7 ok, amiért az angol nyelv király (és neked is gyorsan meg kell tanulnod)

Nem csak szakmai ártalom, hogy rajongunk az angol nyelvért. Egyszerű. Hasznos. Rugalmas. Színes. Nélkülözhetetlen. És brutálisan megéri magas szinten beszélni.

Mondok 7 okot, amiért az angol nyelv király, és neked is gyorsan meg kell tanulnod, ha osztozni akarsz a királyság kincseiben.

1) Az angol a leggyakrabban használt nyelv a világon

350-400 millió embernek anyanyelve, 1,5-2 milliárdnyi földlakó érti, és beszéli valamilyen szinten az angolt, és vitán felül ez az első számú közvetítő nyelv a világon.

Néhány sokkoló tény:

  • A nemzetközi légitársaságok 90%-a kommunikál angolul (ezért nevezik sokszor „Airspeak”-nek is az angolt).
  • Ugyanez az arány érvényes a nemzetközi tengeri és folyami közlekedésre is (innen ered a „Seaspeak” elnevezés).
  • A tudományos publikációk 2/3-a angolul jelenik meg, annak ellenére, hogy csak a felüket jegyzik angol anyanyelvű szerzők.
  • A popzenei slágerek 95%-a angolul íródott, az amerikai TV csatornák pedig szó szerint a Föld minden zugában foghatók.
  • Becslések szerint az interneten fellelhető weboldalak 70-80%-a szintén angol.

50 Magyarországnyi ember használja angolul az internetet.

2) A business nyelve az angol

Az angolul beszélő országok termelik a világ összes GDP-jének (bruttó nemzeti össztermékének) 40%-át, és adnak otthont a legfontosabb pénzügyi és kereskedelmi központoknak.

A multinacionális vállalatok munkanyelve szintén az angol, ami minden iparágban, az energetikától a szállítmányozáson át a reklámiparig, megkerülhetetlenné teszi az angol nyelvtudást.

[Ha kétségeid vannak, próbálj meg beküldeni egy életrajzot valamelyik multi magyarországi leányvállalatához, és nézd meg, meddig jutsz angoltudás nélkül. Súgok: jó esetben kapsz egy udvarias elutasító levelet.]

3)  A legjobb (és legtöbb) film és sorozat angol

Egy újabb remek érv arra, hogy miért az angol a király.

Nagyítóval kell keresni az Oscar-díjas alkotások között a nem angol nyelvű filmeket. Hollywood a globális szórakoztatóipar szíve, az amerikai és brit sorozatok nézettségével pedig egyik másik ország alkotói/alkotásai sem versenyezhetnek.

Angolul tudni, tehát azt is jelenti, hogy hozzáférsz a világ mozgókép örökségének kimeríthetetlen tárházához, és mindenkinél előbb láthatod a kedvenc sorozatod legújabb részét.

4) Nem (olyan) nehéz megtanulni

Az angol szerencsére nem a világ legnehezebben megtanulható nyelve – ha az lenne, eleve nem válhatott volna a világ 1. számú közvetítőnyelvévé.

2-3000 szavas alapszókincs, 4-6 igeidő és már készen is állsz rá, hogy megszólalj az emberiség közös hangján.

A nyelvtanulás persze ettől függetlenül nem könnyű sport, sok kihívással és lemondással jár, de a jó hír, hogy az angolban talán picit kevesebb akadály vár rád, mint egy latin, vagy keleti nyelvben (kínai, japán stb.).

5) Ha nem tudod kikerülni, tanuld meg használni

A 21. században szinte az anyatejjel szívod magadba az angol nyelvet és kultúrát.

Ezt pedig az angolul beszélő népek fordulatos történelmének és ambíciójának köszönheted, akik kereskedelmi kapcsolatok és hódítások útján formálták saját képükre a világot. (És formálják ma is, szerencsére legtöbbször békés eszközökkel.)

Ezért találkozol úton-útfélen angol szavakkal a munkád során; amikor egy másik nyelvet (francia, német stb.) tanulsz; ha a barátaiddal chatelsz (!), vagy éppen lájkolod (!) a haverod posztját (!).

Nincs mese: ahhoz, hogy megértsd a 21. századot, meg kell tanulnod angolul.

6) Százféleképpen fejezheted ki ugyanazt a gondolatot

Az angol nyelv egyik varázsa, hogy a közhiedelemmel ellentétben, hihetetlenül árnyaltan, és változatosan fejezheted ki magad általa.

Az egyszerűség nagy rugalmassággal párosul az angolban: ez nagyrészt a 750 000 szavas szókincsnek köszönhető, ami ráadásul folyamatosan bővül.

7) Egy nyelv, ami még mindig fejlődik

Selfie. Bestie. Awesomesauce. Emoji. Hangry.

Ez csak 5 szó, ami öt éve még nem szerepelt a szótárakban, mára viszont beépült a hétköznapi, beszélt nyelvbe.

Közhely, de ettől még igaz, hogy csak azok a nyelvek fejlődnek, amiknek nem csak múltja, hanem jövője is van. Az angol egy ilyen nyelv.

English is definitely a language that knows where the party’s at.

Végezetül két dolog.

Az első, hogy most megajándékozunk „31 szó, ami öt éve még nem szerepelt a szótárban” c. exkluzív anyagunkkal, mert elolvastad ezt a cikket. (Klikk a címre, és töltsd le gyorsan.)

A második pedig egy tanács. Rajtad múlik, mihez kezdesz ezzel a csodálatos nyelvvel. Megpróbálsz (újra) elfutni előle, és igyekszel angol-mentes övezetté alakítani az életed – lecsúszva mindazokról a lehetőségekről, amiket csak angoltudással szerezhetsz meg.

Vagy erőt veszel magadon, megtanulod, és megragadod a lehetőséget, hogy olyan életet élj, amit megérdemelsz.

Ha készen állsz, akkor kattints a gombra, jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és tedd meg az első lépést a magabiztos angoltudás felé vezető úton:

banner_button

Share This