„What happens in Vegas, stays in Vegas.” – így használd nyelvtanulásra a nyaralást

A nyár a pihenésről szól… Vagy nem csak arról? Lehet, hogy a tengerparti lazulás, vagy a városnézés nyelvtanulási lehetőségként sem utolsó?

Manapság az emberek nagy része tervezi úgy a nyaralását, hogy miközben a jól megérdemelt pihenőidejét tölti, valami hasznosat is kezdjen magával.

A mostani rohanó világban az élet nem áll meg. Jobban mondva, annyira rohanunk, annyira hajszoljuk a dolgokat, hogy egyszerűen nem jut időnk pihenni/kikapcsolódni.

Ezért természetes, hogy amikor külföldre megyünk 1-2 hétre nyáron, akkor a pihenésre koncentrálunk. De egyre inkább érezzük azt, hogy valamit azért tenni kell.

És a legkézenfekvőbb dolog, amit tehetünk, hogy a nyelvtudásunkat használjuk.

Ha egy ember olyan területre utazik, ahol az angol a kommunikációs nyelv (vagyis lényegében bármerre a földkerekségen), akkor joggal gondolja azt, hogy itt az ideje kamatoztatni a tudását, amibe annyi időt, energiát és pénzt beletett.

Ebben a cikkben szeretnék néhány tippet adni arra, hogy hogyan használd arra a nyaralásod, hogy a nyelvtudásodat is fejleszd.

Készen állsz? Akkor ugorj fejest a tipptengerbe 😊

1) Váltsd át a telefonod nyelvét angolra

Amikor elutazol külföldre, akkor állítsd át a telefonod nyelvét angolra.

Valószínűleg már jól ismered a különböző applikációk működését a telefonodon – akkor nem mindegy, hogy milyen nyelven vannak?

Kis dolognak tűnhet, de hidd el, sokat fejlődik majd az angolod ettől a kis lépéstől is. A bátrabbak akár a közösségi média profiljaiknak a nyelvét is átállíthatják. 🙂

2) Hallgass zenét vagy hangoskönyvet!

De ne magyarul… 😛

Amikor külföldön nyaralsz, akkor úgyis viszel magaddal az útra/partra/estére olvasni és hallgatni valót. Ha ki akarod maxolni a nyelvtanulást, tegyél a telefonodra egy angol nyelvű hangoskönyvet, zenét.

Mostanában nagyon sok helyről lehet letölteni ingyenesen is könyveket, amelyeket hallgathatsz. Nem csak, hogy szórakoztatod magad, de még a hallott szövegértést is gyakorlod.

3) Chit-Chat-elj!

Sosem gondoltam volna, hogy ezt a Speak! egyik „legszigorúbb tanáraként” leírom majd, és arra adok „utasítást”, hogy valaki chit-chat-eljen, most mégis megteszem.

Viszont nyaralás közben KÖTELEZŐ! Mikor máskor hagynád el a komfortzónádat, mint egy nyaraláson?

Akarva-akaratlanul is az egyik kedvenc angol mondásom jut ilyenkor az eszembe: „What happens in Vegas, stays in Vegas.”

A lényeg, hogy engedd el a gátlásaidat. Nincsenek kétségeim afelől, hogy jófej emberek mennek oda nyaralni, ahová te. Hiszen te is oda mentél 😊

Engedd el az elvárásokat, gátlásokat, félelmeket, és állj neki beszélgetni. Ki tudja? Talán új barátokat, meghatározó kapcsolatokat szerzel majd. És akkor majd hálás leszel nekem, amiért ezt tanácsoltam.

4) Írj naplót!

Persze ne magyarul. Tudom, tudom… manapság már senki sem vezet naplót. Micsoda ódivatú szokás ez? (Amúgy én vezetek, de ezt ne mondd el senkinek.)

A lényeg, hogy írj le egy-két mondatot minden nap arról, hogy mik történtek veled. Vedd úgy, hogy nekem, a tanárodnak, vagy egy barátodnak írsz beszámolót.

Nem kell hosszúnak, vagy bonyolultnak lennie, a lényeg a folyamatosság.

Amúgy is jó lesz majd évek múltán elővenni, és fellapozni. Hidd el, talán még egy-két könnycseppet is elmorzsolsz majd a 2017-es nyár emlékei miatt.

5) Gyere el egy nyári angol tanfolyamra

Nálunk nem áll meg az élet nyáron sem, így mi biztosan itt leszünk, ha egy tanfolyamon szeretnéd edzeni az angolodat. Szóval, ha nem tervezel hosszú, több hónapos külföldi tartózkodást akkor itt a helyed.

Lesznek intenzív tanfolyamok, nyelvvizsga előkészítők, szemináriumok, mindenféle földi jó! 🙂

+1) Have fun

Az egésznek az a lényege, hogy nyelvtanulás közben jól érezd magad.

A nyár arra van, hogy feltöltődj. Szóval angol ide vagy oda, figyelj arra, hogy újra a topra kerülj, és kész legyél majd újra belevetni magad a munka sűrűjébe.

Szép, angolozásban gazdag nyarat kívánok neked!

Ha pedig szeretnél egy olyan szuper edzőt magad mellett tudni a nyelvtanulás során nyáron is, mint amilyen Timi, akkor jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, és próbáld ki beszédközpontú tanfolyamainkat.

banner_button

 

Rusz Timi, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This