Tradicionális angol reggeli öt lépésben

1. lépés: a hagyományos angol reggeli egy pohár frissen facsart narancslével kezdődik, bár ezt helyettesítheti félbevágott, gerezdekre szedett,  cukrozott, kanállal fogyasztott grapefruit is. Az aszalt gyümölcsök, különösen az aszalt szilva, ugyancsak népszerű kezdő fogások. Tea, kávé, tej ilyenkor már legyen az asztalon.

angol-reggeli

2. lépés: ez a cornflakes, vagy a zabkása ideje. A zabkása klasszikus esetben a következőképpen készül: a zabpelyhet csipetnyi sóval ízesített vízben megfőzzük, mélytányérba szedjük, ízlés szerinti méretű vajdarabot helyezünk rá, megszórjuk barnacukorral és meleg tejet öntünk rá. Így szervírozzuk.

angol-reggeli

3. lépés: a harmadik lépésben kap szerepet a sült tojás, sült bacon, de ekkor lép színre, a gomba, a grillezett paradicsom, a kolbászok, a bab, vagy akár a véres hurka rokona, a “black pudding” is. Az angol reggelinek ez a része az, amitől “full breakfest”-ről beszélhetünk.

angol-reggeli

4. lépés: a negyedik fázisban választhatunk a halak és a hús között. Ebben a szakaszban olyan ételek váltak az angol reggeli népszerű fogásává, mint az alábbi képen látható,  erősen fűszerezett és ettől “ördögi” vese (devilled kidneys), a füstölt hering (kipper), az indiai “kedgeree”, vagy éppen az ugyancsak  indiai currys rizzsel készített főtt hal.

angol-reggeli

5. lépés: az utolsó lépésben jut szerephez a lekvár, jam és a pirítós kenyér. Ez már a klasszikus angol reggeli végét is jelenti. A hotelekben és motelekben felszolgált modern angol reggeli az előző, tradicionális változatnál már visszafogottabb és cetreáliákat, szalonnát (bacon) és tojást, pirítós kenyeret és lekvárt tartalmaz, amihez tea, vagy kávé társul.

angol-reggeli

forrás: foodandwine.hu
Share This