5 fülbemászó angol dal, amivel javíthatod a kiejtésedet

Szeretnél úgy beszélni, mint egy native speaker? Próbálj meg úgy énekelni, mintha az lennél.

Viccen kívül, az angol nyelvű dalok nem csak kimeríthetetlen szókincs-aranybányák, hanem az autentikus kiejtéshez vezető út leghasznosabb kockakövei.

A kiejtés a nyelvtanulás csodafegyvere

Ha magabiztosan és szépen formálod meg a szavakat, akkor sokkal hatékonyabban tudod majd átadni a fejedben lévő gondolatokat, érzéseket. (Nem mellesleg pedig profibbnak hat az egész fellépésed.)

A nyelvtanulás célja nem a tökéletes igeragozás elsajátítása, hanem a gördülékeny kommunikáció elérése, amihez a jó kiejtés a belépő.

Éppen ezért megdöbbentő, hogy kutatások szerint a nyelvtanárok alig 40%-a (!) foglalkozik csak a helyes kiejtés „tanításával” is – 10-ből 6 tanár egyszerűen az osztálytermen kívül hagyja ezt a kincset érő területet.

Miért van ez így? Elsősorban az időhiány miatt, hiszen a kiejtés tökéletesre csiszolása nem két perces mutatvány, és a legtöbb angoltanár a rendelkezésre álló időben inkább az alapszókincs és a nyelvtani szabályok átadására fókuszál.

Viszont itt lépnek be a képbe a dalok.

A legtöbb ember – jó eséllyel te is – szeret és szokott is zenét hallgatni. Az igazán nagy, fülbemászó slágerek jelentős része pedig angolul hódította meg a világot. Ha okosan hallgatod őket, akkor látványosan javíthatsz a kiejtéseden.

Hogyan használd a dalokat a kiejtésed javítására?

Először is hallgasd meg sokszor. Az ismétlés azért a nyelvtudás anyja is, mert sok ismétlődő impulzusra van szükséged ahhoz, hogy megragadjon a fejedben az adott információ.

A kiejtésre ez ráadásul hatványozottan igaz. Ha újra és újra meghallgatsz egy dalt, akkor egyre kevésbé fogsz a szövegre koncentrálni, a tudatalattid pedig szivacsként szívja magába a megfelelő intonációt, hanglejtést, a nehezen kiejthető szavak helyes változatát.

Gondolj csak bele! Hány olyan dal van, amit álmodból felkeltve végig tudnál dúdolni és „halandzsázni”? Sok? Megdöbbentően sok? Ha csak nincs kivételes zenei memóriád, akkor valószínűleg ez azért van, mert rengetegszer hallottad a rádióban, vagy a Youtube-on az adott számot.

A második számú jó tanács, hogy ne félj a szövegtől. Kit érdekel, ha nem adod vissza tökéletes pontossággal a dalszöveget? Nem az a lényeg, hogy több ezer dalt tanulj meg kívülről, hanem hogy gondolkodás nélkül, ösztönösen jól ejtsd ki a zenén keresztül megtanult szavakat.

Végül a legfontosabb: énekeld hangosan a dalokat.

Használd ki az időt, amikor egyedül vagy otthon, esetleg épp autót vezetsz, és énekelj rá az eredetire, vagy keresd meg Youtube-on a karaoke verziót – aztán adj bele apait-anyait.

Nem baj, ha nincs Megasztár-pozitív hangod: nem tehetségkutatóba készülsz, hanem nyelvet tanulsz.

És borzasztóan fontos, hogy ne csak a „belső füleddel” halld, hanem meg is formáld, ki is mondd (jelen esetben énekeld) az adott kifejezéseket.

Ha idáig eljutottál az olvasásban, akkor már tudod miért fontos a zenehallgatás a kiejtésjavításban, és elméletileg készen is állsz rá, hogy kiaknázd a benne rejlő lehetőségeket. Most mutatok néhány számot, amit kezdőként és haladóként hallgatva vakítóan csillogóra polírozhatod a kiejtésedet.

1) “Do-Re-Mi” / The Sound of Music (kezdő)

A Muzsika hangjai klasszikusa azért nagyszerű választás kezdőként, mert gyerekeknek készült, és a szolmizációs hangokra illesztett rímekben megjelenő szavak kifejezetten egyszerűek.

Mit tanulhatsz meg ebből a dalból? Vess egy pillantást a szövegre. A zenei hangokat olyan alapvető szavakkal párosítja, amelyek egyébként is fontosak, és könnyen felismered őket.

Ebben a dalban érdemes a magánhangzókra fókuszálni. Nézd csak:

„Doe: a deer, a female deer.

Ray: a drop of golden sun.

Me: a name I call myself (the objective first-person pronoun).

(…)

Sew: (the verb for) a needle pulling thread.

Tea: a drink with jam and bread.”

Ahogy a dal üzeni: „ha ismered a zenei hangokat, akkor bármit elmondhatsz a zene nyelvén”. Ugyanez érvényes az angol nyelvre is. Szóval kezdőként hívd bátran segítségül Julie Andrews-t a nyelvtanuláshoz 😊

 

2) “Seasons of Love” / Rent (kezdő)

Ez a Broadway-dal nem csak a musical-rajongóknak kötelező, hanem azoknak a kezdő nyelvtanulóknak is, akik a számok kiejtésével birkóznak. A “Five hundred twenty-five thousand, six hundred minutes” (ennyiből áll egy év) megformálása sokszor még B1-es szinten sem könnyű.

A számok mellett a szöveg egyszerű szókincse miatt is ideális a dalválasztás kezdőknek. A szavak ráadásul következetesen ismétlődnek, így adott a bevezetőben említett szükséges impulzusszám is, bónuszban pedig nem kell sokat aggódnod a szöveg elfelejtésén.

„Five hundred twenty five thousand six hundred minutes

Five hundred twenty five thousand moments, oh dear

Five hundred twenty five thousand six hundred minutes

How do you measure, measure a year?

(…)

In daylights, in sunsets

In midnights, in cups of coffee

In inches, in miles, in laughter, in strife

In five hundred twenty five thousand six hundred minutes

How do you measure, a year in the life?”

Ránézésre sem túl bonyolult, igaz?

3) “The Bare Necessities” / The Jungle Book (középfok)

Ez a dal nem csak az egyik személyes kedvencem, de nincs még egy olyan Disney szerzemény, ami ennyire hatékony kiejtésjavító lenne.

Szórakoztató, van cselekménye – ami ráadásul könnyen követhető –, és mivel ez is gyerekeknek készült, egyszerű szókészletből építkezik.

A Dzsungel könyve egyik leghíresebb dalának a különlegessége abban áll, hogy trükkös kiejtésű szavakból álló rímek (such as paw/raw; bear/pear) és homofónok (azonos kiejtésű, eltérő írásmódú szavakat) láncolata, mint pl. a bear/bare.

 

És ha ezzel a kilenc sorral meg tudsz birkózni, akkor már sínen van a kiejtésed:

„Now when you pick a pawpaw

Or a prickly pear

And you prick a raw paw

Well, next time beware

Don’t pick the prickly pear by the paw

When you pick a pear

Try to use the claw

But you don’t need to use the claw

When you pick a pair of the big pawpaw”

4) “Ironic” / Alanis Morissette (középfok)

Alanis Morissette zenéje a lehető legideálisabb terepgyakorlat a szabályos igék, múlt idejű ’-ed’ végződésének gyakorlására (pl. ended, packed, died).

Rendszeres problémát okoz ugyanis sok nem anyanyelvű beszélőnek, hogy az ’ed’ végződést mikor mondjuk „id”-nek, „t”-nek, vagy csak simán „d”-nek.

Az Ironic viszont az ilyen remek sorokkal tökéletesen begyakoroltatja veled a múlt idő helyes kiejtését is:

„Mr. Play It Safe was afraid to fly

He packed his suitcase and kissed his kids goodbye

He waited his whole damn life to take that flight

And as the plane crashed down he thought

“Well isn’t this nice…”

And isn’t it ironic… don’t you think?”

A hab a tortán, hogy egyébként is mennyi cool már ez a dal 😊

 

5) “Word Crimes” / Weird Al (felsőfok)

Ez a dal kimeríthetetlen (és végtelenül szórakoztató) forrása azoknak a nyelvtani, nyelvhelyességi hibáknak, amiket sokszor még az anyanyelvű beszélők is elkövetnek angolul.

Mégsem a nyelvtani bakimentesítés jegyében került fel Weird AI dala a mai listára, hanem az olyan ritkán használt, éppen ezért nehezen kiejthető szavak halmozása miatt, mint a nomenclature és társai.

Az már csak a koktélcseresznye a kétemeletes habostorta tetején, hogy mindezt szlengbe ágyazva kapod meg, nézd csak:

„Okay, now here’s the deal… I’ll try to educate ya

Gonna familiarize you with the nomenclature

You’ll learn the definitions

Of nouns and prepositions

Literacy’s your mission”

Ne legyünk igazságtalanok, ebből a dalból persze remekül megtanulhatod bizonyos szavak helyesírását is (igen, pl. nincs „x” az espresso-ban, jó reggelt), szóval hallgasd jó sokat.

Lefogadom, hogy ha minden egyes szót helyesen ki tudsz mondani, amit a dalszövegben olvasol, akkor már jobb lesz a kiejtésed, mint a legtöbb született angolajkú embernek.

Ha a kiejtésjavításnál többre, magabiztos nyelvtani alapokra, színes szókincsre és nagy kommunikációs rutinra is vágysz, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel unalmas tankönyvek és gyomorgörcsös nyilvános szereplés nélkül, sokat beszélve tanulhatod meg használni a nyelvet.

 

Első lépésben csekkolj be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd honnan kell elkezdened a tanulást (+azonnali ajándék a regisztrációért):

banner_button

 

Share This