Ez egy olyan kérdés, amely az emberiséget az idők kezdete óta sújtja. 

 

Oké, talán az idő kezdete egy kicsit túlzás. 

 

Folyékonyan beszélek?  

A nyelvtanulók számára ez a küzdelem nagyon is valóságos. Ahogy egyre több nyelvtanfolyamot végeznek el és igyekeznek folyékonyan beszélni, felmerül a kérdés, hogy hol tartanak éppen.

“Már folyékonyan kommunikálok? Ha nem, mikor fogok? Honnan fogom tudni?”

Ne keseredj el, annyit kell tenned, hogy megválaszolod a következő hat kérdést és kiderül az igazság.

 

Beszélgetés közben lefordítod a fejedben a mondatokat? 

Ez az egyik hasznos módja a folyékonyság mérésének. Ha a fejedben fordítod le az éppen hallott, vagy látott dolgokat, akkor még nem beszéled folyékonyan a célnyelvet. Ez azért van, mert a teljes folyékonyság megköveteli általában a célnyelven való gondolkodást, ami azért fontos, mert értékes időt takarít meg, ami javítja az interakció képességét.

 

Milyen gyorsan beszélek?

Vannak emberek, akik még az anyanyelvükön is lassan beszélnek, de ha a célnyelvükön még annál is lassabban megy a kommunikáció, akkor meg van rá a lehetőség, hogy még nem beszélnek angolul folyékonyan.

Az, hogy lassan beszélsz a célnyelveden egy intő jel, hogy több tapasztalatra és gyakorlásra van szükséged.

 

Milyen gyorsan értem meg, amit mondanak nekem?

 

Talán a gyors beszéd képességénél még fontosabb a következő kérdés, hogy milyen gyorsan érted meg, amit mondanak neked. Amikor hallasz valami a célnyelveden, akokr azonnal megérted, vagy időt vesz igénybe és gondolkodnod kell, hogy melyik szó mit jelentett, vagy milyen időben van, milyen szerkezetek mire jók.

Az egyik szuper módja annak, hogy ezt mérd, hogy gondolj vissza az utolsó beszélgetésre, amit célnyelveden folytattál, Miután a másik fél befejezte a mondandóját, tudtad, hogy mit mondott, vagy újra és újra le kellett játszanod a fejedben?

Ha sikerült azonnal megérteni, akkor jó úton jársz és biztosan folyékonyan beszélek a nyelvet.

 

Mennyire erősen kell átgondolnom mit szeretnék mondani, mielőtt mondom?

Ha gondosan át kell gondolnod mielőtt mondasz, vagy írsz valamit, akkor meg van az esély arra, hogy még nem beszélsz folyékonyan a célnyelveden.

Nehéz úgy társalogni és levelet írni, fogalmazni, ha óvatoskodni kell és utánajárni közben szavaknak a szótárban.

A teljes tárgyalóképesség eléréséhez, a beszédkészség és az íráskészségét olyan szinten kell elsajátítanod, mint ahogy az anyanyelveden is alkalmazod ezeket a képességeket. Gondolj bele, milyen lenne, ha ülnél a TV előtt és gondolkodnod kéne mit mondtak a híradóban, vagy az időjárás jelentésben. Valószínűleg eláznál másnap, mert napsütésre számítottál. 😀

 

Megértenek az anyanyelvi beszélők?

Ha igazán folyékonyan beszélsz angolul, akkor az angolok minden bizonnyal érteni fogják, amit mondasz nekik. Ezt egyszerű kideríteni. Amikor angolokkal beszélgetsz megkérik, hogy ismételd el a mondandód? Zavarodottnak tűnnek, amikor beszélsz? Ha igen, akkor még nem megy az angol gördülékenyen.

 

Mennyire érzed magad kényelmesen az angol nyelv használata közben? 

Igen, a kényelem nagyon is számít, ha folyékony, tárgyalóképes nyelvtudásról van szó. Ha ugyanolyan lendülettel, biztonsággal és magabiztossággal tudsz beszélni a célnyelveden, mint az anyanyelveden, akkor az egy remek jele annak, hogy elérted a célod. Azonban, ha még mindig összerándulsz, amikor meg kell szólalnod, akkor nagy a valószínűsége, hogy még nem sikerült elsajátítanod, amit szeretnél.

 

 

Folyékonyan beszélsz angolul? Ezzel a hat kérdéssel talán végre választ kaphatsz rá. Ha a válasz nem, akkor itt az ideje, hogy teljessé tedd a tudásod, és ha meg szeretnél tanulni angolul beszélni, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerű angol tanfolyamainkat. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre itt és most (+azonnali ajándék a regisztrációért):

button

 

Share This