Kép forrása: gpointstudio – freepik.com

Klasszikus probléma a nyelvtanulók körében a helytelen kiejtés, de remek hírünk van! Ez a mumus idővel legyőzhető néhány egyszerű gyakorlattal és egy kis extra odafigyeléssel.

Aki már egy ideje tanul angolul az pontosan tudja, hogy az írott nyelv és a beszéd sokszor eltérő, és bizony nem mindig egyszerű kiigazodni rajta, pedig a hallott szöveg megértéséhez elengedhetetlen a jó kiejtésre való törekvés. Arról nem is beszélve, hogy az önbizalmadon is nagyot dob, ha helyesen ejted ki a szavakat, így nem fordulhat elő, hogy valaki nem érti a mondanivalódat.

Van, aki hallás után egyszerűen be tudja építeni a kiejtéssel kapcsolatos szabályokat, de akadnak, akiknek ennél egy kicsit több gyakorlásra van szükségük. Bármelyik csoportba is tartozol, következő tippjeinket biztosan hasznosnak találod majd!

1. Hallgass minél több angol szöveget!

Magától értetődőnek tűnik első tippünk? Lehetséges, ugyanakkor a leggyakrabban előforduló hiba az, ha nem hallgatsz elegendő angolt. Itt az ideje átváltanod kedvenc Netflixes sorozatodat angolra, vagy újranézned néhány filmet eredeti nyelven. De akár zenehallgatás közben is megpróbálhatod ugyanezt, figyelj a szövegre, és próbálj te is énekelni az előadót utánozva! Ezzel a módszerrel még jól is szórakozhatsz, miközben sokat teszel a kiejtésedért. Fontos, hogy minél több jó példát hallj, melyet később ismételhetsz és követhetsz!

2. Ismételj, ismételj, ismételj!

Az angol szöveg hallgatásával már elindultál az úton, de ez nem lesz elég a hatékony javuláshoz. Ahhoz, hogy a helyes kiejtés rögzüljön, ismételned is kell a hallott szöveget. Emlékszel, mikor anno a szüleid kikérdezték a tanulnivalót? Ha visszaemlékszel, akkor is sokat segített, hogy hangosan kimondtad a szöveget, könnyebben rögzült, és hosszú távon jobban beépült az emlékezetedbe. Ha új szót tanulsz, tanuld hangosan, ismételd el többször, ahogyan azt az angolórákon nálunk már megszokhattad. Ne félj a saját hangodtól!

ListenEZ hanganyagaink többek között a helyes kiejtésben is segíteni fognak neked, sőt, a hallás utáni szövegértést is gyakorolhatod bárhol, bármikor!

3. A hangos szótár a barátod, használd is!

Új szóval vagy kifejezéssel találkoztál írott formában? Hogy biztosra menj, ellenőrizd le a helyes kiejtését egy hangos szótár segítségével! Inkább rögzüljön a helyes verzió, mint hogy az általad helyesnek feltételezett kiejtést jegyezd meg, ugyanis ezt már nehéz lesz később felülírnod. Ha a klasszikus módszerekben jobban hiszel, az írott szótárakban is megtalálod a szavak kiejtését, zárójelben a kiejtési jelekkel.

4. Gyakorolj amikor csak teheted!

A Speak! Nyelviskolában a tanórákat úgy állítottuk össze, hogy rengeteg lehetőséged legyen a beszédre, és ez egyáltalán nem véletlen. Azt szeretnénk, ha minél többször megtapasztalnád, milyen “élesben” angolul beszélni. Ezekben a szituációkban is fejlődsz, ugyanakkor arra biztatunk, hogy a tanórákon kívül is ragadj meg minden alkalmat, amikor angolul beszélhetsz! 

5. Ne feszülj rá, csak nyugi!

Mielőtt elkeserednél, hogy sosem lesz tökéletes, anyanyelvi szintű kiejtésed, hadd világítsunk rá valamire. A helyes kiejtés elsajátításának a célja nem a tökéletesség, hanem az, hogy beszélgetőpartnereink megértsenek minket, és hogy a kommunikációnk a lehető legeredményesebb legyen. Ne állíts irreális elvárásokat magad elé, inkább ünnepeld meg, ha egy-egy új kifejezést a helyes kiejtéssel együtt sajátítasz el, ne siettesd a fejlődésed, és légy büszke magadra, amiért olyannyira komolyan veszed az angoltanulást, hogy még a kiejtésre is ennyire odafigyelsz!

A Speak! Nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszerének keretein belül hatalmas hangsúlyt fektetünk a helyes kiejtésre is, így biztos, hogy minden újonnan megtanult angol szó és kifejezés helyesen rögzül majd! Lépj te is az angoltanulás útjára, és töltsd ki ingyenes szintfelmérőnket, hogy aztán online tanfolyamainkon tökéletesítsd tudásodat!

Jelentkezem
Share This