kényelméből, és próbáld ki milyen tankönyvek és stressz nélkül, támogató közegben, könnyedén megtanulni angolul a 100 % beszéd, 0 % könyv módszerrel a Speak! Nyelviskolában!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This