Kép forrása: user18526052 – www.freepik.com

„Igazából én elég jól megértem az angolt. Sőt, írásban még magamat is meg tudom értetni. Csak hát éles helyzetekben leblokkolok és nem ugranak be gyorsan a dolgok. Így aztán nem nagyon merek megszólalni, szóval a beszéd az nem megy.” Ha magadra ismertél olvass tovább!

Sajnálom, hogy nekem kell veled közölnöm a rossz hírt, de ha nem mersz megszólalni angolul, akkor valójában nem is tudsz angolul. Hiszen a nyelvtudás lényege pont az, hogy képes legyél kommunikálni az adott nyelven – a kommunikáció leggyakoribb formája pedig igenis a beszéd! Így óriási hátrányból indulsz, ha pont ez nem megy.

Mert persze szép dolog, hogyha nagyjából megérted amit neked mondanak, de ha nem megy a válaszolás, – vagy csak hosszú, kínos gondolkodási idővel megy – akkor nincs valódi nyelvtudásod. És tök jó, hogy emailben a szótár segítségével gyönyörű angol emaileket fogalmazol meg, ha adnak rá elegendő időt. De az igazi tudást az jelentené, ha ez fejből lenne, ráadásul egyből és magabiztosan.

Talán elsőre nem tűnik élesnek a „szóbeli angoltudás” és az „elméleti angoltudás” közötti határ, de valójában igenis éles. Hiszen ezen múlik, hogy a nyelvtudás élményt és előnyt ad, vagy sem.

Előbbivel ugyanis kiélvezheted a nyaralásokat, új embereket és kultúrákat ismerhetsz meg csevegve, élvezheted az angol nyelvű filmeket és zenéket, és akár megcsípheted álmaid állását is egy angol nyelvű interjúval. Utóbbival pedig inkább csak az unalmas angol nyelvű levelek írása, az utazások adminisztratív részének intézése (foglalások intézése, bejelentkezés a hotelbe, stb.) marad.

Ugye, hogy nem mindegy?!

Na de miért van az, hogy a legtöbb ember a beszédnél bukik el?

Egyszerű: azért, mert ez az, amit a hagyományos angolórákon nem tanítanak. Gondolj vissza, hogy egy 45 perces iskolai angolórán mennyi idő jutott a beszédgyakorlásra! Én azt mondanám, hogy gimnazista koromban nálunk kevesebb mint 5 perc volt erre egy tanórán. Az pedig valóságos csoda lenne, ha ilyen kevés gyakorlással menne a beszéd.

Gondolj bele mennyi esélye lenne egy csecsemőnek megtanulnia az anyanyelvét, ha csak napi 5 percig tudná gyakorolni. Ha 5 perc után többet nem beszélnének hozzá és ő sem szólalhatna meg. Nevetséges már az ötlet is, nem? Egy hagyományos angolórán mégis ez a hozzáállás érvényesül.

Ha szeretnél megtanulni angolul BESZÉLNI, akkor beszédgyakorlásra van szükséged. Olyan módszert kell válaszolnod, ahol az óra nagy része ezzel telik és nem a száraz elmélettel. Ezért csak ajánlani tudom, hogy próbáld ki a Speak! Nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszerét:

Jelentkezem
Share This