Kép forrása: bedneyimages – freepik.com

Amikor elkezdtem angolul tanulni, szinte biztos voltam benne, hogy az életem több területére kihat majd a megszerzett tudás, de azt álmaimban sem mertem remélni, hogy ennyi apró dolog válik majd könnyebbé és ilyen sok változás történik a mindennapjaimban.

Az hagyján, hogy önbizalommal telve merek angolul beszélni, de egy csomó apróság is megváltozott, mióta tudatosan foglalkozom a nyelvtanulással. Ezek a kis dolgok még a nehezebb napokon is segítenek átlendülni. Így, ha néha elfogy a motiváció, elég, ha végignézek ezeken a változásokon, és azonnal új erőre kapok. A legjobb pedig az, hogy tudom, a lista még nem teljes, és ahogy egyre jobban fejlődök, újabb és újabb tételeket írhatok majd a tanulás számlájára. 

Egy nehezebb időszakból kilábalva fogtam magam, és elkezdtem lejegyzetelni ezeket a dolgokat, és abban bízom, hogy ezek neked is adnak majd egy kis löketet ahhoz, hogy tovább haladj és elérd az angol tanulással kapcsolatos céljaidat. 

1. Már nem okoz dolgot, hogy eredeti angol nyelven, akár felirat nélkül nézzek angol nyelvű filmeket, sorozatokat. 

2. Rászoktam az angol híroldalak követésére is, és ha néha szótáraznom is kell, szívesebben tájékozódom már a külföldi sajtóból.

3. Bár nagy falat volt, elkezdtem angolul olvasni egy könyvet. Nem mondom, hogy gyorsan haladok vele, de nagyon büszke vagyok magamra, hogy be mertem vállalni.

4. Nem esek kétségbe, ha valamihez nem kapok magyar nyelvű használati utasítást, mert az angolt is teljes mértékben megértem.

5. Kipróbáltam egy csomó angol nyelvű receptet, és a mértékegységek átváltását kivéve minden simán ment.

6. Elvállaltam egy csomó olyan munkát, amihez aktív nyelvtudás kell, ez korábban elképzelhetetlen volt számomra.

7. Egy csomó mémet és vicces tartalmat megértek, mert sikerült az amerikai popkultúra szavait és kifejezéseit is elsajátítanom.

8. Nem az az első reakcióm, hogy el akarok szaladni, ha egy külföldi turista útbaigazítást kér.

9. Megtanultam angol önéletrajzot készíteni, ami sokkal előrébb vitte a karrieremet, mint azt valaha remélni mertem.

10. Ha valakinek angollal kapcsolatos kérdése van, általában tudok neki segíteni.

11. Kipróbáltam a Scrabble-t angolul, és nyertem.

12. Ha külföldön járok, nem érzem magam elveszettnek, angolul bárhol meg tudom magam értetni.

13. Ha repülővel utazom és van olyan szerencsém, hogy a légiutas kísérő engem kérdez meg, hogy szeretnék-e a vészkijáratnál ülni, ahol óriási lábhely van, akkor simán megtehetem, ennek ugyanis az angol tudás az egyetlen feltétele. 

14. Egy csomó mindent megtudtam az angol kultúráról mióta jobban ismerem a nyelvet.

15. Nem rándul görcsbe a gyomrom, ha ismerősök előtt kell angolul beszélnem.

16. Simán igent mondok rá, ha angolul akar a baráti társaságom társasozni, ez már nem okoz problémát.

17. Nem szorongok, ha külföldi webshopból rendelek, mert ha bármi probléma is adódik a szállítás során, biztosan meg tudnám oldani a problémát az ügyfélszolgálattal, angolul.

18. Sokkal mélyebben át tudom érezni a zenéket amióta a dalszövegeket is elsőre megértem.

19. Ugyanakkor egy csomó régi kedvencem dalszövegére csodálkoztam rá, miután annyi évnyi halandzsázás után leesett, hogy miről is szólnak valójában.

20. Rájöttem, hogy az esetek többségében viccesebb, felszabadultabb vagyok, ha angolul kell beszélnem.

21. Bár nem dolgozom külföldi kollégákkal, de már tudom, hogy nem lenne gond, ha a munkahelyemen angolul kellene napi szinten társalognom.

22. Ha valamire rákeresek, és nem találok elég infót róla magyarul, akkor angolul folytatom tovább a keresést. Így tudtam meg például, hogyan kell szakszerűen metszeni a fügefát.

23. Egy csomó csináld magad videó megnézése után már simán nekiállok itthon barkácsolni, hiszen mindent megtanultam az amcsi YouTouberektől.

24. Ha most randiznék, biztosan nyitottabb lennék az ismerkedésre, és nem mondanék nemet olyan találkozóra, ahol csak angolul tudnánk kommunikálni.

25. Nagyon szeretem a verseket, de eddig még nem mertem angol nyelven is költészetet fogyasztani. Aztán megvettem életem első verseskötetét egy amerikai költőtől, és azóta is az egyik kedvencem.

26. Nem kell várnom a filmek és sorozatok szinkronos verziójára, azonnal meg tudom őket nézni angolul is. És mennyivel jobb így az élmény!

27. Többször is szóba elegyedtem már idegenekkel angolul koncerteken és fesztiválokon, ezeken az estéken pedig felejthetetlen élményekkel gazdagodtam!

28. Angolul megírni egy hivatalos e-mailt eddig nagyon ijesztőnek tűnt, de most már a kisujjamból kirázom.

29. Részt tudtam venni egy csomó angol nyelvű online tanfolyamon, így megtanultam hímezni, részt vettem egy szobanövény-workshopon és elkezdtem megtanulni festeni is. 

30. Mivel a munkám során rengetegszer kellett étlapokat fordítanom, egy csomó étel és alapanyag angol nevét is megjegyeztem. Hasznos, ha külföldön jár az ember!

FOLYTATÁS következik.

Kíváncsi vagy, a te életed hogyan változna, ha megtanulnál angolul? Elkészítenéd a saját listádat is? Akkor ne késlekedj tovább, vágj bele! Mindenben számíthatsz ránk, 100% beszéd, 0% könyv módszerünk segít, hogy a tanulás hatékony és szórakoztató legyen! Töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, hogy segíthessünk!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This