Kép forrása: diana.grytsku – freepik.com

Sokszor kifejtettük már, hogy a nyelvtanulás leghatásosabb eszköze a folytonosság, hiszen minél többet gyakorolsz, annál többet fejlődsz és annál kevesebbet felejtesz! De az online angol órák mellett olyan praktikákat is alkalmazhatsz a hétköznapokban, amelyek észrevétlenül segítik, hogy aktív maradjon az angol nyelvtudásod.

1. Próbálj ki egy angol nyelvű receptet!

Ha szeretsz sütni-főzni, ez egy neked való kihívás lesz! Biztosan neked is van kedvenc sztárséfed, de ha nincs, az interneten könnyedén találhatsz szimpatikus receptet. Próbáld meg az angol leírás alapján elkészíteni a választott ételt, viszont figyelj a mértékegységekre, hiszen az angolszász országokban nem a szokásos konyhai mértékegységeket használják, de egy gyors netes keresés után erre is találhatsz átváltási útmutatót. Szótárazz, ha szükséged van rá! Ha nagyon nem megy, akkor irány a YouTube, temérdek receptet találhatsz ott is, és a főzési folyamatot is végigkísérheted, így biztosan sikerrel jársz majd.

2. Játszd el, hogy turista vagy!

Akár randiötletnek is hasznosítható a következő tippünk, hiszen egy biztos, nem hétköznapi ötletről van szó! Ráadásul még akkor is igen hasznos, ha idén kimarad a nyaralás, így egy picit úgy érezheted, mintha turista lennél egy idegen helyen. Ülj be egy kávéra, menj el fagyizni vagy szervezz romantikus vacsorát a pároddal egy étterembe, de úgy, hogy a foglalástól egészen a rendelésig angolul kommunikálsz! Próbáld ki magad, milyen lenne, ha külföldön kellene érvényesülnöd. Rendeld meg az ételedet angolul, és gyakorold ezt az egészen hétköznapi szituációt!

3. Vegyél egy angol nyelvű újságot és olvass!

Nagyobb újságárusoknál biztosan fogsz találni angol kiadványokat, válassz egyet, és olvasgasd el egy hét alatt! Válassz minden napra olvasnivalót belőle, és az ismeretlen szavakat szövegkiemelővel jelöld meg, hogy később kiszótárazhasd őket. Nemcsak az lesz újdonság, hogy egy idegen nyelven olvasol, de szerintünk már az is izgalmas, hogy a híreket offline formában forgatod a kezedben, nem pedig a mobilodon görgetve olvasod el őket.

4. Társasozz, de angolul!

Persze ebben az esetben szükséged lesz néhány bátor jelentkezőre, akik beleegyeznek, hogy angolul játszátok a társasokat. Scrabble, Tabu, Activity, csak néhány azok közül, amiket egész egyszerűen lehet angolul is játszani, még úgy is, ha csak a magyar nyelvű kiadás áll rendelkezésedre. Elsőre nehéz lesz megszokni, hogy csak angolul kommunikálhattok, de biztos lehetsz benne, hogy remek móka lesz egy kis extra angolozással!

5. Vezess naplót a gondolataidról!

Emlékszel még, mikor írtál utoljára naplót? Talán még nem is próbáltad? Annál inkább itt az ideje, hogy most belevágj, méghozzá angolul! Nem kell kisregényt írnod, elég akár naponta egy mondat is, amit írhatsz füzetbe, noteszbe, de indíthatsz blogot is, ahol megosztod, hogy mi történt veled aznap. Az is elég, ha csak néhány gondolatot vetsz papírra arról, hogy mi volt aznap a legjobb, ami veled történt, a lényeg, hogy angolul fogalmazd meg. Kialakíthatod a saját elképzeléseid alapján, hogy miről és mennyit szeretnél írni, figyeld meg, milyen szuper lesz visszaolvasni mondjuk egy évvel később! Addigra ezzel a módszerrel az íráskészséged is sokat fog fejlődni.

6. Készíts saját, tematikus szólistákat!

A Quizlet.com nevű oldal tökéletes erre a feladatra, de ha jobban szereted a hagyományos füzet és toll kombinációt, ott is elkészítheted személyre szabott szólistáidat! Az ötletünk egészen egyszerű: válassz egy témát, és sorold fel azokat a szavakat, amik eszedbe jutnak róla! Mondunk egy példát. A témánk a park, és a következő dolgok jutnak eszünkbe róla: kutyafuttató, hinta, szökőkút, libikóka, póráz, ugróiskola. Ezeket a jelentésükkel együtt írd fel a füzetedbe, vagy vedd fel a Quizleten létrehozott listádba, és gyakorold őket, amíg meg nem jegyzed mindet! Akár egy séta is inspirációt adhat a következő témádra, így akár másokat is bevonhatsz a szógyűjtésbe!

7. Filmezz, sorozatozz!

A szokás hatalmát nehéz legyőzni, de néha mégis szükséges ahhoz, hogy előrébb lépjünk. Ha eddig eszed ágában sem volt eredeti nyelven nézni filmeket és sorozatokat, itt a legjobb alkalom, hogy mégis kipróbáld! Ha nagyon ódzkodsz a dologtól, kezdd olyan filmekkel, amelyeket már korábban is láttál. Eleinte használhatod a magyar feliratot, de próbálj inkább arra koncentrálni, amit hallasz, és ha nagyon nem értenéd, mi történik a jelenetben, csak akkor hívd segítségül a feliratot! Ha magabiztos vagy, akár szintet is léphetsz, és nézheted a kedvenceidet angol felirattal, esetleg anélkül. El sem hinnéd, mennyire tornáztatja az agyat, és egy kis gyakorlással már egyáltalán nem lesz furcsa angol nyelven tévézni, mozizni.

Tetszettek a tippjeink, de ennél még többre vágysz? Ha szeretnél teljes erőbedobással az angollal kapcsolatos céljaid elérésére koncentrálni, akkor csatlakozz következő online angol nyelvtanfolyamunkhoz! Persze először mindenképpen az ingyenes online angol szintfelmérővel indíts.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This