Kép forrása: yanalya – freepik.com

„Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz” – fogalmazta meg az aranyköpést IV. Károly, a Habsburg-Lotaringiai-ház sarja, Magyarország utolsó királya. A szállóige azóta is igazolja önmagát: a globalizáció, valamint a multinacionális vállalatok térhódításával befészkelte magát a munkaerőpiacra is. Manapság egy jó állás megszerzéséhez alapkövetelmény az angol nyelv minimum középszintű, kommunikációképes ismerete.

Miért pont az angol?

Nos, kezdjük onnan, hogy ipari forradalom. Kiinduló ország: Anglia, majd őt követi a sorban: Amerika. Két hivatalosan angol nyelvet beszélő nagyhatalom. A rengeteg új találmány értelemszerűen angol ismertető anyaggal került forgalomba, amely már meg is adta a kezdeti jelentős löketet a nyelv felértékelődésének, amit csak tovább fokozott a repülés megjelenése. Mivel a vasmadarak számára sosem léteztek országhatárok, a légiirányítás megszervezéséhez elengedhetetlenné vált egy átfogó, egyetemleges, közös nyelv, ami csodák csodájára szintén az angol lett. Talán innentől már érezhető a dolog miértje, de a nyelv világhódítása ügyében a második világháború utáni kétpólusú világrend kialakulása tette fel a pontot az i-re. A Szovjetunió és az Egyesült Államok hidegháborús rivalizálása kettéosztotta a további nemzetek táborát is, hiszen a befolyásuk alatt álló országok külön szövetségbe tömörültek. A nyugati eszmék hívei így már ekkor magukénak tudhatták a kollektív kommunikáció kiváltságát, majd a rendszerváltást követően, az orosz kudarca után nálunk is átvette az angol a nemzetközi nyelv szerepét.

Minimum középszintű, kommunikációképes nyelvtudás – ez mit is takar?

A munkáltató által elvárt nyelvtudási szint definiálásánál különböző meghatározásokkal találkozhatunk a munkaerőpiacon. Közel sem biztos, hogy ezek elsőre világos és egyértelmű jelentéstartalommal bírnak mindenki számára, de most tegyünk egy kísérletet, járjunk utána, hogy vajon melyik szint mit takar.

Első körben bepillanthatunk a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret értelmezésébe, ami nem más, mint egy Európa Tanács által jóváhagyott útmutató a nyelvtudás szintjének Európa-szerte egyöntetű meghatározására.

  • A foglalkoztatói kör kritériumrendszere szerinti a „középfokú”, „középszintű”, „jó kommunikációs fokú” megjelölés kétséget kizáróan legalább középfokú, vagyis B2-es nyelvvizsgát feltételez. Ez alapján az ideális jelölt a normál hétköznapi életben írásban és szóban is megfelelően képes használni a nyelvet, és ezt bármikor tárgyalóképes színvonalúvá tudja továbbfejleszteni.
  • A „társalgási szint” nem feltétlenül követeli meg a nyelvvizsgát, viszont elvárja a tisztséghez köthető specifikus szavak és kifejezések ismeretét, amikkel a társalgás gördülékenyebbé tehető.
  • A „tárgyalóképes nyelvtudás” pedig a legárnyaltabb igény a felsőszint alatt, hiszen ez középfokú nyelvvizsgát és a pozícióhoz köthető szakmai nyelvismeretet egyaránt megkíván.

Tudnunk kell, hogy manapság egy felsővezetői karrier kibontakozásához alapkövetelmény a felsőfokú nyelvvizsga és a professzionális, rutinszerű kommunikáció. Ahhoz tehát, hogy labdába rúghass egy igazán jó meló megcsípéséhez, nem árt, ha valóban jól beszéled, érted, írod és olvasod az angolt. Ehhez viszont nélkülözhetetlen az anyanyelvi környezet vagy ennek híján egy hatékony angol nyelvtanfolyam. Már csak azért is óva intenénk egy esetleges kozmetikázástól az önéletrajzodban a nyelvtudási szinted tekintetében, mert egy ilyen füllentésre az állásinterjún percek alatt fény derül, és ultraciki helyzetet eredményezhet. Ha kíváncsi vagy, itt megtekintheted az egyik legnagyobb magyar állásportál, a Profession.hu cikkét az angol nyelvű állásinterjú buktatóiról.

Ne járj úgy, mint a mellékelt videó kitalált szereplői!

Mik azok az angol nyelvi szempontok, amik vitathatatlan fölényt biztosítanak egy munkafelvételi során?

  • Magabiztos angol kommunikáció. Ha te is az a típus vagy, aki majrézik a hibázás eshetőségétől, ezért inkább meg sem szólal, akkor tisztában vagy vele, hogy miről beszélünk. Egy korábbi cikkünkben már írtunk a  „tudok angolul, csak a beszéd nem megy” jelenségről. Véleményünk szerint az önbizalomhiány egyik fő mozgatórugója továbbra is a beszédgyakorlás mellőzése. A Speak! Nyelviskola 100 százalék beszéd, 0 százalék könyv megközelítése utat enged a beszédkészséged fejlődésének, amivel magabiztosságra tehetsz szert! Az első lépés ehhez, hogy csekkolj be hozzánk egy ingyenes online angol szintfelmérőre, és már indulhat is a confidence-building (önbizalomépítés)!
  • Szakmai nyelv ismerete. Magától értetődő elsőbbség számodra,ha ismered a megpályázni készült munkakörhöz kapcsolódó szakzsargont. Ez szakmánként általában nem több 300 szónál. Nagy valószínűséggel nem ez lesz a legmeghatározóbb pont a kritériumok rengetegében, de sokat nyomhat a latban, ha csupán ez a különbség közted és egy másik potenciális jelölt között.
  • Szókincs, beszédkészség, beszédtempó, folyamatosság. Voltál már abban a cipőben, hogy beszélned kellett valamiről, de nem igazán tudtad megfogalmazni, mert nem volt meg hozzá a szükséges szókincsed? Ettől persze az egész beszéded akadozott, lelassult, tisztán érezted, hogy elnyel a föld… A 100 % beszéd 0 % könyv módszerű angol tanfolyam rengeteget tud ebben segíteni. Jelentkezz a Speak! beszédközpontú online angol tanfolyamára, ahol tankönyvek és stressz nélkül tanulhatsz meg angolul választékosan beszélni.
  • Határozott testbeszéd. Magabiztosságod mutatkozzon meg a testbeszédedben is: húzd ki magad, állat fel, süssön rólad a pozitív hozzáállás. Van is erről egy hivatalos TED konferencián elhangzott, Amy Cuddy szociálpszichológus által prezentált előadás, ami kerek-perec megmutatja, a testbeszéd igenis befolyásolja, mások hogyan látnak minket, de megváltoztathatja azt is, hogyan látjuk saját magunkat.
  • Mosoly, attitűd. Szintén a nem túl magabiztos angol velejárója a pánikarc, amikor automatikusan kiül az ábrázatodra, hogy parázol a beszédszituációtól. Ennek köszönhetően és főként hebegéssel, habogással párosítva nem feltétlenül fogsz szimpátiát kelteni a veled szemben ülőben. Mosolyogj! Az élet minden nyelven szép. Egyébként meg a Speak! Nyelviskola angol nyelvtanfolyamain eleve vigyorral az arcodon fogod elsajátítani az angol nyelvet.

Ha fejlődni akarsz, akkor kezdj bele minél hamarabb. Az első lépésed, hogy töltsd ki még ma az ingyenes online szintfelmérőnket. Ha elküldöd, akkor utána felhívunk, átbeszéljük és ellátunk hasznos tanácsokkal az angoloddal kapcsolatosan.

Jelentkezem

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This