Kép forrása: canva.com

Egy kép többet mond ezer szónál… még akkor is, ha elsőre azt sem tudjuk, hogyan értelmezzük azt, amit látunk. Szerintünk éppen ezért is olyan izgalmas a művészet, hiszen nemcsak az alkotóról árulkodik, hanem az adott ország kultúrájáról is! Sorozatunk harmadik epizódjában az amerikai és angol művészek után Kanada felé vesszük az irányt, hogy felkutassuk a legismertebb és legtehetségesebb művészeket. Tarts velünk, ismerd meg őket és közben gyakorold az angolt!

Emily Carr

„A művészet az művészet, a természet az pedig természet, ezen nem lehet változtatni… A festményeket a természet ihlette, de a művész lelkében születtek meg, az egyén lelke az, ami számít.” Emily Carr szavai sok mindent elárulnak a művészetéről. Festőként és íróként lenyűgözték Brit Kolumbia tengerpartjai és természeti környezete, festményeinek fő témái a nyugati part égboltja és monumentális fák voltak, melyeket határozott, mégis érzelmes ecsetvonásokkal keltett életre a vásznon. Inspiráció után kutatva Carr megfordult Londonban, Alaszkában és később Franciaországban is, ahol megismerkedett az élénk színeket és merész vonalakat alkalmazó, Henri Matisse köré csoportosuló fauvista festőkkel. Végül Kanadában, Victoria-ban telepedett le, ahol 1912-1937 között festett, írt, gyümölcsöt termesztett, kutyákat tenyésztett,valamint edényeket és natív mintákkal díszített szőnyegeket készített.

Ha megnézed ezt a videót, akkor közelebbről is megismerheted Emily Carr csodaszép műveit! Szerintünk nem érdemes kihagyni.

Lawren Harris

A Group of Seven, azaz a Hetek Csoportjának egyik vezető tagjaként tett szert hírnévre Kanadában, ahol manapság is az egyik legmeghatározóbb festőként tartják számon. Sajátos stílusát a nemzeti identitás, és a huszadik századi korai európai modernizmus alakította. Kulcsszerepet játszott a kanadai művészetben, tájképei egyfajta spirituális dimenziót nyitnak meg a nézők előtt, egy teljesen új látásmódot tett népszerűvé. Harris három éven át tanult Németországban, ahol érdeklődni kezdett a teozófia, a vallásfilozófia egy misztikus ága iránt, amely későbbi festészetéhez is hozzájárult. Mivel tehetős családból származott, teljesen a művészetének szentelhette életét. 1920-ban hat másik kanadai művésszel együtt megalapította a Hetek Csoportját, és közösen létrehozták a kanadai táj, különösen az északi táj új, impresszionista hatású reprezentációját. 

Ezen a felvételen Steve Martin beszél Harris műveiről, és arról, hogy a kanadai festészet és művészet mennyire alulértékelt és kevésbé ismert, pedig tehetséges művészek bizonyították, hogy érdemes rájuk odafigyelni.

Tom Thomson

A kanadai művészetben Thomsont gyakran emlegetik elátkozott festőként, ugyanis a legtöbben csak annyit tudnak róla, hogy harminckilenc évesen rejtélyes körülmények között életét vesztette. A karrierje éppen, hogy beindult, amikor az ígéretes és tehetséges művész egy nyári napon belefulladt a kanadai Canoe Lake tóba. Halála előtt készült képein javarészt expresszionista és modern vonások fedezhetőek fel, ugyanakkor rövid pályafutása során különböző stílusokkal próbálkozott, még nem volt kiforrott, meghatározó kézjegye. Fennmaradt képein érezhető a természettel kötött közeli kapcsolata, Thomson ugyanis földműves családból származott, gyermekkora nagy részét pedig a természetben töltötte, ami nagy hatással volt rá. 

Nézd meg ezt a videót, ami egy korabeli film a művészről, közben gyakorold az angolt, és ismerd meg közelebbről a kanadai nyelvjárást is!

Agnes Martin

A kanadai születésű absztrakt festő a háború utáni generáció egyik legjelentősebb művészeként vált ismertté amerikában. Bár gyakran minimalistának emlegetik, Martin absztrakt expresszionistának tartotta magát. 1932-ben emigrált az Egyesült Államokba abban a reményben, hogy tanár lesz. A művészeti oktatói diploma megszerzése után azonban új-mexikói Taos sivatagos síkságára költözöt. Az itt készített absztrakt tájképei felkeltették a neves New York-i műgyűjtő, Betty Parsons figyelmét, aki sikeresen visszacsábította New Yorkba a művészt. A következő évtized során Martin kialakította jellegzetes stílusát, témáit gyakran a spiritualitás adta. 1967-ben, karrierje csúcsán azzal szembesült, hogy el kell hagynia az otthonát, mentális betegségekkel és barátja elvesztése utáni gyásszal küzdött, ezért felhagyott a festészettel, és visszatért Taosba, hogy elszigetelten éljen. Visszatérését egy finom stílusváltás jellemezte, késői festményein megidézte a száraz sivatagi táj meleg palettáját, ami élete végéig otthonául szolgált.

Ez az 1997-es interjú a művésszel remek alkalmat kínál arra, hogy közelebbről megismerd őt, és arra is, hogy fejleszd a hallásértésedet! 

A. J. Casson

Alfred Joseph Casson 1898. május 17-én született Torontóban, Ontario államban. A Hamilton Műszaki Iskolában találkozott először a művészettel, és már 15 évesen elkezdett dolgozni egy litográfiai cégnél. Első nyilvános kiállítása 1917-ben volt, 10 évvel később pedig már a Group of Seven néven ismert kanadai művészcsoport legfiatalabb tagjaként üdvözölték. Nyugalmat sugárzó, ám olykor baljóslatú tájképein a dél-ontariói táj elevenedik meg, ugyanakkor nem kizárólag festményei miatt vált híressé. Tervezői karrierje kulcsfontosságú volt művészetében, kiváló kalligráfus volt. 1926-ban társalapítója volt a Kanadai Akvarellfestők társaságának. 1957-ben 60 évesen nyugdíjba vonult, hogy főállásban festhessen és minden idejét az alkotásnak szentelhesse.

Nézd meg ezt a videót, amiben közelebbről megcsodálhatod festményeit:

Érdekelnek a művészetek és szívesen olvasnál angolul különböző festők és művészek életéről, munkásságáról? Lehet, hogy ehhez nem ártana felfrissíteni a nyelvtudásod! Nálunk remek kezekben leszel, csupán annyi a dolgod, hogy kitöltöd ingyenes online angol szintfelmérőnket. Ezek után kezdődhet is a tanulás a Speak! módszerrel!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This