A hatékony szótanulás fortélyai

Találós kérdés: mi az, amiből 1500 órányi angol tanulás után 2000 darabot kellene tudnod? Talált, süllyedt. Szavakból.

A szavak minden nyelv építőkövei. Olyan gondolattéglák, amik különböző alakzatokba rendezve, eltérő tartalmú kommunikációt építenek fel.

Ha nem ismersz elég szót, akkor hiába vannak betonkemény nyelvtani alapjaid, fel fogsz sülni, amikor meg kell szólalnod angolul. A (színes) szókincs az, ami elválasztja az egyszerű közlést a tartalmas kommunikációtól, a tőmondatokat a nagy kifejező erejű és folyamatos beszédtől.

De mennyi az annyi? Hány szót kell tudnod ahhoz, hogy elmondhasd magadról, hogy a hétköznapi, beszélt nyelv szavainak 79,7%-át ismered? (A beszélt nyelv és a nyelv teljes szóanyaga között két nagyságrendnyi különbség van, hiszen az angolban több mint 500 000 szó van, a különböző technikai és tudományos szavak változatának számítása nélkül. Szóval mindig van hova fejlődni.)

Melyik szavakat kell megtanulni?

A Longman Communication összeszedte azt a 3000, leggyakrabban használt szót, kifejezést, amivel tutira nem adnak el angol nyelvterületen.

Ha megnézed az ABC szerint rendezett listát, akkor láthatod, hogy nagyon eltérő nehézségű és minőségű szavakat kell tudnod, ha meg szeretnéd magad értetni a 580-600 millió földlakóval. Biztosra veszem, hogy sok ismerős elemet is találtál a felsorolásban, de akad köztük olyan is, amivel most találkoztál először.

A kérdés változatlanul az: milyen módszerekkel, trükkökkel és technikákkal lehet megtanulni ezt az egész listát?

2000-szo-szotanulas

Hogyan lehet megtanulni 2000 szót?

Egy korábbi bejegyzésünkben már adtunk 7 egyszerű, praktikus tippet, amivel mágnesként fognak rád ragadni az angol szavak. De mielőtt elkezdenéd a gyakorlatban is alkalmazni ezeket a szótanulási technikákat, íme 3 jó tanács, amit érdemes megfogadnod, ha nem akarsz a nyugdíjig ezzel bíbelődni:

  1. Mindig komplett kifejezéseket tanulj puszta szavak helyett

Ez a szótanulás ökölszabálya. Ha csak önmagában álló szavakat tanulgatsz, akkor nem csak nagyon lassú és vontatott, de végtelenül unalmas is lesz a szótanulás.

A legjobb hatékonyságduplázó technika, ha a teljes kifejezést tanulod meg, mert ezzel egy szónak több jelentését is meg fogod jegyezni + extra kapaszkodót is kap az agyad a memorizáláshoz. Emiatt pedig jobban is fogod tudni alkalmazni éles helyzetben a megtanultakat.

okolszabaly-szotanulas

  1. Figyelj oda a kontextusra

Kontextus alatt nem csak a konkrét szövegkörnyezetet értem (bár az is nagyon fontos), hanem az adott szóhoz kapcsolódó érzéseket, emlékeket, vicces helyzeteket, hangokat, gesztusokat is.

Sokkal gyorsabban fognak megragadni a szavak a tudatodban, ha társítani tudod őket valamihez.

  1. Csak azt a szót tudod, amit használni is tudsz

Ez a szótanulás „nagy közhelye”, de mint általában a közhelyek, ebben a mondatban is sok igazság van. Csak arról a szóról jelentheted ki, hogy ismered, amit olvasás, írás és főleg beszéd közben használni is tudsz.

A passzív szókincsed mindig nagyobb lesz, mint az aktív, de a felismerésen (hallás, olvasás utáni szövegértés stb.), és a beszéden keresztüli alkalmazás kulcsfontosságú a 2-3000 szónyi alapszókincs elsajátításában.

Ha betartod ezeket az egyszerű szótanulási alapelveket (és használod a 7 szómágnes technikát), akkor azt a 2-3000 kulcsszót gyorsabban meg fogod tanulni, mint gondolnád. És akkor már semmi nem fog megállítani abban, hogy magabiztosan, gyomorgörcs és izzadó tenyér nélkül beszélj angolul.

Ha pedig úgy érzed, hogy folyamatos segítségre, stabilabb nyelvtani alapokra és egy jó edzőre lenne szükséged az átütő sikerhez, akkor jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és indulj el a magabiztos kommunikátorrá válás útján még ma:

banner_button

Share This