Kép forrása: drobotdean – freepik.com

Minden országról és minden nemzetről keringenek tévhitek és sztereotípiák, amelyek jellemzően egy-egy félreértésből származnak, így sokszor megalapozatlanok, és akár negatív ellenérzéseket is kiválthatnak másokból. Az emberek természetüknél fogva hajlamosak hinni ezeknek a prekoncepcióknak, és gyakran teljesen jogtalanul azonosítanak egy egész nemzetet fals információk alapján. 

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket a britekkel kapcsolatban, és megpróbáljuk megdönteni a negatív berögződéseket!

1. Állandóan esős és szürke az időjárás

Ó, az a bizonyos ködös Albion… A szigetország tényleg a csapadékosabb területek közé tartozik, de túlzás lenne azt állítani, hogy a briteknek nem jut a napos időből. Az enyhe éghajlat és az Atlanti-óceán hatása sokszor esőben és ködben manifesztálódik, ugyanakkor a nyári hónapok meglehetősen kellemesek. A változékony idő főként tavasszal és ősszel kecsegtet váratlan esőzésekkel, ugyanakkor nagy a különbség időjárás tekintetében a nyugati és a keleti partszakasz között. Nem mindegy tehát, hogy Nagy-Britannia melyik részén vagyunk, de a biztonság kedvéért, esernyőt és napszemüveget is mindig tartsunk magunknál.

2. Az angol konyha ehetetlen

Sokakat hallottunk már panaszkodni az angol konyha fantáziátlan, íztelen fogásai kapcsán, ám azt valahogy mindenki elfelejti, hogy a világ leghíresebb sztárséfjei között sok a brit, például Jamie Oliver, Nigella Lawson és Gordon Ramsey is. Tagadhatatlan, hogy az utóbbi néhány évtizedben az angol konyha igazi gasztroforradalmon ment keresztül, de a világhírű séfek előtti időket sem érdemes alábecsülni. A tradicionális fogások túlmutatnak az angol reggeli, a mentaszósz és a fish&chips fogalmán, és bár a fűszerezésük jellemzően visszafogottabb, ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes próbálkozni velük. Az sem véletlen egyébként, hogy a szigetország receptjei miért maradtak egyszerűbbek. A történelem során nagyon sokáig a csapodár életmóddal és a túlfűtöttséggel hozták összefüggésbe az egzotikusabb alapanyagokat és a messziről érkezett fűszereket, így ezek fogyasztása sokáig csak a nemesek és a királyi család kiváltsága volt. Amikor pedig végre kezdett elfogadottabbá válni az új, egzotikusabb ízek iránti érdeklődés, a háború lehetetlenítette el az alapanyagokhoz való hozzájutást, így a britek kénytelenek voltak abból főzni, amilyük volt.

3. A brit tudósok baromira ráérnek

Nehéz komolyan venni azokat a híreket, amelyek brit tudósok elképesztő felfedezéseiről szólnak, ugyanis annyi felesleges, lehetetlen és végtelenül abszurd kutatásról, kísérletről számoltak már be, hogy nem feltétlenül a kompetens az első jelző, ami az eszünkbe jut róluk. Ugyan mi az ördögért vizsgálná valaki, hogy az emberek többsége mivel foglalja el magát a vécén ülve, vagy káros-e karácsonyi dalokat hallgatni már szeptemberben? Ezek alapján joggal tehetjük fel a kérdést: a brit tudósok ennyire ráérnek? Szerencsére ezek az áltudományosnak tűnő, mókás kutatások nem egészen tükrözik a valóságot. A híroldalak gyakran szeretik lespórolni a kutatások valódi célját, a szakemberek nevét, az őket foglalkoztató és támogató intézményeket, valamint azokat a szaklapokat, amelyekben a tanulmányokat publikálták. Az olvasónak emiatt tűnhet teljesen feleslegesnek és egyenesen pazarlónak egy-egy kutatás, pedig számos értékes eredmény születik a brit tudósok munkája során.

4. Az angol humor egyáltalán nem vicces

Kevés annál szubjektívebb dolog van, mint az, hogy ki mit talál viccesnek, de az angolok humorérzékét a kelleténél többször éri támadás, méghozzá azért, mert jellemzően a szokásosnál jóval fanyarabb és abszurdabb. Nem anyanyelvű britként sokszor értelmezni is nehéz egy-egy poént, az angol humor ugyanis javarészt szójátékokra, helyzetkomikumokra és nemzeti öntudatuk sajátosságaira épül, amit kellő kontextus nélkül nagyjából lehetetlen tökéletesen megérteni, így gyakran esetlennek, értelmetlennek tűnik. Ennek ellenére azonban számos alkotás lopta be magát a magyar tévénézők szívébe is, gondoljunk csak Mr. Bean ügyefogyott karakterére, a Monty Python társulatra, vagy a Csengetett, Mylord? című sorozatra, ami Magyarországon ezerszer nagyobb népszerűségnek örvend a mai napig, mint Angliában valaha.

Szeretnéd magad közelebb érezni a brit kultúrához? Vagy egyszerűen csak fejlesztenéd az angol nyelvtudásodat? A Speak! Nyelviskola 100 % beszéd 0 % könyv módszerével az angol tanulás olyan egyszerű, akár az egyszeregy. Csatlakozz online angol tanfolyamainkhoz, de első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, ami után felhívunk, hogy közösen átbeszéljük a részleteket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This