Kép forrása: canva – canva.com

Szeretsz olvasni? Akkor biztosan te is tapasztaltad már, milyen az, amikor kedvenc könyved megfilmesített változata csalódást okoz. Ez azonban nem törvényszerű, szerencsére számos olyan film készült már kiváló könyvek alapján, amiket érdemes megnézni! Ráadásul ha angol nyelven teszed mindezt, akkor az angolodat is feltuningolhatod egy kicsit. Ha pedig igazán belevetnéd magad a gyakorlásba, akkor olvasd el a filmek alapjául szolgáló könyveket is: természetesen angolul!

Ebben a válogatásban olyan filmeket gyűjtöttem össze, amiknek a története egy másik korban játszódik. A listában most nem találod meg a Harry Potter, a Gyűrűk ura, vagy éppen az Éhezők viadala könyvek filmváltozatait, próbáltam inkább olyan műveket összeválogatni, amik talán kevésbé populárisak. De biztos vagyok benne, hogy ezek közül is találsz majd kedvedre valót!

1. Ahol a folyami rákok énekelnek

Az elmúlt évek egyik legfelkapottabb kötete Delia Owens nevéhez fűződik, aki közel hetven évesen írta meg debütáló történetét, ami nem egyszerűen krimi, vagy romantikus dráma. Sokkal inkább érzékeny fejlődésregény csodálatos természetrajzzal, ami az egész történet folyamán végigkíséri az olvasót. A nagysikerű könyvből 2022-ben film is született, ami hűen tükrözi a regény hangulatát. Az 1950-es és ’60-as években játszódó történet főszereplője a tragikus sorsú Kya, aki kislánykorában magára marad, és rákényszerül, hogy teljesen elszigetelve élje az életét egy mocsaras vidéken. Első találkozása a szerelemmel az egész életét felforgatja, majd egy rejtélyes halálesetet követően a helyi közösség ellene fordul, a gyanú pedig a “lápi lányra” terelődik. Ez a mű különösen közel áll a szívemhez, mert egy hosszú évekig tartó “könyvmentes” időszak után jutott el hozzám, és képes volt arra, hogy újra megszerettesse velem az olvasást.

2. Brooklyn

Eilis Lacey, egy fiatal lány nagy kaland előtt áll: Írországból New Yorkba költözik, hátrahagyva mindent, és mindenkit, akit valaha ismert. A lehetőségek hazájában rádöbben, mennyire egyedül van, de szépen lassan megtalálja a helyét az új otthonában, és a szerelem is rátalál. A békés idillt egy otthonról érkezett hír dönti romba, amikor ismét választás elé kerül. Az 1950-es években játszódó történetben nincsenek hatalmas, drámai fordulatok, szédítő magasságok és mélységek, egy teljesen hétköznapi lány sorsát ismerhetjük meg, és az ő felnőtté válását követhetjük nyomon, mindezt egy csodásan megírt könyvben. Nick Hornby forgatókönyve alapján azonos címmel film is készült Eilis történetéből.

3. A felolvasó

Bernhard Schlink 1995-ben megjelent regényében két szálon fut a történet: egy felnőtt nő és egy fiatal fiú szerelmi kapcsolatával indul, majd a holokauszt alatt elkövetett bűnökkel ér véget. Egy biztos, a felkavaró érzelmek miatt a könyv letehetetlen, a film pedig szintén magával ragadja az embert Kate Winslet Oscar-díjas alakításával. A második világháború utáni években járunk, Michael a nála kétszer idősebb Hanna gondoskodásának hála felgyógyul betegségéből. Hálája jeléül az asszony közelében marad, hogy segítsen neki mindennapi teendőiben. Kapcsolatuk egyre szorosabbá alakul, a két szerelmest összeköti a könyvek iránti szeretetük, ezért Michael gyakran olvas fel a nőnek. Az idilli pillanatoknak azonban vége szakad, amikor Hanna nyomtalanul eltűnik. A felolvasó című regény volt az első olyan német könyv, amely vezette a The New York Times bestseller-listáját.

4. Kisasszonyok

A Saoirse Ronan, Emma Watson és Timothée Chalamet főszereplésével készült film Greta Gerwig rendezésében sok fiatal lány egyik kedvenc története alapján született meg. Louisa May Alcott Kisasszonyok című regényéből nem ez az első filmadaptáció, de minden bizonnyal az egyik leginkább magával ragadó alkotás, amit nem érdemes kihagyni. Az amerikai polgárháború idejében játszódó cselekmény a négy nővér – Meg, Beth, Amy és Jo – mindennapjait és meglehetősen eltérő ambícióit követi nyomon. Hiába több mint 150 éve jelent meg a könyv, a problémák, konfliktusok még a mai napig érvényesek, és a történet a modern korban is megállja a helyét. Ráadásul annyira szívet melengető stílusban íródott, hogy az olvasó is szinte a March család részévé válik. 

5. A segítség

Kathryn Stockett regénye a hatvanas évek elejére, az amerikai Jacksonba repít minket. A tipikus déli kisvárosban a fejlődés mintha elképzelhetetlen lenne. A fehérek szerint a világ rendje a szegregáció, a feketék pedig tehetetlennek bizonyulnak, ha ugyanis ellenállnak, a megélhetésüket kockáztatják. Mindeközben felcsillan a remény, Martin Luther King vezetésével elkezdődik az afroamerikai polgárjogi mozgalom, és a változás szele szép lassan Jacksonba is elér. A történetnek három főszereplője van: Skeeter, Aibileen és Minny. Skeeter egy fiatal, fehér lány, aki az egyetem elvégzése után írói karrierje beindításán dolgozik. Merész terve van, ugyanis a cselédekről akar könyvet írni: hogyan bánnak velük a munkaadóik, milyen örömök és bánatok érik őket, vagyis hogy milyen fekete nőként fehéreknél dolgozni. Aibileen és Minny két fekete bejárónő, akik őszintén beavatják Skeetert a mindennapjaikba. Róluk szól a történet, valamint empátiáról, elfogadásról, és a változtatás szükségszerűségéről.

Filmekkel és könyvekkel is segítheted a fejlődésedet. De ahhoz, hogy igazán stabil angoltudást szerezz, szükséged lesz egy új rutinra is, amivel a gyakorlást beiktathatod a mindennapjaidba. Ha szeretnéd, hogy profik gondoskodjanak arról, hogy a maximumot hozd ki az angoltudásodból, akkor csatlakozz hozzánk! Nyáron is indulnak online angol tanfolyamaink, így akár kezdő, akár haladó vagy, nálunk biztosan megtalálod a helyed. Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, és mondjuk is, mi a következő lépésed.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This