Nagyon szeretek filmeket nézni, mert teljes mértékben kikapcsolnak, és segítenek lazítani egy nehéz nap után, vagy egy lusta, lazulós (lazy) hétvégén. Az év első filmes blogjában olyan listát állítottam össze neked, amivel beindíthatod az új évet (és az inspirációpotméter kiakasztásával talán a nyelvtanuláshoz is kedvet kapsz tőlük).

Mivel van egy öcsém, aki majdnem ugyanolyan filmbolond, mint én vagyok, ezért nagyon sok fajta filmmel sikerült megismerkednem. Nem tudnám azt mondani, hogy van egy bizonyos stílus, amit nagyon kedvelek, mert szinte minden műfajban van kedvenc filmem. (Talán az egyetlen kategória, amiből életem során még egyet sem láttam, az a horror, de nagyon csábít az AZ című film. Egyszer  összeszedem a bátorságom, és meg fogom nézni.)

Azon kívül, hogy a most bemutatandó filmeknek kivétel nélkül erőteljes üzenetük van, remekül segítenek fejleszteni az angoltudásodat is, ha eredeti nyelven (esetleg feliratosan) nézed meg őket.

Emlékezz a titánokra (Remember the Titans)

Abszolút kedvenc filmem. 1971-ben játszódik Virginia államban. A sztori: az Egyesült Államokban elkezdik felszámolni a faji elkülönítést, ezért egy afro-amerikaiaknak fenntartott iskolát összevonnak egy fehér diákokat tanító iskolával. Ennek az iskolának van egy profi amerikai focicsapata, egy remek fehér edzővel. Amikor viszont megtörténik az összevonás, ezt az edzőt lecserélik, és Herman Boone, egy fekete mester kerül a csapat élére. A régi csapattagok az elején nehezen viselik a váltást, főleg amikor kiderül hogy most már egy „fajilag vegyes” csapatban kell játszaniuk.

Ez egy csodás film az elfogadásról, egymás megismeréséről, és arról, hogy mennyire téves utakra tudnak minket elvinni az előítéleteink.

Angolul tanuló diákoknak azért ajánlom ezt a filmet, mert sokféle angol kiejtést hallhatunk a filmben. Másképpen beszél a két edző, másképpen a diákokat játszó színészek. Valamint segít picit belekóstolni abba is, hogy milyen lehetett anno, megfélemlítve élni a ’70-es évek Amerikájában.

Igenember (Yes Man)

Nem igazán szeretem Jim Carreyt, de úgy gondolom, hogy ez a filmje mindenképpen megér egy misét. Nagyon szuper üzenete van, és a film maga is nagyon elgondolkodtató.

Carl Allen egy megsavanyodott emberré válik, miután a felesége elválik tőle. Megszakít minden kapcsolatot a külvilággal, a barátait elhanyagolja, és nem ismerkedik. A munkahelyén sem kedvelik különösebben, és ő sem kedvel senkit igazán. Amikor egyszer viszont összefut az egyik volt haverjával, akkor, az elhívja őt magával egy „Mondj Igent” szemináriumra, ahol a szeminárium vezetője kihívja Carlt, hogy mostantól minden adandó alkalommal, minden felkérésre, és ajánlatra mondjon igent. Carl belemegy, és úgy látja, hogy végre jobbra fordulnak a dolgai. Elkezd különböző új dolgokat tanulni, megismerkedik egy lánnyal (Allison) és elindul a gyógyulás útján.

Egy utazás után Carl és Allison bajba kerülnek a reptéren és emiatt kiderül, hogy Carl nem csak azért randizik Allisonnal, mert érdekli a lány, hanem egy szerződés miatt, a lány pedig elhagyja őt.

Hogy mi a vége a filmnek, az mindenképpen csak akkor derül ki, ha megnézed a mozit. Viszont tuti, hogy nem fogsz unatkozni.

Azért nézd meg angolul, mert kivételesen úgy gondolom, hogy Jim Carrey humora eredeti nyelven az igazi, és még néhány szleng kifejezést is magadévá tudsz tenni.

A szív bajnokai (The Blind Side)

Ha egy barátom olvasná ezt a listát, akkor biztosan szóvá tenné, hogy miért nincsen európai film a listámon. De nem tehetek róla, valahogyan az amerikai filmek közelebb állnak hozzám, és az én (naiv? optimista? romantikus?) érzelmi világomhoz.

Ez a film egy csoda. Michael Oher történetét mutatja be, valós események alapján. Michael legendás amerikai focista lesz felnőtt korára, de kevesen tudják róla, hogy milyen rögös utat kellett megtennie ahhoz, hogy elérje a célját. Amikor 7 éves volt, akkor elvettél drogfüggő édesanyjától és nevelőotthonból nevelőotthonba került. Mindenhonnan elszökött, mindenhol kirekesztettnek érezte magát. Végül hajléktalanná válik, és ekkor találkozik a Tuohy családdal. A család matrónájának, Leigh Anne Tuohynak megesik a szíve a nagydarab fiún, és befogadja a családjával, hogy velük éljen. Mike tanul, focizik, és egyre jobban teljesít, hiszen ahhoz, hogy egyetemi ösztöndíjat elérjen, elég jól kell tanulnia.

Ennek a filmnek is a fő üzenete az elfogadás, és az előítéletek legyőzése. Valamint ez a film is megmutatja azt az általános igazságot, hogy nem számít az, hogy ki mit gondol: a fontos az, hogy te és a családod szeretitek egymást, és mindent megtesztek egymásért.

Azért nézd meg angolul, mert tényleg nagyon szép a szereplők kiejtése ebben a filmben, és hogyha érdekel a sport, akkor nagyon sok hasznos kifejezést tudsz megismerni.

A számolás joga (Hidden Figures)

A film három matematikus nőről szól, akiknek az egyetlen hibája az, hogy afro-amerikaiaknak születtek.

Mindhárman nagyon okosak, és a NASA-nak dolgoznak személyes számolókként. Azt kell róluk tudni, hogy akkor, amikor még nem találták fel a számítógépet, akkor a NASA szupergyors gondolkodású matematikus hölgyeket alkalmazott, hogy elvégezze a bonyolult számításokat az állomáson.

A film végigvezet bennünket azokon a nehézségeken és kihívásokon, amiken a szegény hölgyeknek túl kell esniük csak ahhoz, hogy el tudják végezni a munkájukat. Rámutat arra, hogy milyen sanyarú sors az, amikor az embernek 15 percet kell kocognia ahhoz, hogy használhassa a mosdót, vagy milyen az, amikor nem ihat ugyanabból a kanna kávéból, amiből a többiek az irodában.

És amikor a technika csődöt mond, akkor mégiscsak kiderül, hogy ki az, aki elengedhetetlen a cég életében. Azért nézd meg angolul, mert minden perce egy kincs, és egy tanulság. 🙂

 Bárcsak (If Only)

Kellett a lelkemnek (és a te lelkednek is) egy romantikusabb film így a lista végére.

A történet egy szerelmi szálat mutat be Ian és Samantha között. Ian egy sikeres üzletember, akinek mindennél fontosabb az, hogy szuperül teljesítsen bent a munkahelyén. Samantha egy kissé bohókás zenész, aki dalokat ír és egy nagyon fontos koncertre készül. A film egyetlen napjukat mutatja be, és már a legelső pillanatokban láthatjuk, hogy a lány elképesztően vágyik arra, hogy Ian szeresse, Ian viszont egyelőre jobban szereti a munkáját, mint a menyasszonyát.

Viszont egy elképesztő tragédia során a lány meghal, és a férfi egyetlen éjszaka alatt átgondolja az egész kapcsolatokat, és arra vágyik, hogy újra együtt lehessen a lánnyal és végre úgy bánjon vele, ahogyan az megérdemli. A csavar a történetben az, hogy másnap reggel a lány ott fekszik mellette, és újraélhetik az előző napot. Minden úgy történik, mint korábban, csak annyi különbséggel, hogy nem ugyanúgy végződik.

Ám ahhoz, hogy megtudd a végét, meg kell nézned a filmet.

Azért nézd meg angolul, mert nagyon sok hasznos kifejezést tartalmaz zeneszeretőknek, és előfordulhat, hogy egy-két idióma is visszaköszön.

Ha úgy érzed a filmnézésnél többet szeretnél tenni idén, hogy megtanulj angolul beszélni, próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszert, az angoltanulás tankönyvmentes és kommunikatív változatát. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

Rusz Tímea, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This