Kép forrása: canva.com

Ha beüt az őszi időszak, rögtön elkezdek vágyódni az Egyesült Királyságba. Na nem mintha olyan tapasztalt utazó lennék arrafelé, hiszen eddig csak Londonba sikerült eljutnom, mindössze két alkalommal, de tervben van, hogy szép lassan az egész szigetországot feltérképezzem. 

Elkezdtem írni a bakancslistámat, amit felfoghatsz aféle útikalauznak is, azt azonban előre leszögezem, hogy a turistalátványosságok helyett inkább eldugottabb látnivalókat és kevésbé népszerű programötleteket gyűjtöttem össze, olyan célpontokat, amik valamilyen okból kedvesek a szívemnek. Indulhatunk?

1. Stratford-upon-Avon

Már gyerekkorom óta foglalkoztat a gondolat, hogy eljussak ebbe a látszólag teljesen átlagos angol városkába. Anyukám egy intenzív angol nyelvtanfolyam során töltött itt néhány hetet, és miután hazajött, másról sem tudott mesélni, csak az itt élő kedves emberekről, a városka szépségéről és izgalmas történelmi és irodalmi jelentőségéről. Nekem általában ennél több nem is kell ahhoz, hogy valami felkeltse az érdeklődésemet, és talán mást is lázba hoz majd, hogy ebben a városban született William Shakespeare. A Birminghamtől 22 kilométerre lévő, az Avon partján fekvő város a képek alapján mesébe illő: rendezett kertek, otthonos házikók, kis könyvesboltok, hívogató pubok és kávézók, Tudor-kori épületek, sőt, itt található az Egyesült Királyság legnagyobb lepkefarmja is.

2. Tate Modern

Bár kétszer is voltam már Londonban, ez a múzeum sajnos mindkétszer kimaradt, ezért legközelebb, ha eljutok az angol fővárosba, itt fogom kezdeni a turistáskodást. Aki nyitott a modern művészetekre, az rendkívül otthonosan fogja érezni magát ebben a 80-as években bezárt erőműben kialakított múzeumban. Az állandó tárlat és sok más időszaki kiállítás ingyenesen látogatható, a hétszintes épületben öt emelet várja a látogatókat, ám a kiállított művek mellett a panoráma is megér egy misét, innen ugyanis elképesztő kilátás nyílik a Temzén átívelő Millenium gyalogoshídra, és a folyó túloldalán lévő Szent Pál-székesegyházra.

3. Cotswolds

A képeket elnézegetve nem lep meg, hogy Anglia szívének becézik ezt a helyet. A Gloucestershire és Oxfordshire közötti dimbes-dombos táj minden, amire csak vágyhat az, aki szeretne kizökkenni a mindennapi rutinból. Itt az egyetlen fennakadást maximum az úton átvonuló juhcsorda jelentheti, egyébként a terület minden négyzetcentimétere békét sugároz. Köházak, csordogáló patakok felett átivelő aprócska hidak, friss levegő és zöld mezők, amíg a szem ellát. Egy csomó világhírű filmből is ismerős lehet a környék, de egy köpésre van Oxford is, amit úgy érzem, szintén nem érdemes kihagyni.

4. Jurassic Coast

Ez a hely elképesztő. Az Anglia délnyugati részén fekvő partszakasz 200 millió éves múltat őríz, ez ugyanis az egyik legjelentősebb földtörténeti emlékhely Európában. Itt sétálgatva könnyedén bukkanhatunk ősmaradványokra, így nem csoda, hogy a partvidék 2001-ben a világörökségi helyszínek listájára is felkerült. Az itt futó South West Coast Path túraútvonalat követve csodás kirándulásban lehet részünk, aminek a legizgalmasabb pontja talán az úgynevezett Durdle Door. Ez a legalább tízezer éve kialakult sziklakapu az ország egyik leggyakrabban fotózott természeti képződménye.

5. Stonehenge

Lehet, hogy kiszámítható pontjára értünk a listámnak, de van valami ebben a rakás kőben, ami nem hagy nyugodni. Sokaktól hallom, hogy csalódás a Stonhenge élőben, mert nem lehet közelről megcsodálni a hatalmas kőoszlopokat, de néhány méterről is elképesztő érzés lehet ezt az ősi és misztikus helyet megtekinteni, így én nem mondtam le róla, és várom az alkalmat, hogy egyszer eljussak ide személyesen is. 

6. Bristol

Habár a város maga annyira nem keltette fel az érdeklődésemet, az ott található programok és látnivalók már annál inkább. Bristolban megtekinthető a 21. század egyik legizgalmasabb művészének alkotásai. Banksy többnyire az utcai falfelületekre készíti el alkotásait, és egy kiadós séta során a legtöbb meg is tekinthető a városban. Sok szépet olvastam a bristoli St. Nicholas piacról is, ahol helyi termelők és kézművesek portékáit lehet megvásárolni, illetve rengeteg street food különlegességet is meg lehet kóstolni. Ha rajtam múlna, biztosan nem hagynám ki szombatonként a bolhapiacot sem, mert imádok a régi kacatok között kincsekre vadászni.

7. The Eden Project

Ez a Cornwallban található grandiózus növényház Anglia egyik legizgalmasabb tudományos intézete, és minden olyan látogatónak felejthetetlen élményt nyújt, aki törődik a növényvilággal és foglalkoztatja a természetvédelem. Az emberiség és a növények kölcsönös függésben élnek egymással, ezt szeretnék szemléltetni az Eden Project megalkotó is. Egy olyan látogatóközpontot hoztak létre, ahol a legkülönfélébb növényekkel találkozhatunk a világ minden tájáról Malajziától egészen az Amazonasig, valamint Kaliforniától Dél-Afrikáig.

Kedvet kaptál az utazáshoz? Akkor ideje felfrissítened az angol tudásodat! A Speak! Nyelviskolában a beszédre helyezzük a fókuszt, ezért nem kell majd aggódnod, hogy nem mersz megszólalni, amikor Angliában jársz. Töltsd ki az online angol szintfelmérőnket és csatlakozz következő online angol tanfolyamunkhoz!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This