Kép forrása: rawpixel.com – freepik.com

Van az úgy, hogy a hőmérséklet annyira elviselhetetlen odakint, hogy az ember csak egy hűvös szobára vágyik valami jó filmmel, ami néhány órára kizökkentheti a valóságból. Én legalábbis ilyen elfoglaltság után ácsingóztam a napokban, ezért készítettem egy listát azokról a filmekről, amelyek számomra kihagyhatatlanok a nyári időszakban! Megígérem, mindegyik csupa happy enddel zárul. Az is tuti, hogy ha angolul (és angol felirattal) nézed őket, még az angolod is gyakorlod és fejleszted!

Mamma Mia!
Mamma Mia! (2008)

Tízszer, hússzor, harmincszor? Megszámolni sem tudom, hány alkalommal láttam már ezt az alapművet, ami bár a kritikusok szerint filmművészeti szempontból kevésbé jelentős alkotás, hangulatjavitónak annál hatásosabb. A híres musical filmváltozatához számos A-listás színész adta a nevét. Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Julie Walters és Stellan Skarsgard is felbukkan a filmben, sőt, még énekelnek is! A helyszín egy csodálatos görög sziget, ahol Donna egyedülálló anyaként lánya, Sophie esküvőjére készül lázasan. Azt még nem is sejti, hogy három hívatlan vendég is beállít majd a nagy napon: három férfi a múltjából, ráadásul az egyikük Sophie apja. Ha szereted az ABBA slágereit, csodás görögországi tengerpartokat és tájakat látnál, miközben végigizgulnád főszereplőink fordulatokkal teli történetét, akkor ez tutira neked való film lesz. Nem mellékesen muszáj megjegyeznem, hogy erős mellékhatásként jelentkezhet, hogy utána napokig csak a filmben elhangzó slágereket fogod majd dúdolgatni, de ennél rosszabb sose legyen.

Napsütötte Toszkána
Under the Tuscan Sun (2003)

Ha a tökéletes nyári filmet keresed, megtaláltad. A történet egy írónő, Frances nyaralásnak induló kiruccanásáról szól, ami egyik pillanatról a másikra életre szóló kalanddá forrja ki magát. A válás után lévő és alkotói válságban tipródó amerikai nő egy hirtelen ötlettől vezérelve házat vesz Olaszországban, hogy hátrahagyja régi életét es valami egészen újba kezdjen. A film csodálatosan érzékelteti az olasz hangulatot, a toszkán táj szépségét és a helyiek olykor meglepő spontaneitását. Ha ezt a filmet nézem, fejben már csomagolom is a bőröndömet, hogy egy lepukkant villába költözzek valahol Észak-Olaszországban, ahol tésztát ehetek rogyásig, napérlelte gyümölcsöket termeszthetek a kertemben és rejtélyes olasz fickókkal flörtölhetek a piazzán. Diane Lane csodálatos alakítást nyújt ebben a filmben és meggyőző természetességgel éli át mindannyiunk álmát: azt a bátor lépést, amit szívünk szerint a legtöbben meglépnénk, ha tehetnénk.

A család kicsi kincse
Little Miss Sunshine (2006)

Számtalan bogaras családról készült már film, de talán egy sem annyira jó, mint A család kicsi kincse. A történetünk egyik fő karaktere Olive, akinek minden vágya, hogy egy gyermekszépségversenyen induljon, bár eleinte főleg csak a nagyapjától számíthat támogatásra. Végül úgy alakul, hogy a családi egység megmentésének érdekében Hooverék felkerekednek és kisbuszba pattannak, hogy a napfényes Kaliforniába utazzanak, ahol Olive megmérettetheti magát a versenyen. Persze nem olyan zökkenőmentes a kirándulás, ha minden családtag totál őrült… vagy mégis inkább a világ bolondult meg hirtelen? Ez a film egy olyan hullámvasút, amiről az ember le sem akar szállni, és mikor véget ér a menet, már fizetné is a következő kört. Kár, hogy ennyire radar alatt van ez az alkotás, ezért nézd meg egy nyári estén, méghozzá eredeti nyelven a kedvemért!

Holdfény királyság
Moonrise Kingdom (2012)

Wes Anderson rendező neve talán ismerősen csenghet, számos mozisikert írhatunk a számlájára, amelyek legtöbbször gyönyörűen megkomponált, egy teljesen alternatív világot bemutató filmek formájában kápráztatják el a közönséget. Az egyedi látásmód mellé egyedi humor is jár, ami a Holdfény királyságot is felejthetetlenné teszi, ráadásul a rendező bravúrosan ábrázolja a gyermeki szerelmet, amit egy percig sem kérdőjelezünk meg. A film 1965 nyarán játszódik egy New England partjainál fekvő szigeten. Főszereplőink két 12 éves gyerkőc, Sam és Suzy, akik egy szűkszavú levelezés során teljesen egymásba habarodnak és elhatározzák, hogy megszöknek és új életet kezdenek a vadonban. Az egyébként unalmas kis szigeten a feje tetejére áll az élet a gyerekek szökése után, ráadásul egy hatalmas, fenyegető vihar is közeledik, ami nagyban megnehezíti a felderítőosztagok munkáját.

Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se!
Don’t Tell Mom The Babysitter’s Dead (1991)

Élénken él az emlékezetben, hogy ez a film néhány évtizede annyit ment a tévében, mint télvíz idején a Reszkessetek, betörők. Ezt is legalább annyiszor láttam már, mint a karácsony klasszikust, de képtelen vagyok megunni. Hogy az emlékek szépítik meg az élményt, ahhoz kétség sem férhet, de egy délutáni matinéhoz még a mai napig megállja a helyét. A történetben nem úgy alakul a nyári szünet a Crandell családban, mint ahogy azt a gyerekek tervezték. Egy idős, vaskalapos bébiszitter terrorizálja őket, amíg az anyjuk távol van, egészen addig, míg a néni meg nem hal. A gyerekek egy felügyelet nélkül töltött nyár reményében eltitkolják a dolgot, és egyedül próbálnak meg boldogulni. Amennyire abszurd az alapsztori, annyira vicces és lehetetlen a történet maga, lehetetlen nem nevetni az eseményeken.

A nyári mozizás még nagyobb élmény, ha az eredeti nyelven tudod nézni a filmeket. Persze ehhez szükséged lesz némi gyakorlásra, de ránk ebben is számíthatsz! Azért vagyunk, hogy segítsünk, és hogy 100% beszéd, 0% könyv módszerünkkel téged is megtanítsunk magabiztosan angolul beszélni! Már csak az ingyenes online angol szintfelmérőnket kell kitöltened, és indulhatunk is!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This