Kép forrása: wayhomestudio – freepik.com

A Speak! diákjaként megtanul az ember egyet s mást. Nem csak összetett nyelvtani szerkezetekre vagy gyakran használt kifejezésekre gondolok: a tanfolyamok során önmagamról is kiderült néhány meglepő dolog, amit sosem gondoltam volna, mielőtt elkezdtem angolul tanulni.

Az angoltanulást felfoghatjuk egyfajta önismereti kalandozásnak is, hiszen számos szerepbe kell belebújnunk gyakorlás közben, és ismeretlen helyzeteket, szituációkat is meg kell oldanunk ahhoz, hogy a tudásunkat fejlesszük. Én ezt a négy dolgot tanultam meg három elvégzett online angol tanfolyam alatt a Speak! Nyelviskolában.

1. Igenis van nyelvérzékem

Mondták már neked, hogy nincs valamihez érzéked? Szerintem mindenkivel előfordult korábban, hogy úgy érezte, valami nem neki való, hiába érdeklődik iránta, egész egyszerűen nincs hozzá érzéke. A nyelvtanulás erre klasszikus példa, sokan pontosan ezért hagyják félbe a tanulást is, és nyugodnak bele abba, hogy ez nekik úgysem fog menni. Én évekig küszködtem a német nyelvvel, mindig úgy éreztem, hogy valahogy nem jó köztünk a “kémia”, hiába készülök, valahogy nem akar gördülékenyen menni, ezért elkönyveltem, hogy egyszerűen csak nincs nyelvérzékem. Bevallom, ez az angoltanulástól is sokáig eltántorított, hiszen azt gondoltam, ha a német sem ment úgy, ahogy szerettem volna, az angol ugyan miért lenne más? 

Mai fejjel persze már egészen máshogy vélekedek erről, és bánom is, hogy nem volt merszem előbb belevágni egy második nyelv elsajátításába. Kiderült, hogy a siker éppúgy múlik a megfelelő módszeren, mint a szorgalmon.

2. Van önbizalmam, csak elő kellett csalogatni

Azt hiszem, elmondható rólam, hogy hajlamos vagyok egy kicsit jobban izgulni új helyzetek miatt, mint mások. Most már nevetve gondolok vissza az első pillanatokra a Speak! Nyelviskolában, amikor még reszkető térdekkel vártam, hogy mi fog következni. A félelmeim hamar elillantak, hiszen azonnal kiderült, hogy az ég világon nincs mitől tartanom, a legjobb kezekben vagyok. Egy percig sem éreztem magam úgy, mint anno az iskolában, teljesen más szemlélettel kezdtem tanulni az angolt, és magam is meglepődtem, hogy mennyivel magabiztosabb és felszabadultabb vagyok ebben a közegben. A legjobb az egészben, hogy ezt az önbizalmat az iskolán kívül is sikerült magammal vinnem, így már olyan természetesen kezdek bele egy angol beszélgetésbe, hogy a néhány évvel ezelőtti énem el se hinné, hogy ez lehetséges.

3. Jobban tudok angolul, mint gondoltam

Ez a felismerés még az első tanfolyamon ért utol, de azóta is rendszeresen meglepődöm azon, hogy mennyi minden ragad rám a nyelvórákon kívül is. Ki gondolta volna, hogy az eredeti nyelven, angol felirattal ledarált sorozatok és filmek ekkora hatással lehetnek az emberre! Ha eddig elvesztegetett időnek tartottad ezeket a tevékenységeket, akkor biztosíthatlak róla: többet lehet tanulni szórakozás közben, mint gondolnád. Kifejezetten lelkesítő felismerés volt az is, hogy elkezdtem megérteni az angol dalszövegeket, bár hozzáteszem, hogy ért néhány meglepetés, mikor újra meghallgattam tinikorom kedvenceit, és kiderült, hogy egy-egy dal egyáltalán nem arról szólt, mint amit én évekig hittem. 

4. Számtalan lehetőség vár még rám

Az önbizalom és a tudás, amit a Speak! Nyelviskolában szereztem sok mindenre világított rá, például arra is, hogy mennyi mindenben korlátoztam magam az évek során. Hány érdekes beszélgetésről maradtam le, mennyi munkalehetőség csúszott ki a kezeim közül és hány izgalmas pillanat maradt megvalósulatlan egy külföldi utazás során csak azért, mert nem mertem megszólalni angolul. Nagy utat tettem meg, amíg realizáltam magamban, hogy csak a félelmeim tartanak vissza mindentől, és most már tudatosabban merek belevágni minden felmerülő lehetőségbe, mert végre bízom magamban és a tudásomban, ami számomra hatalmas dolog.

Készen állsz, hogy te is elindulj az úton? Garantált fejlődésre, megnövekedett önbizalomra és használható, stabil tudásra tehetsz szert a Speak! Nyelviskola online angol óráin, a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel. Töltsd ki az ingyenes szintfelmérőt, és tartozz te is az elégedett diákok táborába!

Jelentkezem

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This