Kép forrása: canva.com

Ha úgy gondolod, hogy felnőttként az animációs filmek világa távol áll tőled, itt a remek alkalom, hogy esélyt adj a műfajnak, felidézd a gyerekkorodat, és persze az angol tudásodat is fejleszd! 

Aki szerint a mesék csupán a gyerekeknek szólnak, nagyobbat nem is tévedhetne. Felnőtt fejjel is tanulhatunk belőlük. Nosztalgiázhatunk velük. Elérzékenyülhetünk rajtuk, és ezt az élményt megoszthatjuk a család többi tagjával is. Az unásig ismételt történetek helyett ma olyan filmeket válogattam össze, amik persze az én kedvenceim. A filmek nem egészen a fiatalabb korosztálynak készültek, vagy mondhatnám úgy is, felnőttként sokkal mélyebb rétegeit is megérthetjük ezeknek a történeteknek. Csak ajánlani tudom őket egy borongós vasárnap délutánhoz, és ha teheted, mindenképpen angolul, és/vagy angol felirattal nézd őket! Mindig elmondom, és most is csak ismételni tudom magamat. Ha eredeti nyelven nézel filmeket, szinte észrevétlenül fejlesztheted a hallásértésedet és a szókincsedet is.

A fantasztikus Róka úr 

Fantastic Mr. Fox (2009)

Wes Anderson minden egyes filmje valódi remekmű, A fantasztikus Róka úr pedig az első animációs film, amit készített. A 2009-ben bemutatott, stop-motion technikával készült bábfilm egy meseregényt dolgoz fel. A történet főszereplője Róka úr, aki egykor a vidék legravaszabb rókája volt, mára viszont tisztes mintaapa és kiváló férj, hiszen megesküdött feleségének, hogy jó útra tér. 12 évnyi idill után Róka úr szembe találja magát a nagy lehetőséggel, egy utolsó nagy rablással, aminek nem tud nemet mondani. Ám ezzel a döntésével rendesen felforgatja a családja, és a környéken élő állatok életét. Már csak azért is megéri eredeti nyelven nézni, mert elképesztő színészgárda kölcsönözte a hangját a karaktereknek: George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Willem Dafoe, Owen Wilson, sőt, a rendező Wes Anderson is megszólal a filmben. 

Farkasok népe

Wolfwalkers (2020)

A kelta hiedelemvilágot megidéző Wolfwalkers számomra olyan élményt nyújtott, amit gyerekkorom óta nem éreztem. Őszinte izgalmat és kíváncsiságot váltott ki belőlem, igazi gyermeki lelkesedést, amit manapság már kevés animációs film tud felidézni, így nehéz nem elfogultan írnom róla. A mese főszereplője Robyn, aki vadász édesapjával Írországba költözik, hogy segítsenek a helyieknek megszabadulni az ott portyázó farkashordáktól. Az erdő tiltott terület a lány számára, de kíváncsisága mégis a sötét, rejtélyekkel teli rengetegbe vonzza, ahol összebarátkozik egy titokzatos törzshöz tartozó lánnyal, akiről azt pletykálják, hogy éjszakánként farkassá változik. A készítők a hollywoodi animációs trendek és CGI (Computer-Generated Imagery, magyarul „számítógépen létrehozott kép”) helyett kézzel illusztráltak minden egyes képkockát. Így a film tényleg olyan, mintha egy életre kelt, varázslatos mesekönyv lenne. És persze mint a legtöbb mese, A Wolfwalkers is fontos tanulságokat von le a történet végén: tanulhatunk a barátság fontosságáról, az ember és a természet közötti kapcsolatról, a családról, a hagyományok megőrzéséről, és még sorolhatnám.

Loving Vincent

Loving Vincent (2017)

A Loving Vincent több szempontból is kihagyhatatlan alkotás. Kezdjük ott, hogy ez a film a világ első, teljes egészében kézzel festett animációs filmje. Ez azt jelenti, hogy minden egyes képkockát festőművészek készítettek el olajfestékkel, vászonra. Ez közel 65 ezer képkockát, és önálló festményt jelent, amin több mint 100 művész dolgozott 6 éven át. Ennek köszönhetően nézőként úgy érezhetjük, mintha Vincent Van Gogh egyik festményébe csöppentünk volna. Mi is a képei részévé válunk, és így talán még inkább megérthetjük a tragikus sorsú művészt. A film főleg halálára, és ellentmondásokkal teli utolsó hónapjaira reflektál. Ugyanakkor Van Gogh életének jelentős állomásait és szereplőit is közelebb hozza. Egyedülálló és csodálatos élmény a film minden egyes pillanata, én képtelen voltam levenni a szemem a képernyőről akár egy pillanatra is.

Totoro – A varázserdő titka

My Neighbour Totoro (1988)

Több mint 30 éve örvend töretlen sikernek Hayao Miyazaki 1988-ban debütált meséje, ami kicsik és nagyok szívét egyaránt meghódította az évtizedek során. Az 1950-es években járunk Japánban, a történet főszereplői egy testvérpár. Meglehetősen átlagos életet élnek, egészen addig, amíg a két kislány egy véletlen folyamán össze nem találkozik az erdő titokzatos szellemével. Totoro karaktere az egyik legkedveltebb figurává, és a Studio Ghibli filmstúdió kabalájává nőtte ki magát, bár kilétéről nem sokat tudni. Ez a sejtelmesség az egész mesét áthatja, ettől lesz igazán különleges és felejthetetlen élmény. Így természetes, hogy a megtekintés után újabb és újabb gondolatokat ébreszt a nézőkben. Amire a gyönyörű képi világ és a mesés zene is rádob egy lapáttal.

Coraline és a titkos ajtó

Coraline (2009)

A tizenkét éves Coraline egy cseppet sincs elragadtatva attól, hogy megszokott életét hátrahagyva egy lepukkant vidéki házba kell költöznie a szüleivel. Nehezen illeszkedik be az új környezetbe, unalmában pedig a ház rejtett zugait próbálja meg felkutatni. Ekkor talál rá az aprócska ajtóra, ami egy alternatív világba kalauzolja őt, ahol minden éppen ugyanolyan, mint a valóságban, de egy kicsit valahogy mégis jobb. Összefut itteni szüleivel is, akik mindent megtesznek, hogy Coraline jól érezze magát az ő világukban, ám a vendégszeretetük odáig fajul, hogy végül nem engedik vissza a lányt a saját világába. A stop motion technikával forgatott bábfilm előszeretettel nyúl a horror elemeihez, félelmetes, olykor torz karakterei még a felnőttek számára is okozhatnak álmatlan éjszakákat, de ahogy a meséknél lenni szokott, itt is végül a jó győzelmedeskedik a gonosz felett. Többet nem is mondok róla, elég, ha tudjátok, ez egy remek film a családi mozizáshoz, és persze az angol nyelv gyakorlásához is!

Szükséged van még egy kis gyakorlásra, mielőtt angol nyelven kezdenéd el nézni a filmeket? Ha a Speak! Nyelviskolát választod, a tudásodnak megfelelő szinten sajátíthatod el az angol nyelv csínját-bínját. Nem számít, hogy hol élsz, hiszen nálunk online tanulhatsz, és leküzdheted az angol beszédtől való félelmeidet is. Itt vagyunk, hogy segítsünk! Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, és csatlakozz hozzánk!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This